Η προηγούμενη κυβέρνηση κατάργησε τεράστια έκταση γης στην κοινότητα Αυγόρου, που αποτελούσε κτηνοτροφική ζώνη, και την μετέτρεψε σε χαλίτικη γη προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος σε επιχειρηματίες να τη διεκδικήσουν για δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου.

Αυτό υποστηρίζουν κάτοικοι της κοινότητας, θεωρώντας πως η απόφαση ήταν στημένη και μάλιστα είχε διαρρεύσει από τότε, υπό μορφή πληροφορίας, ότι η αλλαγή στην ζώνη αποσκοπούσε στην εκμετάλλευση της από εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Σημειώνεται, πως σε επιστολή του κοινοτάρχη Αυγόρου κ. Παναγή Μιχαηλά προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αναφέρεται, πως η έκταση της γης στην οποία επιδιώκει να δραστηριοποιηθεί εταιρεία, ανέρχεται σε 293.000 τετραγωνικά μέτρα. Η δυναμικότητα του πάρκου, ανέρχεται, σύμφωνα με τον κ. Μιχαηλά σε 21MW. Ο κοινοτάρχης αναφέρει στον επιστολή του, πως στα όρια της κοινότητας λειτούργησαν και άλλα φωτοβολταϊκά πάρκα, με τη διαφορά ότι αυτά εγκαταστάθηκαν σε ιδιωτική γη και όχι σε κρατική.

Κάτοικοι της κοινότητας υποδεικνύουν πως σήμερα η περιοχή γύρω από τη μονή Αγίου Κενδέα είναι καταπράσινη και ότι θα καταστραφεί εάν και εφόσον η κυβέρνηση εγκρίνει την παραχώρηση της μεγάλης αυτής έκτασης σε οποιανδήποτε εταιρεία, είτε αυτή δραστηριοποιείται με Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας είτε όχι. Πέραν της κάθετης διαφωνίας τους, κάτοικοι υποδεικνύουν, πως ακόμη και αν συντελείτο το έγκλημα της παραχώρησης της κρατικής αυτής γης για οποιαδήποτε ανάπτυξη, έπρεπε να προκηρυχθεί διαγωνισμός, όπως υποστηρίζει ο Γενικός Ελεγκτής και όχι να διεκδικείται  από όποιον προλάβει να εκδηλώσει ενδιαφέρον.

Κάτοικοι υπέδειξαν επίσης, πως ακόμη και οι κάτοικοι της κοινότητας δεν γνώριζαν ότι καταργήθηκε η κτηνοτροφική ζώνη και διερωτήθηκαν πώς γνωστοποιήθηκε η αλλαγή.

Στην επιστολή του κοινοτάρχη προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ξεκαθαρίζεται πως το Κοινοτικό Συμβούλιο Αυγόρου, αλλά και σύσσωμη η κοινότητα, είναι κάθετα αντίθετοι στην εκτέλεση του έργου αυτού, για τους ακόλουθους λόγους:

-Θα καταστραφεί το φυσικό περιβάλλον.

-Η συγκεκριμένη περιοχή πρέπει να παραμείνει οικολογικά ανεπηρέαστη και να μετατραπεί σε φυσικό πάρκο και εκδρομικό χώρο, εφόσον βρίσκεται διπλά από το Μοναστήρι του Αγίου Κενδέα, το μοναδικό Μοναστήρι που υπάρχει στην ελεύθερη Επαρχία Αμμοχώστου και το οποίο δέχεται καθημερινώς μεγάλο αριθμό επισκεπτών.

-Η κρατική γη πρέπει να διαφυλάσσεται και δεν πρέπει να παραχωρείται για εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων.

Τέλος, ο κοινοτάρχης προειδοποιεί: «Σε περίπτωση που διαφανεί ότι το έργο αυτό βαίνει προς εκτέλεση, με την ανοχή και αποδοχή κρατικών αξιωματούχων και υπηρεσιών, να είσαστε σίγουρος για την δυναμική αντίδραση σύσσωμη της Κοινότητας Αυγόρου».

Σημειώνεται, πως όσον αφορά τη διάθεση κρατικής γης, ο Γενικός Ελεγκτής είχε υποστηρίξει και ενώπιον της Βουλής, ότι κάποιοι έχουν ενημέρωση εκ των έσω και πληροφορούνται ποια κρατικά τεμάχια είναι διαθέσιμα. Παράλληλα είχε τονίσει, πως η διαδικασία για εκμίσθωση κρατικής γης είναι απόλυτα αδιαφανής και δεν γίνεται με οικονομικό, αποτελεσματικό και αποδοτικό τρόπο. Τάχθηκε δε, υπέρ της παραχώρησης κρατικής γης με προσφορές, κάτι το οποίο υιοθετεί και ο υπουργός Εσωτερικών.

Τις παρεμβάσεις του Γενικού Ελεγκτή ακολούθησε η κατάθεση από τον βουλευτή του ΑΚΕΚ Χρίστο Χριστοφίδη, πρότασης νόμου η οποία προνοεί ότι:

«Η κρατική γη θα ανατίθεται προς αξιοποίηση κατόπιν διαγωνισμού που θα προκηρύσσεται γι’ αυτό το σκοπό». Συγκεκριμένα, στην πρόταση αναφέρεται, πως «ουδεμία ιδιοκτησία της Δημοκρατίας ή ακίνητη ιδιοκτησία που περιήλθε στη Δημοκρατία, με αξία μεγαλύτερη των €500.000, δύναται να εκμισθωθεί ή να παραχωρηθεί με άδεια χρήσης για βιομηχανικούς, τουριστικούς ή άλλους εμπορικούς σκοπούς, εκτός εάν για την εκμίσθωση ή την παραχώρηση άδειας χρήσης, ανάλογα με την περίπτωση, προκηρυχθεί ανοικτός πλειοδοτικός διαγωνισμός».