Προσπάθεια για να χαμηλώσουν οι τόνοι σε σχέση με το θέμα των αναγκών στην αγορά εργασίας και της στρατηγικής απασχόλησης αλλοδαπών κατέβαλε στο πλαίσιο της χθεσινής συνεδρίασης του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Παναγιώτου, ενημερώνοντας πως ο διάλογος θα συνεχιστεί.

Προς αυτήν την κατεύθυνση παρέθεσε συγκεκριμένα στοιχεία βάσει υπολογισμών του Υπουργείου Εργασίας για τις ανάγκες σε νέο εργατικό δυναμικό φέτος, εκτιμώντας πως η κοινή αντίληψη για τα μεγέθη των αναγκών «θα βοηθήσει στην εποικοδομητική συνεργασία των κοινωνικών εταίρων με την πολιτεία, για την επίτευξη των στόχων για την ανάπτυξη της οικονομίας και τη μείωση της ανεργίας».

Ο διάλογος για βελτίωση της στρατηγικής απασχόλησης αλλοδαπών, που από πέρσι προκαλεί την έντονη αντίδραση του συνδικαλιστικού κινήματος, θα συνεχιστεί τις επόμενες μέρες. Από χθες, πάντως, ζητήθηκαν διευκρινίσεις για τους αριθμούς και για το σχετικό σημείωμα που δόθηκε στα μέλη του ΕΣΣ, ενώ γενικότερα η ενέργεια του Υπουργείου Εργασίας δεν φαίνεται να άφησε ικανοποιημένες τις συντεχνίες, καθώς όπως πληροφορούμαστε υπήρξαν παρατηρήσεις από εκπροσώπους τους, κυρίως από πλευράς ΠΕΟ, ότι οι αριθμοί για τις ανάγκες της αγοράς ουδέποτε υπήρξε η κύρια ένστασή τους, επαναλαμβάνοντας το αίτημα για εφαρμογή συλλογικών συμβάσεων για όλους τους εργαζομένους από τρίτες χώρες αλλά και για την ανάγκη επαναφοράς των τεχνικών επιτροπών. Αυτό, όμως, απορρίπτουν σφόδρα οι εργοδοτικές οργανώσεις όπως φάνηκε χθες, εκτιμώντας πως μια τέτοια εξέλιξη θα επαναφέρει τη γραφειοκρατία στις διαδικασίες αδειοδότησης ξένου προσωπικού. Την ίδια ώρα η ΣΕΚ, όπως πληροφορούμαστε, κατήγγειλε παραβίαση και της υφιστάμενης στρατηγικής όσον αφορά πρόνοιες της αλλά και εργοδότες για παραβίαση συλλογικών συμβάσεων. Αντιδράσεις από πλευράς συντεχνιών φαίνεται να προκάλεσε και η πρόθεση του υπουργού για αλλαγές στο διάταγμα για τους φοιτητές από τρίτες χώρες.

Ανάγκες όπως και πέρσι

Σε σχέση με τους αριθμούς που παρέθεσε χθες ο υπουργός Εργασίας, πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν πως οι ανάγκες για νέες άδειες εργασίας για υπηκόους τρίτων χωρών φέτος υπολογίζονται από το υπουργείο να ανέλθουν σε περίπου 4.000 – 6.000. Αυτό γιατί, μέρος των αναγκών που εκτιμάται πως λόγω της μεγέθυνσης της οικονομίας αλλά και της «αφαίρεσης» από την αγορά εργασίας περίπου 5  χιλ. αιτητών ασύλου θα είναι μεγαλύτερες των 4 με έξι χιλ., προσεγγίζοντας τις 12 χιλ, θα καλυφθούν από κοινοτικούς και άνεργους. Με τον αριθμό σε ανάγκες για νέες άδειες να βρίσκεται κοντά στον αριθμό των νέων αδειών που δόθηκαν πέρσι αλλά και το 2022, όταν λειτουργούσαν και οι τεχνικές επιτροπές. Συγκεκριμένα, βάσει των στοιχείων που δόθηκαν χθες από το Υπουργείο Εργασίας, κατά το 2022 εγκρίθηκαν 5.108 νέες άδειες για προσωπικό από τρίτες χώρες και ανανεώθηκαν 8.643, ενώ πέρσι εγκρίθηκαν 4.941 νέες άδειες και ανανεώθηκαν άλλες 7.287.

Αύξηση η για άδεια μητρότητας

Χθες φάνηκε να υπήρξε σύγκληση για τα νομοσχέδια που προβλέπουν αύξηση της άδειας και του επιδόματος μητρότητας για το πρώτο παιδί από 18 σε 22 εβδομάδες. Τα σχετικά νομοσχέδια αναμένεται να τεθούν ενώπιον της επόμενης συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου και ακολούθως στη Βουλή για ψήφιση.

Για το θέμα της αναλογιστικής μείωσης του 12% για πρόωρη συνταξιοδότηση, ο Γιάννης Παναγιώτου ανέφερε πως τα μέλη του ΕΣΣ ενημερώθηκαν για την αναλογιστική αξιολόγηση των εισηγήσεων που κατατέθηκαν και αντάλλαξαν απόψεις για τα επόμενα βήματα, εξαγγέλλοντας εξελίξεις για το θέμα εντός των προσεχών εβδομάδων.

«Καθώς ο κοινωνικός διάλογος (σ.σ. για το θέμα της αναλογιστικής μείωσης για πρόωρη συνταξιοδότηση) ολοκληρώνεται σύντομα, θέλω να εκφράσω την αισιοδοξία μου για εξελίξεις εντός των επόμενων εβδομάδων, που μπορούν να οδηγήσουν σε αποτελέσματα, τα οποία θα επηρεάσουν θετικά χιλιάδες συνταξιούχους συμπολίτες μας», ανέφερε.