Ο CEO της Grant Thornton, Σταύρος Ιωάννου, μιλά στο Forbes για ένα από τα δυνατά χαρτιά της εταιρείας: Την προσέλκυση-ανάπτυξη-διατήρηση του ταλέντου, βασισμένη στις αξίες της συνεργασίας, της θετικής ηγεσίας και της υπεροχής, δίνοντας έμφαση στην ουσιαστική προσφορά προς τους ανθρώπους και τους πελάτες. Αναλύει, επιπλέον, τις δυνατότητες της τεχνολογίας προηγμένης ανάλυσης και τεχνητής νοημοσύνης που αξιοποιεί η Grant Thornton, ώστε να μετατρέπει τα δεδομένα σε στρατηγικά εργαλεία για ανάπτυξη, προσφέροντας προσαρμοσμένες λύσεις στους πελάτες της.

Πολύ πρόσφατα ανακοινώσατε μια νέα σειρά συμβουλευτικών υπηρεσιών, το ΑΙ and Data Lab. Εξηγήστε μας τι προσφέρει αυτή η υπηρεσία, σε ποιους απευθύνεται και ποιες πρακτικές εφαρμογές θα έχει στους πελάτες σας.

Στην εποχή της ψηφιακής μετάβασης, το AI and Data Lab της Grant Thornton Κύπρου, αποτελούμενο από μια ομάδα εμπειρογνωμόνων οι οποίοι εξειδικεύονται στην ανάλυση δεδομένων, επιτρέπει στις επιχειρήσεις να βελτιστοποιούν διαδικασίες και να μειώνουν κόστη. Η τεχνολογία προηγμένης ανάλυσης και τεχνητής νοημοσύνης μετατρέπει τα δεδομένα σε στρατηγικά εργαλεία για ανάπτυξη, προσφέροντας προσαρμοσμένες λύσεις που ενισχύουν την ασφάλεια και ανταγωνιστικότητα, διευκολύνοντας προγνωστική ανάλυση και διαχείριση κινδύνων.

Το AI and Data Lab διερευνά το πώς οι επιχειρήσεις μπορούν να ανακαλύψουν νέες ευκαιρίες, να ανταποκρίνονται πιο γρήγορα στις αλλαγές της αγοράς και να αυτοματοποιήσουν τις λειτουργίες τους με έξυπνο τρόπο, προσδίδοντας τεράστια αξία στην οργανωτική δομή και στρατηγική τους.

Ως εταιρεία, πώς παρακολουθείτε και πώς συγχρονίζεστε με τις κατακλυσμιαίες εξελίξεις στον τομέα της τεχνολογίας και με ποια διαδικασία εντάσσετε τα νέα τεχνολογικά εργαλεία στη δουλειά σας και στις υπηρεσίες προς τους πελάτες σας;

Τα τελευταία έξι χρόνια αποτελούν μια περίοδο εντατικής ανάπτυξης και προόδου για την εταιρεία μας. Έχουμε δεσμευτεί να επενδύουμε σημαντικά σε νέες υπηρεσίες και τεχνολογίες, με στόχο να διασφαλίσουμε την παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών για στους πελάτες μας και συνεχή εξέλιξη για προσωπικό μας.

Μεταξύ των νέων πρωτοβουλιών που έχουμε αναπτύξει περιλαμβάνονται οι υπηρεσίες Ψηφιακού Κινδύνου (Κυβερνοασφάλεια), η Τεχνολογία Blockchain και η εισαγωγή του AI and Data Lab, που ήδη προανέφερα.

Αυτές οι προσπάθειες μάς επιτρέπουν να παραμένουμε στο προσκήνιο και να προσαρμοζόμαστε σε κάθε τεχνολογική εξέλιξη, ενσωματώνοντας τα νέα εργαλεία στην καθημερινή μας εργασία και εξασφαλίζοντας την προοδευτική προσέγγιση στις υπηρεσίες μας για τους εκάστοτε πελάτες μας.

