Το ένα πρόβλημα διαδέχεται το άλλο σε σχέση με την καταχώρηση των στοιχείων των πραγματικών δικαιούχων των εταιρειών στο ηλεκτρονικό μητρώο του Τμήματος Εφόρου Εταιρειών.

Τέλος του μήνα, λήγει η προθεσμία που είχε δώσει η Κυβέρνηση και πολλές εταιρείες δεν έχουν καταχωρήσει τα στοιχεία καθώς δεν εντοπίζονται οι διευθυντές των συγκεκριμένων εταιρειών.

Κατά τη συζήτηση του θέματος στην κοινοβουλευτική επιτροπή Εμπορίου αναφέρθηκε πως από τις 230 χιλ. εταιρείες , οι 140 χιλ. έχουν υποβάλει τα στοιχεία στο ηλεκτρονικό μητρώο ενώ άλλες 70 χιλ. εταιρείες είναι στη διαδικασία διαγραφής, ωστόσο, διαφωνεί το Τμήμα Φορολογίας καθώς έχουν οφειλές προς το Κράτος.

Εξάλλου 31 χιλ. αξιωματούχοι έχουν υποβάλει αίτηση για να αποχωρήσουν από τις εταιρείες και παράλληλα μεγάλος αριθμός πραγματικών δικαιούχων δεν μπορούν να εντοπιστούν.

Όπως λέχθηκε στην Επιτροπή ο μη εντοπισμός των διευθυντών των πραγματικών δικαιούχων οφείλεται στο πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους δήλωσε πως υπάρχει μεγάλη εμπλοκή για το συγκεκριμένο θέμα, τονίζοντας πως μετά την 31η Μαρτίου θα αρχίσει η επιβολή προστίμων ύψους €20 χιλ.

Από την πλευρά του ο βουλευτής των Οικολόγων Σταύρος Παπαδούρης προειδοποίησε ότι αν δεν ληφθούν μέτρα από τον έφορο θα κλείσουν πολλές εταιρείες και θα υπάρξουν συνέπειες πρώτα και κύρια στην φήμη της Κύπρου και ακολούθως στην οικονομία.

Στο μεταξύ κατά τη συζήτηση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το Τμήμα Εφόρου Εταιρειών αναφέρθηκε πως λόγω του ζητήματος με τους πραγματικούς δικαιούχους καθυστερεί η διεκπεραίωση των υπολοίπων υπηρεσιών του Εφόρου.

Εξάλλου σε εξέλιξη βρίσκεται διάλογος Κυβέρνησης και αρμόδιων φορέων για την κατάργηση της υποβολής της ετήσιας έκθεσης των εταιρειών. Τα μέλη της Επιτροπής Εμπορίου εξέφρασαν την ετοιμότητα τους για να αναλάβουν νομοθετικές πρωτοβουλίες για επίλυση των προβλημάτων.