Ποσά που έλαβε η Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή, συνολικού ύψους 780.000 ευρώ, τέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης στη χθεσινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής Θεσμών.

Ο βουλευτής και πρόεδρος της επιτροπής, Δημήτρης Δημητρίου, ζήτησε διευκρινίσεις για τις συνθήκες υπό τις οποίες αποδεσμεύτηκε ποσό ύψους 580.000 ευρώ από το Υπουργείο Παιδείας και καταβλήθηκε στην ΚΟΕ. Σε άλλο σημείο της συνεδρίασης κάλεσε τον πρόεδρο της Ολυμπιακής Επιτροπής, Γιώργο Χρυσοστόμου, να ξεκαθαρίσει γιατί η ΚΟΕ δεν έχει αιτιολογήσει 200.000 ευρώ που αποτελούσαν έμμεση χορηγία για τους Ολυμπιακούς του Τόκιο.

Ξεκινώντας από το τελευταίο ζήτημα, ο κ. Δημητρίου απευθυνόμενος στον κ. Χρυσοστόμου διερωτήθηκε γιατί στις οικονομικές καταστάσεις της ΚΟΕ που αφορούν τα έτη 2021 και 2022, δεν περιλαμβάνεται η χορηγία του ΟΠΑΠ ύψους 200.000 ευρώ. Ο κ. Χρυσοστόμου, αν και δεν ήταν θετικός να δώσει απάντηση, μετά και από επισημάνσεις βουλευτών ότι έχει υποχρέωση να ανταποκριθεί στον κοινοβουλευτικό έλεγχο, είπε πως το ποσό αυτό αποτελούσε έμμεση χορηγία και ουδέποτε καταβλήθηκε στην ΚΟΕ. Υποστήριξε ότι η συμφωνία με τον ΟΠΑΠ έγινε ενόψει των Ολυμπιακών (καλοκαίρι 2021) και προνοούσε όπως ο Οργανισμός με διάφορες δράσεις και ενέργειες προβάλλει στελέχη της αθλητικής αποστολής της Κύπρου. Απαντώντας σε ερώτηση αναφέρθηκε σε διαφημίσεις που έγιναν και η αξία των οποίων αντιστοιχούσε με το πιο πάνω ποσό.

Το θέμα τέθηκε από τον κ. Δημητρίου στη βάση των όσων είχαν καταγγελθεί από μέλη του εκτελεστικού συμβουλίου της ΚΟΕ σε βάρος του κ. Χρυσοστόμου και άλλων στελεχών της Ολυμπιακής Επιτροπής τον περασμένο Οκτώβριο στη Βουλή. Σε συνεδρίαση του εκτελεστικού συμβουλίου είχε αποφασιστεί η σύσταση 5μελούς επιτροπής από μέλη του εκτελεστικού συμβουλίου της ΚΟΕ προκειμένου να κάνει εισηγήσεις στον ΟΠΑΠ για τον τρόπο που θα διέθετε τις 200.000 ευρώ. Αυτό που είχε καταλογιστεί στον κ. Χρυσοστόμου τον περασμένο Οκτώβριο είναι ότι δεν είχε μεριμνήσει να λαμβάνονται συλλογικά αποφάσεις για τη διαχείριση του ποσού.

Η συζήτηση γι΄ αυτό το ζήτημα ολοκληρώθηκε, με την βουλευτή Ειρήνη Χαραλαμπίδου να εισηγείται όπως η επιτροπή Θεσμών ζητήσει μέσω επιστολής από το Υπουργείο Οικονομικών να ρίξει φως στην όλη υπόθεση.

Σε ό,τι αφορά το θέμα των 580.000 ευρώ, αποτελούσαν το μεγαλύτερο μέρος από την ετήσια κρατική χορηγία για το 2023 που καταβάλλεται στην ΚΟΕ μέσω του Υπουργείου Παιδείας. Το Υπουργείο δέσμευσε το ποσό μετά από τις καταγγελίες που είχαν γίνει στην κοινοβουλευτική επιτροπή Θεσμών (25/10/2023) σε βάρος του κ. Χρυσοστόμου και άλλων στελεχών της Ολυμπιακής Επιτροπής από συναδέλφους του στο εκτελεστικό συμβούλιο της ΚΟΕ (Γεωργίου, Λεοντής, Θεοφυλάκτου), με αφορμή τα έξοδα για τους Αγώνες Μικρών Κρατών Ευρώπης. Είχε αποφασιστεί να ερευνηθούν οι καταγγελίες από την Επιτροπή Δεοντολογίας και Προστασίας Αθλητισμού και αναλόγως των ευρημάτων να αποφασιστεί κατά πόσον θα δοθεί το ποσό.

Πριν όμως συνταχθεί η έρευνα της Επιτροπής Δεοντολογίας, η γενική διευθύντρια του Υπουργείου Μαρίνα Ιωάννου Χασάπη είχε κάνει διευθετήσεις για να δοθεί το ποσό. Ο κ. Δημητρίου, ζήτησε χθες διευκρινίσεις γιατί το Υπουργείο Παιδείας έδωσε το ποσό στην ΚΟΕ 24 ημέρες πριν δημοσιευθεί το πόρισμα. Η κ. Χασάπη εξήγησε μεταξύ άλλων ότι η έρευνα είχε γίνει από την Επιτροπή Δεοντολογίας και ότι δεν είχε προκύψει κάτι μεμπτό σε βάρος του κ. Χρυσοστόμου ή άλλων στελεχών της ΚΟΕ.

Πρόσθεσε ότι ενημερώθηκε προφορικά από την Επιτροπή Δεοντολογίας και αφού πρώτα ο πρόεδρος της ΚΟΕ υπέγραψε γραπτή δέσμευση για σωστή διακυβέρνηση. Τα όσα είπε η κ. Χασάπη, επιβεβαίωσαν ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας, Ευθύμιος Ευθυμίου και ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, η υπηρεσία του οποίου είχε συνδράμει στη διερεύνηση των καταγγελιών.

Να σημειωθεί ότι ο κ. Ευθυμίου δήλωσε πως η προσωπική του άποψη είναι ότι οι καταγγελίες που έγιναν στη Βουλή στις 25/10 σε βάρος του Γιώργου Χρυσοστόμου και συνεργατών του από άλλα μέλη του Ε.Σ. της ΚΟΕ είναι ψευδείς. Πρόσθεσε πως κατά τη γνώμη του οι καταγγέλλοντες θα πρέπει να διωχθούν ποινικά.

Στο τέλος της συνεδρίασης ο Δημητρίου ρώτησε τον κ. Ευθυμίου, αν πράγματι ήταν επικεφαλής της δικαστικής επιτροπής της Κυπριακής Ομοσπονδίας Καλαθόσφαιρας, επί προεδρίας Γιώργου Χρυσοστόμου. Ο κ. Ευθυμίου απάντησε πως δεν χαρίστηκε στον Χρυσοστόμου. Πρόσθεσε, μάλιστα, πως διατηρούσε πανομοιότυπα πόστα σε πολλές άλλες αθλητικές επιτροπές και ομοσπονδίες.