Ψάχνοντας στο διαδίκτυο, είδαμε μια ανακοίνωση της Αρχής Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού Κύπρου (ΑνΑΔ), τον περασμένο Αύγουστο, για την ανάθεση στη Grant Thornton Κύπρου σύμβασης για παροχή υπηρεσιών για άσκηση καθηκόντων Υπεύθυνου Προστασίας Δεδομένων για περίοδο δύο ετών. Πώς προχωρεί αυτό το έργο και σε ποιο βαθμό παρέχετε παρόμοιες υπηρεσίες και σε άλλους οργανισμούς;

Στο πλαίσιο της συμβάσης που αναφέρετε, η ομάδα μας υποστηρίζει την ΑνΑΔ να μετασχηματίσει τη διακυβέρνηση και τη συμμόρφωση με τον Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων (GDPR). Μέσω της υπηρεσίας Υπεύθυνου Προστασίας Δεδομένων (DPO-as-a-Service), παρέχουμε εξειδικευμένη υποστήριξη σε μεγάλες εταιρικές ομάδες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Οι υπηρεσίες μας περιλαμβάνουν Ελέγχους Συμμόρφωσης, Προσομοιώσεις, Εκπαιδεύσεις και Παιχνίδια Εκμάθησης, Επικοινωνία και συνεργασία με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων, επικοινωνία με τα Υποκείμενα Δεδομένων, συντήρηση των πολιτικών, διαδικασιών και της καταγραφής των δραστηριοτήτων επεξεργασίας δεδομένων της εταιρείας και πολλά άλλα. Επίσης, συνδυάζουμε αυτές τις υπηρεσίες με το ευρύτερο φάσμα των υπηρεσιών μας στην κυβερνοασφάλεια, όπως Hacking Services, Υπηρεσίες Διακυβέρνησης, Διαχείρισης Κινδύνων και Συμμόρφωσης στην Κυβερνοασφάλεια και υπηρεσίες δικανικής και διεύρυνσης μετά από περιστατικά όπως οι παραβιάσεις δεδομένων.

Αντιλαμβανόμαστε ότι η Grant Thornton προσφέρει μια μεγάλη γκάμα υπηρεσιών στο επιχειρείν. Θέλαμε να μας πείτε λίγα λόγια για τις υπηρεσίες αυτές αλλά θα θέλαμε να ξέρουμε κατά πόσο υπάρχουν κάποιες υπηρεσίες για τις οποίες η ζήτηση από τους πελάτες σας είναι ιδιαίτερα αυξημένη.

Στη Grant Thornton κατανοούμε τη σημασία της ποικιλίας υπηρεσιών στον κλάδο του επιχειρείν. Ενώ προσφέρουμε μια εκτεταμένη γκάμα υπηρεσιών, εστιάζουμε στην αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις.

Συνεπώς, έχουμε επεκτείνει τις υπηρεσίες μας πέρα από τις παραδοσιακές οικονομικές και φορολογικές, προσαρμόζοντας τις στις νέες απαιτήσεις της αγοράς. Με τη δέσμευσή μας να παρέχουμε αξιόπιστες υπηρεσίες που υποστηρίζουν τους πελάτες μας, έχουμε επενδύσει σε εξειδικευμένο προσωπικό και επεκτείνουμε το φάσμα των υπηρεσιών μας. Αυτές περιλαμβάνουν υπηρεσίες Business Consulting, Βιωσιμότητας, Αφερεγγυότητας, Κανονιστικής Συμμόρφωσης και Επενδυτικών Ταμείων, Εξωτερικής Ανάθεσης, Quantitative Risk και Υπηρεσίες Ρίσκου και Συμμόρφωσης.

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε επίσης ότι οι Υπηρεσίες Διασφάλισης και οι Φορολογικές Υπηρεσίες, παρότι θεωρούνται οι πιο παραδοσιακές στον κλάδο μας, έχουν υποστεί σημαντικές αλλαγές. Η τεχνολογική εξέλιξη έχει επηρεάσει δραστικά τον τρόπο λειτουργίας αυτού του κλάδου, αλλάζοντας το πρόσωπό του εντελώς. Αυτό που θέλω να υπογραμμίσω με αυτό, είναι ότι οι προηγούμενες αντιλήψεις για τη φύση και τη λειτουργία των υπηρεσιών αυτών πλέον δεν ισχύουν, καθώς η επένδυση σε τεχνολογία έχει διαμορφώσει νέες δυνατότητες.

