Τρέχουν να παραιτηθούν από τις θέσεις των διευθυντών και των γραμματέων από εταιρείες των οποίων οι πραγματικοί δικαιούχοι δεν εντοπίζονται, δηλαδή τα φυσικά πρόσωπα που έχουν το τελικό ιδιοκτησιακό καθεστώς των νομικών οντοτήτων.

Ο λόγος, για πέραν των 31.000 προσώπων, τα οποία για χρόνια ήταν διευθυντές εταιρειών, χωρίς ωστόσο να γνωρίζουν αυτές σε ποιους ανήκουν, με αποτέλεσμα τώρα να κινδυνεύουν να πληρώσουν χρηματικές κυρώσεις που μπορούν να φτάσουν μέχρι τις €20.000, καθώς τέλος του μήνα εκπνέει η νέα προθεσμία που είχε παραχωρηθεί για να καταχωρήσουν στο ηλεκτρονικό μητρώο του Τμήματος Εφόρου εταιρειών τα στοιχεία των πραγματικών δικαιούχων (UBO’s).

Υπενθυμίζεται πως από την 1η του χρόνου όσες εταιρείες/οντότητες προσπαθούσαν να καταχωρίσουν τους Πραγματικούς Δικαιούχους στο ηλεκτρονικό μητρώο του Εφόρου Εταιρειών έπρεπε προηγουμένως να πληρώσουν το πρόστιμο, καθώς δεν είχαν συμμορφωθεί μέχρι τις 31/12/23. Βάσει του νόμου, σε περίπτωση που μία εταιρεία δεν συμμορφώθηκε εμπρόθεσμα υπόκειται (η ίδια και οι διευθυντές και γραμματέας της, σε προσωπικό επίπεδο) σε χρηματική επιβάρυνση €200, ενώ για κάθε μέρα συνέχισης της παράβασης επιβαρύνεται με €100, με ανώτατο όριο συνολικής επιβάρυνσης τις €20.000.

Πριν από μερικές εβδομάδες φορείς στον τομέα των υπηρεσιών είχαν ξεσηκωθεί για την επιβολή του προστίμου, με αποτέλεσμα να δοθεί παράταση και το Κράτος να τους επιστρέψει τα πρόστιμα. Μάλιστα, όπως λέχθηκε, κατά την χθεσινή συνεδρία της κοινοβουλευτικής επιτροπής Εμπορίου, ένας από τους λόγους που δεν εντοπίζονται οι πραγματικοί δικαιούχοι είναι και ο πόλεμος στην Ουκρανία (βλ. κυρώσεις).

Σύμφωνα με στοιχεία που παρατέθηκαν στη Βουλή από το Νοέμβριο του 2023 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2024 έχουν υποβληθεί 31.384 αιτήσεις από διευθυντές και γραμματείες οι οποίοι έχασαν τους επαφή με τις εταιρείες και ζητούν να παραιτηθούν. Εκ μέρους του Τμήματος Εφόρου Εταιρειών η Ελένη Κοντού, οι επιπλέον αιτήσεις που έχουν υποβληθεί και παράλληλα οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν σε πολλές εταιρείες καθυστερούν την διεκπεραίωση των εργασιών από το τμήμα. «Έχουμε σωρεία εντύπων παραίτησης αξιωματούχων, οι οποίοι καταθέσουν παράλληλα και ένορκη δήλωση που τους δίνει τη δυνατότητα να παραιτηθούν. Με την τόση τεράστια αύξηση το προσωπικό δεν μπορεί να ανταποκριθεί» τόνισε.

Συμμορφώθηκαν 140 χιλ.

