Μία μέρα πριν πραγματοποιηθεί το κρίσιμο ραντεβού του υπουργού Ενέργειας Γιώργου Παναστασίου με το ανώτατο στέλεχος της κινεζικής CPP που έχει υπό την ευθύνη του το έργο του τερματικού LNG στο Βασιλικό, η κοινοπραξία CPP και Metron αντεπιτέθηκε χθες με σφοδρότητα στην κρατική Εταιρεία Υποδομών Φυσικού Αερίου (ΕΤΥΦΑ) αλλά και στο Υπουργείο Ενέργειας. Η χρονική συγκυρία της έκδοσης δελτίου τύπου από την κοινοπραξία, με εμφανή την πρόθεση να φορτώσει στην κυπριακή πλευρά όλες τις ευθύνες για τις μεγάλες καθυστερήσεις στο έργο αλλά και για την παρατεταμένη διακοπή των εργασιών στο Βασιλικό, δεν θεωρείται τυχαία από αρμοδίους στην Κύπρο.

Μετά και τη χθεσινή ανακοίνωση της κοινοπραξίας CMC, η σημερινή συνάντηση του Γ. Παπαναστασίου με τον απεσταλμένο της CPP αποκτά ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Ο υπουργός έχει καταστήσει σαφές στις προηγηθείσες επαφές του με τον πρέσβη της Κίνας στην Κύπρο πως αν η CPP και οι Ευρωπαίοι συνεργάτες της δεν καθορίσουν συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα επανέναρξης των εργασιών στο Βασιλικό, η Κυπριακή Δημοκρατία θα καταγγείλει το συμβόλαιο και θα αναζητήσει εναλλακτική λύση για να τελειώσει η προβλήτα και να αξιοποιηθεί η πλωτή μονάδα επαναεριοποίησης (FSRU Προμηθέας), που παραμένει σε ναυπηγείο της Cosco στη Σαγκάη.

Έτοιμο, λένε, το πλοίο

Από τα πιο ενδιαφέροντα σημεία της ανακοίνωσης της κοινοπραξίας είναι αυτά που αναφέρονται στο FSRU Προμηθέας. Είναι σημαντικό που καταγράφεται στην ανακοίνωση ότι η CMC (δηλαδή CPP – Metron Consortium) σκοπεύει να παραδώσει το FSRU Prometheas στην ΕΤΥΦΑ και έχει ήδη λάβει μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση.

Η CMC εκφράζει έκπληξη για δημοσιεύματα ότι το πλοίο δεν είναι αξιόπλοο, κάτι που χαρακτηρίζει προφανές ψεύδος. Επισημαίνει πως το σκάφος πραγματοποίησε δοκιμές για πάνω από 2.000 ναυτικά μίλια υπό την επίβλεψη των Lloyds Register, Schulte Marine Concept, Wilhelmsen Technical Vessel Managers, COSCO, ακόμη και εκπροσώπων της ΕΤΥΦΑ.

Η κοινοπραξία εκφράζει επίσης έκπληξη για τα δημοσιεύματα και τις δηλώσεις ότι αναμένεται ακόμα η πιστοποίηση του πλοίου. Υποστηρίζει δε ότι στις 16 Ιανουαρίου 2024, η Lloyds Register εξέδωσε «Δήλωση ετοιμότητας για παράδοση», θετική για το πλοίο, η οποία δήλωση κοινοποιήθηκε επίσημα στην ΕΤΥΦΑ. Εκπληκτική είναι η αναφορά στην ανακοίνωση ότι υπήρξε τελετή παράδοσης του πλοίου στο ναυπηγείο τον Ιανουάριο, στην οποία η ΕΤΥΦΑ προσκλήθηκε αλλά δεν παρευρέθηκε. Υποστηρίζει ακόμα η κοινοπραξία πως στο μητρώο της Lloyds για το FSRU Προμηθέας δεν υπάρχει καμία τεχνική εκκρεμότητα που να το εμποδίζει να ταξιδέψει στην Κύπρο.

Σε άλλο σημείο, η CMC εκφράζει μεγάλη ανησυχία για την έλλειψη υποδομής και εξοπλισμού για τη διαχείριση του πλοίου κατά την άφιξη και παραμονή του στην Κύπρο, όπως ρυμουλκά για πλοήγηση τέτοιου πλοίου. Κάνει μάλιστα αναφορά σε ιχθυοτροφεία που λειτουργούν κοντά στο σημείο όπου θα λειτουργήσει το τερματικό (και προφανώς εννοεί πως πρέπει να μετακινηθούν, κάτι που πληροφορούμαστε έχει ήδη ζητηθεί από τη ΔΕΦΑ). Χωρίς να αντιμετωπιστούν αυτά τα προβλήματα, προειδοποιεί η κοινοπραξία, το FSRU είναι αδύνατο να προσεγγίσει καν την (σ.σ. την ημιτελή) προβλήτα.

Στην κατακλείδα της ανακοίνωσής της, η κοινοπραξία αναφέρει τα εξής σημαντικά: Η CMC προσπαθεί να συνεργαστεί με την ΕΤΥΦΑ εδώ και πολλούς μήνες, σχετικά με την ολοκλήρωση και τον απόπλου του πλοίου στην Κύπρο ή όπου η ΕΤΥΦΑ επιθυμεί να το στείλει. Και προσθέτει πως ο χρόνος άφιξης του πλοίου στην Κύπρο βρίσκεται στα χέρια της ΕΤΥΦΑ.

Κατά την CMC, η ΕΤΥΦΑ έχει χάσει το ενδιαφέρον της τους τελευταίους μήνες για επίσπευση της γρήγορης και ασφαλούς παράδοσης του πλοίου στην Κύπρο.

«Προσπαθεί να παραπλανήσει η κοινοπραξία»

Αρμόδιες πηγές που μίλησαν στον «Φ» υποστήριξαν ότι η ανακοίνωση της κοινοπραξίας ενδεχομένως συντάχθηκε από στελέχη της CPP που έχουν άμεση ευθύνη για τις καθυστερήσεις και τις αστοχίες που παρατηρούνται και απέδωσαν την κίνηση αυτή σε προσπάθεια προκαταβολικής υπεράσπισης των χειρισμών τους, ενόψει της διαμαρτυρίας που αναμένεται να εκφραστεί από επίσημα χείλη σήμερα προς την κινεζική κρατική εταιρεία

Σε ό,τι αφορά τους ισχυρισμούς της κοινοπραξίας περί «δήλωσης ετοιμότητας για παράδοση» του πλοίου, που συντάχθηκε από τους Lloyds, η κυπριακή πλευρά επισημαίνει πως στη δήλωση αυτή, που καμία σχέση δεν έχει με την πιστοποίηση που αναμένεται, καταγράφονται 15 σημεία-προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν πριν τον απόπλου του FSRU από τη Σαγκάη και άλλα εννέα σημεία που πρέπει να τύχουν χειρισμού στο Βασιλικό.

Σχολιάζοντας επίσης τις αναφορές της κοινοπραξίας σε έλλειψη υποδομών υποδοχής και παραμονής του FSRU στο Βασιλικό, οι ίδιες πηγές ανέφεραν στον «Φ» πως αυτές οι υποδομές είναι αυτές που έχει συμβατική υποχρέωση η κοινοπραξία να κατασκευάσει και δεν το έπραξε, αντίθετα διέκοψε τις εργασίες και εγκατέλειψε τον χώρο.