Μετά τις συνεχιζόμενες αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων, νέο πονοκέφαλο σε χιλιάδες νοικοκυριά αλλά και επιχειρήσεις προκαλεί η άνοδος των τιμών σε βασικές υπηρεσίες που χρησιμοποιεί το κοινό στην καθημερινότητά του, κάτι που επιβεβαιώνει ότι τα μέτωπα των ανατιμήσεων είναι πολλαπλά και δεν αφορούν μόνο τα προϊόντα διατροφής, τα καύσιμα και τον ηλεκτρισμό.

Η ανακοίνωση για τον πληθωρισμό Φεβρουαρίου από την Στατιστική Υπηρεσία αποκαλύπτει ότι οι τιμές… στέκονται στο ύψος τους για δεκάδες υπηρεσίες που χρησιμοποιούν οι πολίτες και δύσκολα μπορούν να τις περιορίσουν ή να τις αποφύγουν. Το αυτοκίνητο, το οποίο ιδιαίτερα στην Κύπρο είναι απολύτως απαραίτητο για την καθημερινότητα των περισσοτέρων από εμάς, φαίνεται από τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας ότι γίνεται όλο και πιο ακριβή υπόθεση. Η ασφάλεια για αυτοκίνητο αυξήθηκε κατά 8,1% σε ετήσια βάση (από Φεβρουάριο ’23 μέχρι Φεβρουάριο ’24), ενώ το κόστος για συντήρηση και επισκευή αυτοκινήτου αυξήθηκαν 5,7%.

Πιο αναλυτικά, οι τιμές για ανταλλακτικά αυτοκινήτου αυξήθηκαν σε ποσοστό 3,9%, αλλά υπάρχει και ένα καλό νέο: οι τιμές των ελαστικών μειώθηκαν κατά μέσο όρο 3,2% σ’ ένα χρόνο. Οι τιμές για ενοικίαση γκαράζ και χώρων στάθμευσης αυξήθηκαν 4,4% τον Φεβρουάριο του 2024 σε ετήσια βάση, ενώ αν η σύγκριση γίνει σε σχέση με τον Ιανουάριο του ’24 καταγράφεται μικρή μείωση 1,05%.

Πέρα όμως από το αυτοκίνητο και όλα τα σχετικά που αφορούν τη χρήση του, υπάρχουν και οι υπηρεσίες που έχουν να κάνουν με την υγεία. Για παράδειγμα, ο δείκτης τιμών ιατρικών προϊόντων, συσκευών και εξοπλισμού αυξήθηκε 2% σε ετήσια βάση. Η μέση τιμή των φαρμακευτικών προϊόντων σημείωσε άνοδο 2%, το τεστ εγκυμοσύνης αυξήθηκε κατά 4,1%, διάφορες θεραπευτικές συσκευές και εξοπλισμός 2%, οι τιμές των διορθωτικών γυαλιών και φακών επαφής αυξήθηκαν κατά 0,9% και οι τιμές των οδοντιατρικών υπηρεσιών ανατιμήθηκαν σε ποσοστό 4,4% σ ’ένα χρόνο. Οι τιμές των παραϊατρικών υπηρεσιών αυξήθηκαν ελάχιστα (0,4%), όπως και οι υπηρεσίες ιατρικών εργαστηρίων ανάλυσης (0,3%), σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας.

Υπάρχουν όμως και άλλες ανατιμήσεις σε υπηρεσίες που αποτελούν μέρος της καθημερινότητας εκατοντάδων νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Οι τιμές των ταχυδρομικών υπηρεσιών, για παράδειγμα, αυξήθηκαν 3,5% σε ετήσια βάση, οι υπηρεσίες σταθερής τηλεφωνίας 1%, της κινητής τηλεφωνίας 1,6%, οι τιμές στις υπηρεσίες παροχής πρόσβασης στο διαδίκτυο παρέμειναν σταθερές και το θετικό είναι ότι οι τιμές στο πακέτο τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών μειώθηκε κατά 2,6% σε ετήσια βάση.

Οι τιμές των ασφαλίσεων σχετικά με την κατοικία αυξήθηκαν 5,5% σε ετήσια βάση και οι ασφαλίσεις σχετικά με την υγεία και τις μεταφορές κατά 1,8% για την κάθε κατηγορία. Ακόμη και τις υπηρεσίες των γραφείων κηδειών χτύπησε η ακρίβεια, καθώς οι τιμές στον κλάδο αυξήθηκαν σε ποσοστό 7,2% μεταξύ Φεβρουαρίου ’23 και Φεβρουαρίου ’24.

Στις βασικές υπηρεσίες όμως που κάνει χρήση μια οικογένεια ανήκει και η εκπαίδευση. Τον Φεβρουάριο ’24 σε ετήσια βάση ο δείκτης τιμών για προσχολική και δημοτική εκπαίδευση αυξήθηκε 5,2% σε ετήσια βάση, της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κατά 2,6% και της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης κατά 0,8%.

Σε ό,τι αφορά τις υπηρεσίες που συνθέτουν το πακέτο της ψυχαγωγίας, τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας έδειξαν ότι η τιμή του δείκτη στις υπηρεσίες καταλυμάτων αυξήθηκε 7,2%, ενώ ο δείκτης τιμών εστιατορίων και ξενοδοχείων αυξήθηκε 6,2% σε ετήσια βάση.

Οι τιμές στα κομμωτήρια για άνδρες και παιδιά αυξήθηκε 2,3% τον Φεβρουάριο σε ετήσια βάση, οι τιμές στα κομμωτήρια για γυναίκες ανατιμήθηκαν 6,3%, οι τιμές για προσωπικές θεραπείες περιποίησης αυξήθηκαν 5,7% και οι τιμές για τα είδη προσωπικής μέριμνας ανατιμήθηκαν κατά 2,6%.