Ο περί της Επιβολής Φόρου Άνθρακα σε Ενεργειακά προϊόντα Νόμος του 2023 αφορά ακριβώς στη θέσπιση φορολογίας άνθρακα στον τομέα των μεταφορών και στις ρυπογόνες βιομηχανίες, υπάρχουν όμως και εξαιρέσεις.

Με αυτό εισάγεται μεταξύ άλλων φόρος άνθρακα σε καύσιμα κίνησης ύψους πέντε σεντ το λίτρο από φέτος. Προοδευτικά ο συγκεκριμένος φόρος θα φτάσει τα 25 σεντ το λίτρο μέχρι και το 2023, πλέον ΦΠΑ.

Ο φόρος στα καύσιμα προβλέπεται να τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Απριλίου. Όσον αφορά το τέλος διαμονής θα τεθεί σε ισχύ με τη ψήφιση του από τη Βουλή.

Εξαιρείται από την υποχρέωση καταβολής φόρου άνθρακα το πετρέλαιο εσωτερικής καύσης της κλάσης 6 του Πρώτου Παραρτήματος του περί Φόρων Κατανάλωσης Νόμου Αρ. 91(Ι)/2004 όπως εκάστοτε τροποποιείται, το οποίο είναι χρωματισμένο και ιχνηθετημένο ως ναυτιλιακό πετρέλαιο και χρησιμοποιείται:

(i) για τη ναυσιπλοΐα στα ύδατα της Κοινότητας όπως αυτή καθορίζεται στο  άρθρο 44(1)(β) του περί Φόρων Κατανάλωσης Νόμου Αρ. 91(Ι)/2004, και

(ii) για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας όπως αυτή καθορίζεται στο άρθρο         44(1)(γ) του περί Φόρων Κατανάλωσης Νόμου Αρ. 91(Ι)/2004.

      (2) Εξαιρείται από την υποχρέωση καταβολής φόρου άνθρακα το πετρέλαιο εσωτερικής καύσης της κλάσης 9, 13 και 17 του Πρώτου Παραρτήματος του περί Φόρων Κατανάλωσης Νόμου Αρ. 91(Ι)/2004 όπως εκάστοτε τροποποιείται, το οποίο χρησιμοποιείται ως πετρέλαιο για βιομηχανικές εγκαταστάσεις και που εμπίπτει στο ΣΕΔΕ.