Τεμάχια ούτε για δείγμα δεν βρίσκει η ΑΗΚ, για να προχωρήσει στην ανάπτυξη φωτοβολταϊκών πάρκων, καθώς τα πλείστα κατάλληλα κτήματα έχουν ήδη δεσμευθεί για τον ίδιο σκοπό από ιδιωτικές εταιρείες. Μόνη διέξοδος για την ΑΗΚ, η μίσθωση κρατικών τεμαχίων, όπως είχε γίνει παλαιότερα προς όφελος επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα.

Στο πλαίσιο της χθεσινής συζήτησης του προϋπολογισμού της ΑΗΚ για το 2024, στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου (δ.σ) Γιώργος Πέτρου δήλωσε πως παρά τις προσπάθειές της (προκήρυξε και διαγωνισμό για μίσθωση τεμαχίων) η ΑΗΚ δεν εξασφάλισε την αναγκαία γη για νέα φωτοβολταϊκά πάρκα, καθώς πολλά κατάλληλα τεμάχια έχουν δεσμευθεί από άλλες εταιρείες. Ανέφερε ακόμα ότι η ΑΗΚ θα αποταθεί στον αρμόδιο υπουργό για να της εκμισθωθεί κρατική γη για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών. «Κάποιοι πλούτισαν γιατί πουλούσαν τις άδειες φωτοβολταϊκών προς €300 χιλ. Σκεφτόμασταν και εμείς να αγοράσουμε άδειες, αλλά είναι πανάκριβες» πρόσθεσε. Κάκισε επίσης το γεγονός  ότι τα προηγούμενα χρόνια η ΡΑΕΚ δεν είχε επιτρέψει στην ΑΗΚ την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών.

€80 εκατ. για τη Δεκέλεια

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της ΑΗΚ αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα λειτουργίας και ενίσχυσης του ηλεκτροπαραγωγού σταθμού Δεκέλειας. Όπως είπε, δεν μπορεί να δουλεύει ομαλά το δίκτυο διανομής και μεταφοράς χωρίς τη Δεκέλεια. Είπε, επίσης, πως το κόστος για τις δύο μηχανές που θα εγκατασταθούν στη Δεκέλεια είναι €80 εκατ. και μαζί με την εγκατάσταση των μπαταριών το κόστος θα ανέλθει γύρω στα €110 εκατ. με €120 εκατ. Ο κ. Πέτρου τόνισε ότι το επόμενο σχέδιο που θα προωθήσει η κυβέρνηση μετά το «Φωτοβολταϊκά για όλους» θα  πρέπει να είναι για μπαταρίες, καθώς τα δεδομένα δείχνουν πως δεν έχουμε άλλη επιλογή για μείωση των ρύπων.

Η απόφαση για αυξήσεις

Εντός των επόμενων ημέρων (ενδεχομένως και σήμερα) το δ.σ. της ΑΗΚ θα λάβει τις τελικές του αποφάσεις για το αίτημα που εκκρεμεί στη ΡΑΕΚ για αύξηση 6% στις διατιμήσεις του ηλεκτρισμού. Ο κ. Πέτρου συνέστησε υπομονή, καθώς η Αρχή είναι πολύ κοντά, είπε, στο να αποφασίσει, επισημαίνοντας πως την Τέταρτη θα υπάρξει συνάντηση με τη ΡΑΕΚ για συζήτηση διαφόρων ζητημάτων.

Παράλληλα, σημείωσε πως η Αρχή προχώρησε στην αγορά ρύπων με πιο χαμηλή τιμή (υπάρχει μείωση πανευρωπαϊκά στην τιμή ανά τόνο), και υπάρχει ελπίδα να μειωθεί κάπως η τιμή της κιλοβατώρας. Πέρσι, το συνολικό κόστος των ρύπων για την ΑΗΚ ανήλθε στα €256 εκατ, ενώ για το 2024 προϋπολογίστηκε ποσό 274 εκατ. «Αν πάμε σε φυσικό αέριο, η μείωση των ρύπων θα ανέλθει στο 30% ή €70 εκατ. τον χρόνο» συμπλήρωσε ο κ. Πέτρου.

Αναφορικά με την υπό κατασκευή Μονάδα 6 στο Βασιλικό, εξήγησε πως θα μπορεί να καίει μόνο φυσικό αέριο. Συνεπώς, δεν θα μπορεί να χρησιμοποιείται για παραγωγή ρεύματος ενόσω δεν λειτουργήσει το τερματικό LNG στο Βασιλικό. Είπε, επίσης, ότι  με κάποια μετατροπή η Μονάδα 6 θα μπορεί να λειτουργήσει μελλοντικά και με υδρογόνο, ενώ ανέφερε ότι ξεκίνησε στην ΑΗΚ η συζήτηση για χρήση υδρογόνου στην ηλεκτροπαραγωγή.