Είναι μία από τις δέκα μεγαλύτερες εταιρείες κοινής ωφελείας στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική και το τελευταίο διάστημα έχει ρίξει δίχτυα και στην Κύπρο, αφού ενδιαφέρεται να συμμετάσχει στο μετοχικό κεφάλαιο του Great Sea Interconnector, μαζί με τον Ανεξάρτητο Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) της Ελλάδας και την Κυπριακή Δημοκρατία.

Η TAQA, γνωστή και ως Abu Dhabi National Energy Company, ιδρύθηκε με σκοπό να επενδύσει σε έργα ανά το παγκόσμιο και μέσω της αξιοποίησης των ενεργειακών πόρων και της τεχνογνωσίας του Άμπου Ντάμπι να καταστεί παγκόσμιος ενεργειακός παίκτης. Όσον αφορά την Ευρώπη, η είσοδος της TAQA στην ενεργειακή αγορά της Ευρώπης σημαδεύτηκε από στρατηγικές εξαγορές και συνεργασίες, οι οποίες της επέτρεψαν να εδραιώσει την παρουσία της σε ολόκληρη την ήπειρο.

Το ενδιαφέρον για Κύπρο

Στις 20 Μαρτίου, αντιπροσωπία της TAQA βρέθηκε στην Κύπρο και είχε συναντήσεις στο Υπουργείο Ενέργειας με τον υπουργό Γιώργο Παπαναστασίου για την επίσπευση της υλοποίησης της ηλεκτρικής διασύνδεσης Great Sea Interconnector, παρουσία και της ηγεσίας του ΑΔΜΗΕ. Στο πλαίσιο της παρουσίας της στην Κύπρο, η αντιπροσωπία του ομίλου, υπό τον Gabriele Manduzio, Ανώτερο Διευθυντή Επενδύσεων Δικτύου Διανομής και Μεταφοράς, ππαρουσίασε και πρόταση της κρατικής εταιρείας του Άμπου Ντάμπι για σύσταση επενδυτικής εταιρείας με συμμετοχή της TAQA και της Κυπριακής Δημοκρατίας, ώστε να προωθηθούν επενδύσεις στους τομείς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της αποθήκευσης ενέργειας, της διαχείρισης υδάτων και της αφαλάτωσης, στην Κύπρο και σε γειτονικές χώρες. Οι εκπρόσωποι της κυπριακής Κυβέρνησης συζήτησαν με τους εκπροσώπους της TAQA λεπτομέρειες της πρότασης και επιφυλάχθηκαν να επανέλθουν αφού μελετηθούν όλα τα δεδομένα.

Θυμίζουμε ότι στις 4 Δεκεμβρίου 2023 υπογράφηκε Μνημόνιο Κατανόησης (MoU) μεταξύ του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ενέργειας της Ελλάδας (ΑΔΜΗΕ), του Υπουργείου Ενέργειας της Κύπρου και της TAQA. Αντικείμενο του MoU είναι το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων μεταξύ των τριών μερών για την είσοδο του κυπριακού Δημοσίου και της TAQA στη θυγατρική εταιρεία ειδικού σκοπού του ΑΔΜΗΕ, Great Sea Interconnector -που αποτελεί το νέο φορέα υλοποίησης της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας (Κρήτης)-Κύπρου-Ισραήλ, με σκοπό την επιτάχυνση της υλοποίησης του σκέλους Κρήτης-Κύπρου που εμφανίζει τον υψηλότερο βαθμό ωριμότητας. Τη συμφωνία υπέγραψαν ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου, ο πρόεδρος και CEO του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης και ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου TAQA, Jasim Husain Thabet.

Ταμείο του Άμπου Ντάμπι

Μέσω αυτού του κρατικού επενδυτικού ταμείου, το Άμπου Ντάμπι έχει την ευκαιρία να επενδύει στρατηγικά σε έργα ενέργειας και κοινής ωφέλειας, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Πρόκειται για επενδύσεις στην ηλεκτροπαραγωγή, την αφαλάτωση νερού, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και άλλα έργα, κρίσιμα για την οικονομική ανάπτυξη.

Γενικότερα, η TAQA ιδρύθηκε, το 2005, στο πλαίσιο της ευρύτερης στρατηγικής που υπήρχε για οικονομική διαφοροποίηση του Άμπου Ντάμπι, με στόχο τη δημιουργία μιας παγκόσμιας ανταγωνιστικής ενεργειακής εταιρείας, η οποία θα μεγιστοποιούσε και την αξία των ενεργειακών πόρων του εμιράτου.

Οι εξαγορές

Από τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας της προχώρησε σε σημαντικές εξαγορές στην Αφρική και τη Βόρεια Αμερική, ενώ στον Καναδά εξαγόρασε τη Northrock Resources έναντι $2 δισ., την Pioneer Natural Resources Canada Inc έναντι $540 εκατ. και την PrimeWest Energy Trust έναντι $5 δισ.

Η παρουσία της στην Ευρώπη εδραιώθηκε το 2008, όταν αγόρασε διάφορα περιουσιακά στοιχεία στη Βόρεια Θάλασσα, από τη Shell U.K. και την Esso Exploration and Production (UK). Η αγορά περιελάβανε όλα τα ίδια κεφάλαια, τις σχετικές υποδομές και τις άδειες παραγωγής που αφορούσαν τα κοιτάσματα Tern, Eider, Cormorant North, South Cormorant, Kestrel και Pelican και τα σχετικά δορυφορικά υποθαλάσσια κοιτάσματα.

