Η γνώση της ελληνικής γλώσσας θα λαμβάνεται σοβαρά υπόψη στις ανανεώσεις αδειών για ξένο προσωπικό αλλά και για νέες αιτήσεις για άδειες, ανέφερε χθες ο Υπουργός Εργασίας Γιάννης Παναγιώτου, αναγνωρίζοντας για μια ακόμα φορά πως το εγχώριο προσωπικό από μόνο του δεν είναι αρκετό για να καλύψει τις ανάγκες στην αγορά εργασίας.

Εντούτοις, διευκρίνισε πως για αντιμετώπιση της έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού σε επιχειρήσεις θα δοθεί προτεραιότητα στην ενεργοποίηση ανέργων αλλά και στην αξιοποίηση των φοιτητών από τρίτες χώρες, που βρίσκονται ήδη στη χώρα. Οι αναφορές του Γιάννη Παναγιώτου για τη στελέχωση της αγοράς εργασίας έγιναν στο πλαίσιο χθεσινής συνέντευξης Τύπου, όπου παρουσιάστηκε το έργο του υπουργείου του τον τελευταίο χρόνο και οι προτεραιότητές του για τη φετινή χρονιά, χαρακτηρίζοντας ανθρωποκεντρικό τόσο τον απολογισμό του Υπουργείου Εργασίας όσο και τον προγραμματισμό για το 2024.

Για την εκμάθηση ή γνώση της ελληνικής γλώσσας, ο υπουργός Εργασίας άφησε να εννοηθεί πως στόχος είναι από τη φετινή χρονιά το ζήτημα να διασυνδεθεί με τη γενικότερη πολιτική απασχόλησης και στελέχωσης της αγοράς εργασίας, αν και ενέταξε το θέμα στην ενότητα ανάπτυξης και κατάρτισης του εργατικού δυναμικού. Ανέφερε πως στο πλαίσιο αυτό θα προωθηθεί για φέτος η διασύνδεση της γνώσης και της εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας με την έκδοση και την ανανέωση αδειών εργασίας υπηκόων τρίτων χωρών. Εξήγησε πως στόχος του εγχειρήματος είναι οι εργαζόμενοι οι οποίοι εργάζονται στη χώρα μας για μια μακρά περίοδο, ιδιαίτερα σε τομείς οι οποίοι έχουν να κάνουν με την εξυπηρέτηση πελατών, να μπορούν να δείξουν ότι έχουν μάθει ελληνικά και πως αυτό θα λαμβάνεται υπόψη για την ανανέωση της άδειας τους, «κάτι το οποίο σε μια χώρα όπως τη δική μας είναι για πάρα πολλούς λόγους σημαντικό».

Ανέφερε επίσης πως και για εργαζόμενους από τρίτες χώρες οι οποίοι επιθυμούν να εργοδοτηθούν στη χώρα «η ικανοποιητική γνώση της ελληνικής γλώσσας για το επάγγελμα στο οποίο θα δραστηριοποιηθούν θα λειτουργήσει ως παράγοντας που θα μπορεί να επιταχύνει την εξέταση της αίτησης που υποβάλλεται για την έλευσή τους στην Κύπρο για εργασία, όπως συμβαίνει και σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ».

Για την επαρκή στελέχωση της αγοράς εργασίας, θέμα το οποίο απασχολεί έντονα τον κοινωνικό διάλογο, με διαφωνίες για την υφιστάμενη στρατηγική που αποφασίστηκε από την προηγούμενη Κυβέρνηση, ο υπουργός ανέφερε πως στον προγραμματισμό της Κυβέρνησης είναι τα κενά να καλυφθούν κατά κύριο λόγο με την αύξηση της απασχόλησης του εγχώριου ανθρώπινου δυναμικού. Υπενθύμισε και τα σχέδια κινήτρων για προσλήψεις ανέργων που ενέκρινε πρόσφατα το Υπουργικό Συμβούλιο και για τα οποία, όπως είπε, θα δοθούν σήμερα περαιτέρω πληροφορίες. Επιβεβαίωσε, επίσης, τον προγραμματισμό για αλλαγές όσον αφορά την απασχόληση των φοιτητών που είναι υπήκοοι τρίτων χωρών, αναφέροντας πως για το θέμα αναμένεται να υπάρξει σύντομα η έκδοση σχετικού διατάγματος και αλλαγή της νομοθεσίας, σε συνεργασία και με το Υπουργείο Εσωτερικών.

Κίνητρα σε εργοδότες

Ο κ. Παναγιώτου μίλησε και για τον προγραμματισμό του Υπουργείου Εργασίας για διαμόρφωση τη φετινή χρονιά σχεδίου κινήτρων για οργανισμούς και επιχειρήσεις οι οποίες εφαρμόζουν καλές εργασιακές πρακτικές, πέραν της υφιστάμενης θεσμοθέτησης βραβείων, αφήνοντας να εννοηθεί πως τα κίνητρα ενδέχεται να είναι και οικονομικά ή να αφορούν άλλες διευκολύνσεις σε εργοδότες που αποδεδειγμένα σέβονται τα εργασιακά θέσμια. Εντούτοις, ο κ. Παναγιώτου διευκρίνισε πως για το συγκεκριμένο ζήτημα, όπως και για μεγάλο μέρος του προγραμματισμού του Υπουργείου Εργασίας, θα υπάρξει κοινωνικός διάλογος, καθώς στο πλαίσιο του «οικοσυστήματος» της τριμερούς συνεργασίας στόχος είναι οι αποφάσεις που προωθούνται να έχουν τη μέγιστη δυνατή συναίνεση των κοινωνικών εταίρων, με αποτέλεσμα, όπως άφησε να εννοηθεί, κάποιες φορές να υπάρχουν ερμηνείες για καθυστερήσεις στην εφαρμογή δράσεων που προωθούνται.

Εκστρατεία προσέλκυσης κοινοτικών

Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Παναγιώτου αναφέρθηκε, στο πλαίσιο της χθεσινής συνέντευξης Τύπου, και σε στοχευμένη εκστρατεία προσέλκυσης κοινοτικών εργαζομένων, γνωστοποιώντας πως για το ζήτημα βρίσκεται σε επαφή με ομολόγους του από την ΕΕ. Έκανε επίσης αναφορά και στη συνομολόγηση διμερών συμφωνιών με υπό ένταξη κράτη και τρίτες χώρες, για την αξιοποίηση εργαζομένων μεσαίας και χαμηλής εξειδίκευσης.

Διευκρίνισε πως η κάλυψη των αναγκών με ξένο προσωπικό χρειάζεται να γίνεται ορθολογιστικά και με τρόπο ώστε τα κενά στην αγορά να μην καθίστανται ελκυστικά για την παράνομη και παράτυπη μετανάστευση, γνωστοποιώντας πως οι επιθεωρήσεις για την παράνομη εργασία θα αυξηθούν φέτος σε 10 χιλ., συγκριτικά με 6 χιλ. το 2023.