Συγκεκριμένα, οι υπηρεσίες που είναι στο επίκεντρο των τρεχουσών τάσεων είναι οι υπηρεσίες Βιωσιμότητας (Sustainability & ESG), Blockchain, η ανάλυση δεδομένων και τεχνητή νοημοσύνη (Data analytics and AI) και οι υπηρεσίες ψηφιακού κινδύνου (Digital Risk services). Αυτές οι υπηρεσίες επιτρέπουν στους πελάτες μας να προσαρμόζονται στις αλλαγές του περιβάλλοντος και να αναπτύσσονται με βάση τις καλύτερες πρακτικές στον ψηφιακό κόσμο.

Ποια η θέση της Grant Thornton στη μεγάλη συζήτηση που είναι σε εξέλιξη για τη σύσταση Ενιαίας Εποπτικής Αρχής για τις διοικητικές – νομικές υπηρεσίες. Συμφωνείτε με τη σύστασή της όπως προωθείται;

Η Grant Thornton υποστηρίζει θερμά την πρόταση για τη σύσταση μιας Ενιαίας Εποπτικής Αρχής για τις διοικητικές και νομικές υπηρεσίες. Πιστεύουμε ότι η δημιουργία ενός κεντρικού φορέα εποπτείας θα βελτιώσει σημαντικά τη διαφάνεια και την εμπιστοσύνη στο χρηματοοικονομικό σύστημα της Κύπρου.

Η διαφάνεια θα έπρεπε να είναι ο κύριος πυλώνας για τη δημιουργία μιας υγιούς και αξιόπιστης χρηματοοικονομικής κοινότητας. Με τη δημιουργία ενός ενιαίου οργανισμού εποπτείας, η Κύπρος θα δείξει τη δέσμευσή της για την επίτευξη υψηλών προτύπων στην καταπολέμηση του ξεπλύματος παράνομου χρήματος και την τήρηση των διεθνών κανονισμών.

Τέλος, πιστεύουμε ότι η δημιουργία μιας τέτοιας αρχής θα δώσει έμφαση στην προώθηση της συνεργασίας και του συντονισμού μεταξύ όλων των εμπλεκομένων φορέων, ενισχύοντας έτσι την εμπιστοσύνη των επενδυτών και των διεθνών οργανισμών στην Κύπρο.

Αναγνωρίζουμε ότι τα τελευταία χρόνια, η πρόκληση για προσέλκυση, ανάπτυξη και διατήρηση ταλέντων είναι ένα από τα θέματα που βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα των οργανισμών. Θα μπορούσατε να μας πείτε λίγα λόγια για το πώς η Grant Thornton αντιμετωπίζει αυτό το θέμα;

Είναι γεγονός ότι πλέον οι οργανισμοί έχουν πολύ ψηλά στην ατζέντα τους το θέμα αυτό. Για εμάς το πιο δυνατό μας χαρτί στο τρίπτυχο προσέλκυση-ανάπτυξη-διατήρηση είναι η διατήρηση του ταλέντου. Η Grant Thornton πιστεύω ότι διατηρεί μια κουλτούρα που βασίζεται στις αξίες της συνεργασίας, της θετικής ηγεσίας και της υπεροχής, ενώ δίνουμε έμφαση στην ουσιαστική προσφορά προς τους ανθρώπους, τους πελάτες και τις κοινότητές μας. Η ανθρωποκεντρική στρατηγική μας επιδιώκει να τοποθετήσει τον κάθε συνάδελφο στο επίκεντρο όλων των δράσεων μας.

Με το σύνθημα “Go Beyond” δεσμευόμαστε να φροντίζουμε και να νοιαζόμαστε για τους ανθρώπους μας, δημιουργώντας προληπτικές και εξατομικευμένες δράσεις που ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους. Συνεπώς, η ευελιξία, ο σεβασμός και η υπευθυνότητα αποτελούν τις κύριες αρχές μας προς τους συναδέλφους μας.

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ FORBES ΑΠΡΙΛΙΟΥ