Απορρίπτει η Έφορος Εταιρειών Ειρήνη Μυλωνά Χρυσοστόμου, τους ισχυρισμούς  ότι επικρατεί μπάχαλο με το ηλεκτρονικό μητρώο των πραγματικών δικαιούχων.

Μιλώντας στο insider η Έφορος Εταιρειών υποστήριξε πως δεν είναι μπάχαλο το μητρώο των πραγματικών δικαιούχων, επισημαίνοντας πως είναι ένα μητρώο που χτίζει τη διαφάνεια και υλοποιείται για το καλό της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Όπως είπε, η Κύπρος είναι τελευταία χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που δεν συμμορφώθηκε με τις ευρωπαϊκές συστάσεις και οδηγίες για το συγκεκριμένο θέμα. Σύμφωνα με την Έφορο Εταιρειών, δεν ήταν σωστά αυτά που λέχθηκαν την περασμένη Τρίτη στην Επιτροπή Εμπορίου. «Όταν ήρθαν 35 χιλ. έγγραφα περισσότερα από πέρσι, την ίδια περίοδο  και αυτά αφορούν εκκρεμότητες εταιρειών για μπορέσουν αυτές να συμμορφωθούν την τελευταία στιγμή με το μητρώο των πραγματικών δικαιούχων είναι επόμενο να υπάρξει καθυστέρησεις στην διεκπαίρεωση της καθημερινής εργασίας του Εφόρου Εταιρειών, δηλαδή εγγραφή εταιρείας και καταχώρηση άλλων έγγραφων» πρόσθεσε.  Σημείωσε πως δόθηκε προτεραιότητα στην υλοποίηση του μητρώου των πραγματικών δικαιούχων, προσθέτοντας πως «παρόλα αυτά σήμερα ο Έφορος εγγραφεί εταιρείες ημερομηνίας 4 Μαρτίου, αυτά προς απάντηση πως χρειάζονται τρείς μήνες για την εγγραφή μιας εταιρείας καθώς ισχύει».

Όπως είπε, «σήμερα εξετάζουμε έγκριση ονόματος εταιρειών ημερομηνίας 7 Μαρτίου». Όπως είπε, σε καμία άλλη κυβερνητική υπηρεσία δεν λαμβάνεις απάντησεις εντός τριών ημερών, όπως πράττει το Τμήμα Εφόρου Εταιρειών συνήθως. Εξάλλου η Έφορος σχολίασε και τις τοποθετήσεις του βουλευτή των Οικολόγων Σταύρου Παπαδούρη ο οποίος υποστήριξε ότι  συγκεκριμένο άτομο που εμφανίζεται στη διοικητική δομή εταιρείας ως διευθυντής, μέτοχος ή γραμματέας , θα πρέπει να δηλώσει τελικούς δικαιούχους για 800 εταιρείες, αλλά δεν μπορεί να το πράξει με αποτέλεσμα να καλείται να καταβάλει πρόστιμο €16 εκατ. Σύμφωνα με την Έφορο Εταιρειών ένα άτομο που με τη θέληση του διορίζεται σε 800 εταιρείες, θα πρέπει να έχει υπόψη του πως από το συγκεκριμένο διορισμό δεν απορρέουν μόνο οικονομικά οφέλη αλλά έχει και  υποχρεώσεις έναντι του νόμου, τονίζοντας πως το συγκεκριμένο πρόσωπο θα έπρεπε να φροντίσει να τις διευθετήσει. Επιπρόσθετα, η κ. Χρυσοστόμου ανέφερε πως τόσο ο νόμος περί Εταιρειών όσο και η νομοθεσία για το ξέπλυμα χρήματος δίνει εργαλεία στα στελέχη των εταιρειών να απαλλαγούν από αυτές.

Όπως είπε, οι νομοθεσίες δίνουν τα εργαλεία στους διευθυντές που έχασαν επαφή με τις εταιρείες για να εξαιρεθούν . «Οι εταιρείες οι οποίες καταχώρισαν αίτηση διαγραφής τους πριν από την 12η Μαρτίου 2021 εξαιρούνται από την υποχρέωση καταχώρισης των στοιχείων των πραγματικών δικαιούχων» συμπλήρωσε. Υπέδειξε, παράλληλα αυτοί που δεν έχουν ζητήσει τη διαγραφή τους από τις εταιρείες από το 2021 θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν το εργαλείο της δέουσας επιμέλειας αλλά δεν το έπραξαν. «Θα μπορούσαν να έρθουν να παραιτηθούν από διευθυντές, αλλά για να παραιτηθούν θα έπρεπε πρώτα να εξοφλήσουν υποχρεώσεις στο Τμήμα Φορολογίας και στις τράπεζες. Θα πρέπει να αποφασίσουμε τι θέλουμε, συμμορφούμενες εταιρείες ή εταιρείες που θα την γλιτώσουν» διερωτήθηκε. Καταλήγοντας, σημείωσε πως εταιρείες για τις οποίες βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία διαγραφής τους από το Τμήμα και δεν έχουν διαγραφεί από δική τους υπαιτιότητα, υποχρεούνται να καταχωρίσουν τα στοιχεία των πραγματικών δικαιούχων εντός της προθεσμίας η οποία είναι η 31η Μαρτίου.