Φωτοβολταϊκό πάρκο σε ιδιόκτητη γη στην περιοχή του Αεροδρομίου Λευκωσίας, στα δημοτικά όρια του Δήμου Λακατάμιας θα κατασκευαστεί μετά τη θετική γνωμοδότηση της Περιβαλλοντικής Αρχής.

Το φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 56MW είναι ιδιοκτησία της εταιρείας Soletus Ltd. Το όλο έργο θα κοστίσει €40 εκατ. Έχουν ληφθεί όλες οι πρόνοιες στο σχεδιασμό του έργου προκειμένου να αποφευχθούν οποιαδήποτε φαινόμενα αντανάκλασης ηλιακής ακτινοβολίας στους πιλότους που θα προσεγγίζουν τον αεροδιάδρομου του αεροδρομίου.

Σημειώνεται ότι, μετά τις υποδείξεις και διαβουλεύσεις με το υπουργείο Άμυνας, το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας, το Τμήμα Δημοσίων Έργων, την έγκριση της υδρολογικής/ αντιπλημμυρικής μελέτης από το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων και τις μετέπειτα εισηγήσεις της Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας για «περιοχές αποκλεισμού», με σκοπό τη διαφύλαξη και την περιβαλλοντική ανάδειξη περιοχών του τεμαχίου, έγινε τελικός επανασχεδιασμός της χωρθέτησης των φωτοβολταϊκών πλαισίων. Η ανάπτυξη χωροθετείται βορειοανατολικά του Nicosia Mall. Το τεμάχιο εφάπτεται στον αυτοκινητόδρομο Κοκκινοτριμιθιάς – Τροόδους στο νοτιοδυτικό μέρος του, ενώ το βόρειο μέρος του τεμαχίου βρίσκεται εντός της Νεκρής Ζώνης.

Το έργο αφορά την κατασκευή και λειτουργία φωτοβολταϊκού συστήματος, δυναμικότητας 56MW για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από την ηλιακή ενέργεια και διάθεσή της στο δίκτυο της ΑΗΚ. Θα αποτελείται από 80.586 φωτοβολταϊκά πλαίσια στερεωμένα σε βάσεις. Παράλληλα, θα λειτουργήσει και σύστημα αποθήκευσης ενέργειας, ισοδύναμης ισχύος 21MW.

Μέχρι σήμερα, τo υπό μελέτη τεμάχιο, αξιοποιείτο κυρίως από καλλιέργεια σιτηρών. Η έμμεση περιοχή μελέτης (ΕΠΜ), χαρακτηρίζεται κυρίως από εκτεταμένες εκτάσεις με ξηρικές καλλιέργειες, γυμνές εκτάσεις γεωργικής γης, που βρίσκονται σε αγρανάπαυση, φρυγανική βλάστηση και με μερικές εκτάσεις στην ευρύτερη περιοχή όπου καλλιεργούνται οπωροφόρα δέντρα.
Κατά την καταγραφή της χλωρίδας, στη Μελέτη Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον (ΜΕΕΠ) γίνεται αναφορά στην ύπαρξη ελαιόδεντρου, δεντροστοιχία κυπαρισσιών, τερατσιάς, πεύκο, συκιά και κυρίως χαμηλή βλάστηση όπως θρούμπι, μολόχα κα.

Κατά την καταγραφή της πτηνοπανίδας, παρατηρήθηκαν είδη όπως η σαύρα Kotschy’s Gecko, το ερπετό το Eyed Lizard. Παρατηρήθηκαν επίσης, η τρασιήλα, το περτίτζι, το περιστέρι, η φάσσα, η καρακάξα, το φιλικουτούνι και το τρυγόνι.

Σε μερικά σημεία του χώρου ανάπτυξης σχεδιάζεται η εκτέλεση χωματουργικών εργασιών διαμόρφωσης του εδάφους, έτσι ώστε να δημιουργηθεί κατάλληλη επιφάνεια για την εγκατάσταση των προτεινόμενων φωτοβολταϊκών πάρκων με σκοπό τη διασφάλιση καλύτερης και πιο αποδοτικής λειτουργίας του προτεινόμενου έργου. Κατά τη λειτουργία του έργου, οι επιπτώσεις αφορούν κυρίως την αύξηση της υφιστάμενης στάθμης θορύβου σε μικρό βαθμό, κατά τις περιόδους κατασκευής και συντήρησης του φωτοβολταϊκού συστήματος. Η προτεινόμενη ανάπτυξη δύναται να αποτελέσει εμπόδιο στη διαβίωση και κυκλοφορία της πανίδας και των μεταναστευτικών πτηνών.

Η Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας, εισηγήθηκε επιπρόσθετες «περιοχές αποκλεισμού», με σκοπό τη διαφύλαξη και την περιβαλλοντική ανάδειξη περιοχών του τεμαχίου. Σύμφωνα με τις επιτόπιες επισκέψεις, τις καταγραφές της πτηνοπανίδας και της χλωρίδας της Άμεσης Περιοχής Μελέτης (ΑΜΠ) στη σχετική Μελέτη Εκτίμηση Επιπτώσεων στο Περιβάλλον (ΜΕΕΠ), διαφάνηκε ότι οι εν λόγω περιοχές δεν αποτελούν περιοχές υψηλής φυσικής αξίας, ώστε να συναινούν την περιβαλλοντική τους διαφύλαξη. Οι απόψεις λήφθηκαν υπόψη στους όρους της γνωμοδότησης.

Στον τελικό σχεδιασμό του έργου λήφθηκαν υπόψη οι θέσεις του Τμήματος Δημοσίων Έργων, του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας, καθώς επίσης και οι αρχικές εισηγήσεις της Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας για τις «περιοχές αποκλεισμού».