Σχεδόν μια στις δύο προσφυγές (το 43% των 45 προσφυγών που εξετάστηκαν πέρσι) στην Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών για έργα του δημοσίου μεγάλης αξίας έγινε αποδεκτή.

Αυτό αναφέρθηκε στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών στην οποία συζητείτο η πρόταση νόμου της Φωτεινής Τσιρίδου και του Χαράλαμπου Πάζαρου, με την οποία μπαίνουν ασφαλιστικές δικλείδες για να μην μπλοκάρονται έργα του δημοσίου από σκόπιμες προσφυγές. Οι δικηγόροι αντιδρούν έντονα με την πρόταση αυτή, θεωρώντας ότι έτσι θα αυξηθεί η διαφθορά αφού δεν θα ελέγχονται πράξεις της διοίκησης που σχετίζονται με προσφορές.

Σκοπός της πρότασης είναι η εισαγωγή των απαραίτητων ασφαλιστικών δικλίδων για προστασία του δικαιώματος προσφυγής των οικονομικών φορέων στην Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών από αυθαίρετες και κακόβουλες προσφυγές, που σκοπό έχουν να πλήξουν το διαγωνισμό, καθυστερώντας την όλη διαδικασία με την έκδοση προσωρινών διαταγμάτων.

Όπως ανέφερε η κ. Τσιρίδου, το πρώτο σκέλος της πρότασης, έχει να κάνει με την κλίμακα της αξίας των έργων. Η Ευρωπαϊκή Οδηγία αναφέρεται για έργα 5 εκατ. ευρώ και άνω. Εμείς αποφασίσαμε το μισό εκατ. ευρώ λόγω των μεγεθών και των αναγκών μας. Το δεύτερο σκέλος έχει να κάνει με τον τρόπο που παγοποιείται ένα έργο ενώπιον της Αναθεωρητικής Αρχής Προσφορών. Για να μην μένουν τα έργα παγοποιημένα πρέπει να βάλουμε ασφαλιστικές δικλείδες π.χ. καταβολή εγγύησης.

Επιφυλάξεις όσον αφορά στην πρόταση νόμου διατηρεί η Νομική Υπηρεσία, εκπρόσωπος της οποίας ανέφερε ότι βρίσκονται σε συνεννόηση με το Υπουργείο Μεταφορών για να δουν ότι η φιλοσοφία της πρότασης μπορεί να σταθεί με την Οδηγία της ΕΕ. Αυτή τη στιγμή εισάγουμε μία ρύθμιση που δεν προβλέπεται από την οδηγία.

Προβληματίζει, πρόσθεσε, ότι αυτή η τροποποίηση αφορά και έργα, και υπηρεσίες και αγαθά. «Δυσκολεύομαι να πω ότι δεν δημιουργούμε πρόσκομμα. Οι αναθέτουσες αρχές αποδέχονταν τη λήψη μέτρων γιατί η διάρκεια εξέτασης μιας προσφυγής ήταν τέσσερις μήνες και μπορούσαν να διορθωθούν λάθη χωρίς κόστος για το δημόσιο. Εάν εμποδίσουμε να προσφεύγουν στην Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών τότε τι θα γίνεται; Θα καταφεύγουν στα δικαστήρια. Το θέλουμε αυτό; Μπορούν τα δικαστήρια μας να το αντέξουν», διερωτήθηκε.

Κάθετα αντίθετος με την πρόταση είναι ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος. Ο νομικός Αχιλλέας Αιμιλιανίδης ανέφερε πως η πρόταση νόμου είναι απαράδεκτη και πρέπει να αποσυρθεί. Το 2023 αν εξαιρέσουμε τις 5 προσφυγές που αποσύρθηκαν από τις υπόλοιπες 45 προσφυγές, το ποσοστό επιτυχίας ήταν 43%.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι είναι ζήτημα διαφάνειας και αποφυγής της διαφθοράς. Με το να εξαιρέσουμε ή να μειώσουμε την πρόσβαση στην Αναθεωρητική Αρχή Προσφοράς, ενισχύουμε την διαφθορά και η διοίκηση αυθαιρετεί περισσότερο. Το 43% είναι εξωπραγματικό και δείχνει την σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζονται οι προσφυγές από την Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών. Ο προσφοροδότης ο οποίος θα προσφύγει καταβάλλει τέλη στην Αναθεωρητική ύψους €20.000 τα οποία ακόμη και εάν κερδίσει την προσφυγή δεν του επιστρέφονται. Άρα ο προσφοροδότης είναι πολύ προσεκτικός εάν θα προχωρήσει με προσφυγή.

Ο κ. Αιμιλιανίδης ζήτησε όπως ο προσφοροδότης έχει πρόσβαση στον διοικητικό φάκελο γιατί θα μπορούσε ο δικηγόρος του να τον συμβουλεύσει κατά πόσο υπάρχει λόγος να προσφύγει.

Τελικά, η Επιτροπή ζήτησε από τους εμπλεκόμενους να μελετήσουν την εισήγηση των δικηγόρων για πρόσβαση στον φακέλου ενός έργου και παράλληλα να αναμένουν και γραπτώς τις απόψεις του Γενικού Λογιστηρίου.