Στο τραπέζι διήμερου εργαστηρίου, που πραγματοποιήθηκε στη Λεμεσό στις 24 και 25 Φεβρουαρίου 2024, τέθηκαν οι εννέα προτεραιότητες που καθόρισε το ΓΣ Συμβούλιο ΕΤΕΚ για την τριετία 2023-2026.

Στο πλαίσιο του εργαστηρίου, τα μέλη του Γενικού Συμβουλίου είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις και προβληματισμούς και να ενημερωθούν με παρουσιάσεις από τους συντονιστές κάθε θεματικής ενότητας για τυχόν νέες εξελίξεις ή νέα δεδομένα. Με βάση την ανταλλαγή απόψεων και τις εισηγήσεις που κατατέθηκαν, το επόμενο διάστημα θα οριστικοποιηθούν τα πλαίσια πολιτικής και σχετικά σχέδια δράσης για το κάθε θέμα προτεραιότητας.

Το ΕΤΕΚ προγραμματίζει να παρουσιάσει τις προτάσεις του στα μέλη του, ενώ θα κατατεθούν προς συζήτηση και στους αρμόδιους υπουργούς.

Τα θέματα που αναδείχθηκαν ως προτεραιότητα για το Επιμελητήριο στοχεύουν στη βελτίωση της ζωής των πολιτών, στη σύνταξη τεκμηριωμένων εισηγήσεων προς την πολιτεία και στην αναβάθμιση του ρόλου και της προσφοράς των μηχανικών, και είναι τα ακόλουθα:

1.     Ψηφιακός μετασχηματισμός, ηλεκτρονική διακυβέρνηση και σύγχρονες τεχνολογίες ICT.

2.     Ενεργειακή πολιτική, φυσικό αέριο, εξοικονόμηση ενέργειας και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

3.     Περιβάλλον, πράσινη και βιώσιμη ανάπτυξη, κλιματική κρίση.

4.     Πλαίσιο αδειοδότησης και νέες διαδικασίες ελέγχου ανάπτυξης – Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

5.     Πολιτιστικό τοπίο, αρχιτεκτονική κληρονομιά και μνημεία – Διατηρητέα κτήρια.

6.     Βελτίωση της παροχής υπηρεσιών μηχανικής επιστήμης, αναβάθμιση του κύρους των μηχανικών στην κοινωνία, ο ρόλος του μηχανικού στην διαχείριση έργων.

7.     Βελτιστοποίηση διαδικασιών μελέτης και εκτέλεσης έργων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.

8.     Ασφαλές και βιώσιμο δομημένο περιβάλλον.

9.     Βιώσιμη κινητικότητα και οδική ασφάλεια.

Ο Πρόεδρος του ΕΤΕΚ, Κωνσταντίνος Κωνσταντή χαρακτήρισε ιδιαίτερα εποικοδομητική τη συζήτηση που αναπτύχθηκε γύρω από κάθε θέμα προτεραιότητας, σημειώνοντας πως στόχος είναι το ΕΤΕΚ να αποτελεί στη συνείδηση πολιτών και της πολιτείας, τον κύριο εκφραστή και υπερασπιστή της επιστημονικότητας στα ζητήματα μηχανικής και αρχιτεκτονικής, τον υπέρμαχο της λογικής και αναλυτικής σκέψης που θα ενεργεί με αποφασιστικότητα και διαφάνεια, μακριά από μικροπολιτικές σκοπιμότητες και υπέρ του δημοσίου συμφέροντος. Δεδομένης της σημαντικότητας του ρόλου που οφείλει να διαδραματίζει το Επιμελητήριο στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας, υπογράμμισε ο Πρόεδρος, οι ευθύνες του πολλαπλασιάζονται, καθώς πολλαπλασιάζονται και οι προκλήσεις που παρατηρούνται στην ανάπτυξη του φυσικού και του τεχνητού περιβάλλοντος, στην οικονομία και την κοινωνία. Διαβεβαίωσε τέλος ότι το Επιμελητήριο παρακολουθεί στενά τα όσα τεκταίνονται και θα συνεχίσει με ακόμη πιο έντονο τρόπο να παρεμβαίνει αποφασιστικά, στους τομείς των αρμοδιοτήτων του.