Στην τελική ευθεία εισέρχεται η επιβολή πράσινης φορολογίας αφού τα σχετικά νομοσχέδια τα οποία θα ανεβάσουν τις τιμές των καυσίμων αλλά και τη διαμονή σε ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα είναι ήδη έτοιμα και τέθηκαν από σήμερα σε δημόσια διαβούλευση.

Το Υπουργείο Οικονομικών γνωστοποίησε επίσημα πριν από λίγο την έναρξη της δημόσιας διαβούλευσης ενημερώνοντας πως  τα σχετικά νομοσχέδια έχουν ανέβει στην κυβερνητική πλατφόρμα e-consultation. Καλώντας ταυτόχρονα όλους τους ενδιαφερομένους να καταθέσουν τις απόψεις και εισηγήσεις μέχρι τις 19/3/2024. 

Πρόκειται για δύο νομοθετήματα που συνθέτουν την πράσινη φορολογία με το πρώτο να αναφέρεται στην επιβολή φόρου άνθρακα σε ενεργειακά προϊόντα και το δεύτερο στην επιβολή του τέλους διαμονής.

Το τελευταίο «ο περί της Επιβολής Τέλους Διαμονής Νόμος του 2023» προνοεί την επιβολή τέλους διαμονής ανά ημερήσια χρήση και τα άτομα τα οποία θα επιβαρύνονται. Μεταξύ άλλων διευκρινίζεται πως το τέλος διαμονής «σημαίνει το τέλος των 2,50 Ευρώ ανά δωμάτιο ή κατάλυμα ή χώρου διαμονής» αλλά και πως αυτό θα επιβάλλεται όχι μόνο σε δωμάτια ξενοδοχείων αλλά και τουριστικών καταλυμάτων καθώς σε  αυτοεξυπηρετούμενα καταλύματα στη Δημοκρατία. «Με την επιβολή του εν λόγω τέλους, ο παρών Νόμος έχει σκοπό την εσωτερίκευση ορισμένων από τις αρνητικές εξωτερικές επιπτώσεις του τουρισμού, της διαχείρισης απορριμμάτων και της παραγωγής απορριμμάτων», αναφέρεται μεταξύ άλλων.

Το δεύτερο νομοσχέδιο ο περί της Επιβολής Φόρου Άνθρακα σε Ενεργειακά προϊόντα Νόμος του 2023» αφορά ακριβώς στη θέσπιση φορολογίας άνθρακα στον τομέα των μεταφορών και στις ρυπογόνες βιομηχανίες.

Με αυτό εισάγεται μεταξύ άλλων φόρος άνθρακα σε καύσιμα κίνησης ύψους πέντε σεντ το λίτρο από φέτος. Προοδευτικά ο συγκεκριμένος φόρος θα φτάσει τα 25 σεντ το λίτρο μέχρι και το 2033, πλέον ΦΠΑ.

Ο φόρος στα καύσιμα προβλέπεται να τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Απριλίου. Όσον αφορά το τέλος διαμονής θα τεθεί σε ισχύ με τη ψήφιση του από τη Βουλή.

Υπενθυμίζεται ότι οι σχετικές φορολογίες  παρουσιάστηκαν την 1/3/2024 στο ΥΠΟΙΚ από το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου.