Σε νέο στάδιο προώθησης μπήκαν οι διαδικασίες για τη λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας e-kalathi, μέσω της οποίας οι καταναλωτές θα έχουν την ευκαιρία να συγκρίνουν τις τιμές προϊόντων ευρείας κατανάλωσης. Προ ημερών, το Υπουργείο Ενέργειας προχώρησε στην προκήρυξη διαγωνισμού για την ανάπτυξη, εγκατάσταση, λειτουργία, συντήρηση και λειτουργική υποστήριξη της ψηφιακής πλατφόρμας, η οποία εκτιμάται πως θα τεθεί σε εφαρμογή περί τα τέλη του χρόνου, με αρχές του 2025.

Το υπουργείο επιδιώκει να εξασφαλίσει υπηρεσίες τεχνολογίας των πληροφοριών, δηλαδή παροχή συμβουλών, ανάπτυξη λογισμικού, καθώς και υπηρεσίες υποστήριξης του διαδικτύου. Επιπρόσθετα, θα εξασφαλίσει υπηρεσίες συμβούλων για θέματα εξοπλισμού πληροφορικής και παράλληλα θα αγοράσει και πακέτα λογισμικού, συστήματα πληροφορικής, διαδικτύου, ενδοδικτύων, δημιουργίας κειμένων, σχεδίασης, απεικόνισης προγραμματισμού, παραγωγικότητας, τεχνολογίας των πληροφορίων, δεδομένων και λειτουργικών συστημάτων.

Το εκτιμώμενο κόστος της σύμβασης κυμαίνεται γύρω στις €485.200 και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν τις προτάσεις τους μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος σύναψης συμβάσεων του Γενικού Λογιστηρίου e-Procurement μέχρι τις 15 Απριλίου. Το έργο θα χρηματοδοτηθεί μόνο από εθνικούς πόρους. Βάσει των όρων του διαγωνισμού, η συνολική διάρκεια της σύμβασης θα είναι για 71 μήνες. Ο ανάδοχος έχει ενώπιον του έντεκα μήνες να υλοποιήσει την πλατφόρμα, δώδεκα μήνες για την περίοδο εγγύησης και 48 μήνες για υπηρεσίες συντήρησης και λειτουργίας.

Δοκιμές για ένα μήνα

Προτού το e-kalathi εφαρμοστεί πλήρως, θα τεθεί σε πιλοτική λειτουργία για περίοδο ενός μηνός, σε πραγματικές συνθήκες αγοράς.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα εκτιμάται πως θα αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο για βελτίωση της διαφάνειας στην αγορά, καθώς θα  παρέχει άμεση πληροφόρηση στον καταναλωτή, σε καθημερινή βάση, για τις τιμές βασικών προϊόντων για τα νοικοκυριά. Τα  προϊόντα που θα περιλαμβάνονται στο e-καλάθι και για τα οποία θα γίνεται σύγκριση τιμών θα πρέπει να έχουν τον ίδιο κωδικό προϊόντος (barcode). Aρχικά, στην εφαρμογή θα γίνεται η σύγκριση των τιμών περίπου 300 με 350 προϊόντων. Τα προϊόντα που θα ενταχθούν στην εφαρμογή χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες, καθώς θα αφορούν είδη οικιακής χρήσης, τρόφιμα και βρεφικά είδη.

Η πλατφόρμα θα λαμβάνει τις τιμές λιανικής πώλησης σε καθημερινή βάση και μόλις υπάρξει μεταβολή της τιμής του προϊόντος το σύστημα θα πρέπει να ενημερώνεται ανά πάσα στιγμή κατά την διάρκεια της ημέρας. Οι καταναλωτές θα μπορούν να περιηγούνται στην πλατφόρμα για να ενημερώνονται για τις τιμές των προϊόντων ενώ θα μπορούν να δημιουργούν και το προσωπικό τους καλάθι.

Λίστες προϊόντων

Οι χρήστες θα μπορούν να αποθηκεύουν στις προσωπικές τους επιλογές και πληροφορίες, όπως αγαπημένα προϊόντα και καταστήματα και θα έχουν την δυνατότητα να δημιουργούν supermarket lists. Δηλαδή, θα μπορούν να διαμορφώνουν κατάλογο με τα αγαθά της προτίμησής τους, που θα αποτελούν το προσωπικό τους καλάθι, προκειμένου να ενημερώνονται για το τελικό κόστος και να το συγκρίνουν με προηγούμενες καταχωρήσεις τιμών για τα προϊόντα, ώστε να επιλέγουν το κατάστημα ή καταστήματα που τους ενδιαφέρουν.

Το e-kalathi θα έχει τη δυνατότητα να διατηρεί σε αρχείο το προσωπικό καλάθι του κάθε χρήστη και να το χρησιμοποιεί ως λίστα ελέγχου (shopping list) ή σύγκρισης για τα προϊόντα που πρόκειται να αγοράσει. Επιπρόσθετα, θα υπάρχει η δυνατότητα δημιουργίας απεριόριστων καλαθιών, όπως παράδειγμα καλάθι Χριστούγεννων, πασχαλινό καλάθι, καλάθι για την επιστροφή στο σχολείο, κλπ. Το σύστημα θα επιτρέπει επίσης στις υπεραγορές να ανεβάζουν στην πλατφόρμα φυλλάδια με τις προσφορές τους. Το e-kalathi θα συγκρίνει και θα παρουσιάζει στον καταναλωτή το κόστος του καλαθιού του σε υπεραγορές που βρίσκονται σε ακτίνα που θα καθορίζει ο ίδιος και θα του δίνει την ευχέρεια να επιλέξει από πού θα κάνει τις αγορές του τη συγκεκριμένη μέρα. Τέλος, θα παρέχεται στους χρήστες η δυνατότητα παρακολούθησης στατιστικών δεδομένων, λαμβάνοντας υπόψη την αύξηση των τιμών ανά κατηγορία προϊόντων.