Στα αντισταθμιστικά μέτρα που θα συνοδεύουν την πράσινη φορολογία στρέφει την προσοχή της και η ξενοδοχειακή βιομηχανία, χωρίς να κρύβει τον προβληματισμό της για επιπτώσεις στον κλάδο από την προωθούμενη επιβολή τέλους διανυκτέρευσης.

Ο γενικός διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης άφησε να εννοηθεί πως το συγκεκριμένο τέλος θα επιβαρύνει περαιτέρω την ίδια την βιομηχανία τελικά και πως θα προστεθεί στα ήδη αυξημένα έξοδα της, ασκώντας έτσι περαιτέρω πιέσεις στις επιχειρήσεις.

Μιλώντας στο philenews podcast, ο κ. Ρουσουνίδης ανέφερε πως είναι νωρίς να μετρηθεί ο αντίκτυπος που θα υπάρξει ,παραδεχόμενος όμως πως υπάρχουν κάποιες ανησυχίες οι οποίες θα μεταφερθούν σε συνάντηση που θα έχει ο σύνδεσμος στις 13 του μήνα με το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών (ΚΟΕ) του Πανεπιστημίου Κύπρου, το οποίο ανέλαβε το έργο της συνολικής φορολογικής μεταρρύθμισης.

Οι ανησυχίες, συμπλήρωσε, αφορούν μεταξύ άλλων στο πότε θα επιβληθεί το συγκεκριμένο τέλος αλλά και τον τρόπο με τον οποία θα επιβαρύνει τον πελάτη και όχι τον επιχειρηματία όπως προκύπτει από τις παρουσιάσεις που έγιναν. Όπως εξήγησε ο γ.δ. του ΠΑΣΥΞΕ για το τελευταίο όλοι γνωρίζουν πολύ καλά πως τα πακέτα και οι συμφωνίες με τους μεγάλους μας τουριστικούς εταίρους για το 2024 και το 2025 ήδη έχουν γίνει, τα συμβόλαια έχουν ήδη υπογραφεί, «άρα αντιλαμβάνεστε δεν είμαι σίγουρος κατά πόσο θα μπορεί όντως να μετακυληθεί στον πελάτη αυτό το κόστος και ενδεχομένως να πρέπει στην προσπάθεια να μην χάσουμε τουριστικές αφίξεις να το απορροφήσει κι αυτό ο επιχειρηματίας το οποίο θα είναι ένα πολύ σημαντικό κονδύλι ανάμεσα σε όλα τα άλλα που ζούμε αυτή τη στιγμή» καταγράφοντας τις αυξημένες τιμές ηλεκτρικού ρεύματος, την αύξηση των επιτοκίων κ.α.

Οπόταν κατά τον ίδιο θα πρέπει να γίνει μια ολοκληρωμένη συζήτηση για το θέμα εκφράζοντας την ίδια ώρα αμφιβολίες και για το ύψος των εσόδων που υπολογίστηκαν από την επιβολή του τέλος (σ.σ. κοντά στα 34 εκατ. ευρώ φέτος).

Σύμφωνα με τον ίδιο τα δεδομένα που λήφθηκαν υπόψη αφορούν μάλλον το 2023 οπόταν δεν αποκλείεται φέτος οι αφίξεις και οι διανυκτερεύσεις να μην είναι αυτές πάνω στις οποίες βασίστηκε η μελέτη, αλλά «μπορεί να είναι λίγο πιο κάτω, μπορεί να είναι αρκετά πιο κάτω».

Ανάγκη ελαφρύνσεων και αντισταθμιστικών

Αίτημα του ΠΑΣΥΞΕ, όπως προκύπτει από τα όσα ανέφερε ο γ.δ. του συνδέσμου, είναι το ζήτημα να εξεταστεί σφαιρικά και να μελετηθούν και αντισταθμιστικά γι’ αυτούς που θα έχουν μεγάλο αντίκτυπο.

Προχώρησε δε και πρότεινε μερικά αντισταθμιστικά μέτρα, κάνοντας αναφορά σε συγκεκριμένη έκπτωση στα τέλη διανυκτέρευσης που επιβάλλουν τα δημαρχεία ή εκπτώσεων στο ρεύμα αναφέροντας πως θα υπάρξει συζήτηση για το θέμα στις 13 Μαρτίου, ώστε ο αντίκτυπος να είναι όσο το δυνατόν λιγότερο αισθητός.

Σημειώνεται ότι στην παρουσίαση του ΚΟΕ για το θέμα αλλά και στο σχετικό νομοθέτημα που ήδη τέθηκε για δημόσια διαβούλευση δεν γίνεται αναφορά στο πότε ακριβώς θα επιβληθεί το τέλος, αν και πρόθεση της κυβέρνησης είναι η πράσινη φορολογική μεταρρύθμιση να ολοκληρωθεί, όπως πληροφορούμαστε, μέσα στο πρώτο εξάμηνο φέτος.

«Ο περί της Επιβολής Τέλους Διαμονής Νόμος του 2023» που τέθηκε σε διαβούλευση για σχόλια και παρατηρήσεις, έως τις 19 του μήνα, προβλέπει, πάντως, πως η νομοθεσία θα τεθεί σε ισχύ με τη ψήφισή της από τη Βουλή και τη δημοσίευσή της στην Επίσημη Εφημερίδα. Στο νομοσχέδιο διευκρινίζεται πως το τέλος διαμονής «σημαίνει το τέλος των 2,50 ευρώ ανά δωμάτιο ή κατάλυμα ή χώρου διαμονής» αλλά και πως αυτό θα επιβάλλεται όχι μόνο σε δωμάτια ξενοδοχείων αλλά και τουριστικών καταλυμάτων καθώς σε  αυτοεξυπηρετούμενα καταλύματα στη Δημοκρατία.

«Με την επιβολή του εν λόγω τέλους, ο παρών Νόμος έχει σκοπό την εσωτερίκευση ορισμένων από τις αρνητικές εξωτερικές επιπτώσεις του τουρισμού, της διαχείρισης απορριμμάτων και της παραγωγής απορριμμάτων», αναφέρεται μεταξύ άλλων.