Ο λειτουργός Α’ του Εφόρου Εταιρειών, Στέλιος Σκουφάρης, μιλώντας στην επιτροπή Εμπορίου, δήλωσε ότι μέχρι σήμερα έχουν καταχωρήσει τα στοιχεία τους περίπου 140.133 εταιρείες, από το σύνολο των 230 χιλ. Ο κ. Σκουφάρης τόνισε ότι οι ενεργές εταιρείες υπολογίζεται ότι ανέρχονται σε περίπου 180 χιλ. Ταυτόχρονα, περίπου 70 χιλ. εταιρείες είναι σε διαδικασία διαγραφής, αλλά για διάφορους λόγους δεν προχωρεί η διαδικασία. Επεσήμανε ότι με βάση τους αριθμούς έχει συμμορφωθεί ένα μεγάλο ποσοστό των εταιρειών, ενώ σημείωσε ότι στο τέλος του μήνα, λήγει η ημερομηνία καταχώρησης των στοιχείων και πως από την 1η Απριλίου θα ξεκινήσει η επιβολή προστίμων.

Φωνές από κόμματα

Ο πρόεδρος της επιτροπής και βουλευτής του ΔΗΣΥ, Κυριάκος Χατζηγιάννης, ανέφερε ότι «στις 31 Μαρτίου θα βρεθούμε μπροστά από ένα πρόβλημα όπου ένας αριθμός εταιρειών θα αδυνατεί να δηλώσει τους πραγματικούς δικαιούχους μιας εταιρείας και θα πρέπει να δούμε ποιο είναι εκείνο το επόμενο βήμα ούτως ώστε και αυτός ο αριθμός εταιρειών να είναι υπόλογος έναντι των απαιτήσεων της νομοθεσίας».

Από την πλευρά του ο βουλευτής της ΕΔΕΚ, Ηλίας Μυριάνθους, δήλωσε πως πολλές εταιρείες αδυνατούν να υποβάλουν ενημέρωση για τον πραγματικό δικαιούχο γιατί κάποια από αυτά τα πρόσωπα είτε δεν βρίσκονται στην Κύπρο είτε αδυνατούν να ενημερώσουν αυτούς που τους πρόσφεραν υπηρεσίες γύρω από τα ζητήματα γραμματειακών υπηρεσιών.

Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών, Σταύρος Παπαδούρης, δήλωσε πως αρκετά άτομα τα οποία φαίνονται είτε μέτοχοι είτε ως διευθυντές είτε ως γραμματείς σε εταιρείες, οι οποίες φαίνεται πως με τον ένα ή τον άλλο τρόπο εξυπηρετούσαν άλλα συμφέροντα, πρέπει να δηλώσουν σε δύο εβδομάδες τους τελικούς δικαιούχους.

Ανέφερε ως παράδειγμα την περίπτωση ατόμου που εμφανίζεται στη διοικητική δομή εταιρείας ως διευθυντής, μέτοχος ή γραμματέας και θα πρέπει να δηλώσει τελικούς δικαιούχους για 800 εταιρείες, αλλά δεν μπορεί να το πράξει και πρόσθεσε πως σε αυτή την περίπτωση θα του καταβληθεί πρόστιμο €16 εκατ.

Γραφειοκρατία και έλλειψη προσωπικού

Πέραν του ζητήματος για τους πραγματικούς δικαιούχους, στο Τμήμα Εφόρου Εταιριών διαπιστώνεται γραφειοκρατία, έλλειψη προσωπικού και μη ηλεκτρονική καταχώρηση όλων των εγγράφων με αποτέλεσμα να καθυστερεί η εξυπηρέτηση του κοινού.

Όπως αναφέρθηκε χθες στην επιτροπή Εμπορίου το Τμήμα δεν αποδέχεται ηλεκτρονικές υπογραφές παρά το γεγονός ότι το νομικό πλαίσιο έχει εγκριθεί εδώ και πολλά χρόνια. Επιπρόσθετα, λέχθηκε πως βρίσκεται σε εξέλιξη διαβουλεύσεις για την κατάργηση της κατάθεσης της ετήσιας έκθεσης των εταιρειών οι οποίοι θα είναι ωστόσο θα πρέπει να καταθέτουν τις οικονομικές τους καταστάσεις. Εξάλλου τέλος του 2025 θα είναι έτοιμο το νέο μηχανογραφικό σύστημα του Εφόρου Εταιρειών το οποίο θα απλοποιήσει και θα επιταχύνει τις διαδικασίες