Κομβικό σημείο στην πορεία της TAQA ήταν η συγχώνευσή της με την Abu Dhabi Power, που έγινε το 2020, μέσω της οποίας έγινε η τρίτη μεγαλύτερη εισηγμένη εταιρεία στα ΗΑΕ και μία από τις δέκα μεγαλύτερες εταιρείες κοινής ωφέλειας στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική.

Στην Ευρώπη

Η TAQA άρχισε τις δραστηριότητές της στην Ευρώπη αποκτώντας διάφορα περιουσιακά στοιχεία έρευνας και παραγωγής φυσικού αερίου από την BP Netherlands το 2007, ενώ από το 2008 μέχρι το 2011 ακολούθησαν περαιτέρω επενδύσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Σκωτία. Στην Ευρώπη, οι δραστηριότητες της TAQA έχουν ως έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ολλανδία και επικεντρώνονται σε στρατηγικά έργα ενεργειακής υποδομής, συμπεριλαμβανομένων των αποθηκών φυσικού αερίου και των ενεργειακών καινοτομιών, καθώς και τον πλήρη κύκλο των δραστηριοτήτων πετρελαίου και φυσικού αερίου, περιλαμβανομένης της εξερεύνησης και της παραγωγής.

Μέσω στρατηγικών επενδύσεων και συνεργασιών, η TAQA έχει δημιουργήσει ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο ενεργειακών περιουσιακών στοιχείων, που καλύπτει την παραγωγή ενέργειας, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ωστόσο, το γεγονός που καταδεικνύει τον ρόλο της στην ενεργειακή μεταμόρφωση της Ευρώπης είναι η δέσμευσή της στη βιωσιμότητα, η οποία την αναδεικνύει ως βασικό παίκτη στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και στη μετάβασή της προς καθαρότερες, πιο βιώσιμες πηγές ενέργειας.

Η TAQA διαθέτει χαρτοφυλάκιο περιουσιακών στοιχείων ενέργειας σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, το οποίο περιλαμβάνει συμβατικές μονάδες παραγωγής ενέργειας, όπως εγκαταστάσεις φυσικού αερίου και άνθρακα, καθώς και επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως η αιολική, η ηλιακή και η υδροηλεκτρική ενέργεια.

Συγκεκριμένα, εν μέσω της παγκόσμιας στροφής προς τις βιώσιμες πηγές ενέργειας και την απαλλαγή από τον άνθρακα, η εταιρεία επενδύει ενεργά σε έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε ολόκληρη την Ευρώπη, επεκτείνοντας το χαρτοφυλάκιό της σε αιολικά πάρκα, ηλιακά πάρκα και υδροηλεκτρικούς σταθμούς. Και η αυξανόμενη ζήτηση για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αναδεικνύει νέες ευκαιρίες για περαιτέρω επενδύσεις σε έργα καθαρής ενέργειας.

Οι συμμετοχές σε εταιρείες

Οι επενδύσεις της TAQA επικεντρώνονται κυρίως σε εταιρείες οι οποίες ασχολούνται με την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, την αφαλάτωση νερού και την παραγωγή και αποθήκευση πετρελαίου και φυσικού αερίου. Επιπρόσθετα, έχει επενδύσει στον τομέα της εξόρυξης, των μετάλλων και των υπηρεσιών. Η TAQA έχει επενδύσεις σε περισσότερες από 60 εταιρείες.

Οι κυριότερες θυγατρικές της, που ανήκουν εξ ολοκλήρου στην ίδια, είναι οι εξής: Emirates Power Company, Gulf Power Company, Arabian United Power Company, Al Shuweihat Power Company, Taweelah United Power Company, Union Power Holding Company, TAQA Bratani Limited, TAQA Energy B.V., TAQA North Ltd. και Takoradi International Company.

Η TAQA διαθέτει περιουσιακά στοιχεία στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Γκάνα, το Μαρόκο, την Σαουδική Αραβία, την Ινδία, το Ομάν, τις ΗΠΑ, τον Καναδά, το Ιράκ και την Ολλανδία.

Οι στόχοι στα Εμιράτα και το υδρογόνο

Η TAQA, με δεδομένο ότι οι τεχνολογίες ΑΠΕ, η πυρηνική ενέργεια, οι αποδοτικές τεχνολογίες αερίου και οι δυναμικές λύσεις αποθήκευσης θα γίνουν πρωταρχικές πηγές ενέργειας, έχει θέσει ως στόχο μέχρι το 2030 οι ΑΠΕ να αντιπροσωπεύουν το 65% της ακαθάριστης δυναμικότητας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Η επόμενη στρατηγική στόχευση του ομίλου είναι το υδρογόνο.

Παράλληλα, πραγματοποιεί επενδύσεις ύψους 40 εκατ. για αναβαθμίσεις υποδομών δικτύου στα ΗΑΕ έως το 2030 και επιδιώκει επενδύσεις σε διεθνές επίπεδο, μεταξύ άλλων σε διασυνδέσεις και τεχνολογίες έξυπνων δικτύων για την υποστήριξη της ενεργειακής μετάβασης.