Απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) η οποία εκδόθηκε τον περασμένο μήνα ανοίγει το δρόμο για την μονιμοποίηση 6 χιλ. εργοδοτούμενων αορίστου χρόνου. Το Δικαστήριο, σύμφωνα με την συντεχνία «Ισότητα» κρίνει ότι οι μη μόνιμοι εργαζόμενοι αορίστου χρόνου εμπίπτουν στην έννοια του “εργαζομένου ορισμένου χρόνου” και στο πεδίο εφαρμογής της Οδηγίας 1999/70/ΕΚ για τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

Περαιτέρω, σύμφωνα με την απόφαση, η επ’ αόριστον παράταση της σχέσης εργασίας λόγω μη προκήρυξης θέσεων εμπίπτει στην έννοια της “χρησιμοποίησης διαδοχικών συμβάσεων ή σχέσεων εργασίας ορισμένου χρόνου”, κατά παράβαση της Οδηγίας. Όπως υποστηρίζει η «Ισότητα» το Δικαστήριο της ΕΕ έκρινε ότι η Οδηγία αντιτίθεται σε εθνική ρύθμιση που δεν περιέχει αποτελεσματικά μέτρα για την αποτροπή της καταχρηστικής προσφυγής σε διαδοχικές συμβάσεις αορίστου χρόνου μη μόνιμης απασχόλησης.

Ειδικότερα, σημειώνει πως η απλή αποζημίωση σε περίπτωση απόλυσης δεν αποτελεί επαρκές μέτρο προς τον σκοπό αυτό. Το ίδιο και η διεξαγωγή διαγωνισμών για τη μονιμοποίηση, καθώς στους διαγωνισμούς αυτούς συμμετέχουν και άλλοι υποψήφιοι, με αποτέλεσμα η τελική έκβαση να είναι αβέβαιη για τα θύματα της κατάχρησης.

«Κατά το ΔΕΕ, ελλείψει άλλων αποτελεσματικών μέτρων, η μετατροπή των καταχρηστικών συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε συμβάσεις αορίστου – ήτοι η μονιμοποίηση των μη μόνιμων εργαζομένων αορίστου χρόνου – συνιστά ενδεδειγμένο και αναγκαίο μέτρο κύρωσης και αποτροπής της καταχρηστικής συμπεριφοράς του εργοδότη, ανεξαρτήτως αντίθετων διατάξεων, ακόμη και συνταγματικής περιωπής, του εθνικού δικαίου» τονίζει η «Ισότητα».

Στο μεταξύ η «Ισότητα» απέστειλε επιστολή στον Υπουργό Οικονομικών, με την οποία καλεί την Κυβέρνηση να προβεί σε άμεσες ενέργειες για τη μονιμοποίηση των μη μόνιμων εργοδοτουμένων αορίστου χρόνου στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, υπό το φως της πρόσφατης απόφασης του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) της 22ας Φεβρουαρίου 2024.

Τα νομοσχέδια

Στο μεταξύ στο Υπουργείο Οικονομικών βρίσκονται τα προσχέδια των νομοσχέδιων που ετοίμασαν οι νομικοί σύμβουλοι της ΠΑΣΥΔΥ, για την μονιμοποίηση εργοδοτουμένων αορίστου χρόνου. Η ηγεσία της ΠΑΣΥΔΥ ανέθεσε σε ομάδα νομικών να επεξεργαστεί νομοθετικές ρυθμίσεις για τη μονιμοποίηση της συγκεκριμένης ομάδας εργαζόμενων. Τον περασμένο μήνα η ηγεσία των δημόσιων υπαλλήλων προώθησε τα προσχέδια των νομοσχέδιων με τα οποία ξεπερνούνται τα εμπόδια σε σχέση με τη δυνατότητα διεκδίκησης θέσεων προαγωγής και από τους εργοδοτούμενους αορίστου χρόνου , με αποτέλεσμα τη δρομολόγηση νόμιμων διαδικασιών επίλυσης του προβλήματος, χωρίς να διαταράσσονται παράλληλα οι ανελικτικές ισορροπίες ανάμεσα στους μόνιμους και στους εργοδοτούμενους αορίστου χρόνου.

Στην επιστολή που συνοδεύει τα νομοσχέδια, τονίζεται πως στην όλη προσπάθεια της ΠΑΣΥΔΥ τίθεται ως προϋπόθεση η διαφύλαξη των υφιστάμενων ισορροπιών σε σχέση με τα ανελικτικά δικαιώματα των μόνιμων υπαλλήλων. Η ΠΑΣΥΔΥ διατυπώνει τη θέση ότι δικαιολογείται η επίκληση του δικαίου της ανάγκης, η οποία στοχεύει στην ίση μεταχείριση των εργαζομένων της Δημόσιας Υπηρεσίας και στην εύρυθμη της λειτουργίας, καθώς η εκτέλεση ίδιας εργασίας σε ίδια θέση από υπαλλήλους με διαφορετικό καθεστώς εργοδότησης θα πρέπει να διασφαλίζει και τους ίδιους όρους ανέλιξης.