Μετά από πολύχρονες διαδικασίες και πλήθος αντιδράσεων ανοίγει πλέον διάπλατα ο δρόμος για την κατασκευή του έργου Aura, ύψους 181,5 μέτρων και 44 ορόφων στο παραλιακό μέτωπο της Λεμεσού, στον χώρο, όπου βρισκόταν το πρώην πολυκατάστημα Debenhams Olympia.

Μέχρι να δοθεί το πράσινο φως για την κατασκευή του εν λόγω πύργου, που αν κατασκευαστεί θα αποτελέσει και το μέχρι στιγμής ψηλότερο κτήριο της Κύπρου, υπήρξαν μακροχρόνιες διαβουλεύσεις και πλήθος συζητήσεων κι αντιδράσεων μεταξύ των δημοτικών ομάδων στη Λεμεσό, με δημοτικούς συμβούλους να έχουν εκφράσει σοβαρές διαφωνίες για το ύψος του πύργου, αλλά και για το τεμάχιο γης, το οποίο, όπως υποστηρίζουν, είναι μικρό για μια τέτοιου μεγέθους ανάπτυξη στην περιοχή.

Το τελευταίο επεισόδιο στο πολύχρονο σίριαλ διαδραματίστηκε με την πρόσφατη διαδικαστικού χαρακτήρα απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λεμεσού, που ουσιαστικά επικύρωσε απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, η οποία επιτρέπει την ενοποίηση των υπόγειων χώρων δημοσίου δρόμου προς όφελος της ανάπτυξης.

Ιδιομορφία στην εν λόγω περίπτωση συνιστά το γεγονός πως το έργο, που προτείνεται να γίνει, διαχωρίζεται από δημόσιο δρόμο (Οδός Ανδρέα Ζαΐμη), με τους ιδιοκτήτες να διαθέτουν τεμάχιο γης μετά τον δημόσιο δρόμο, το οποίο ζήτησαν να ενσωματωθεί στην ανάπτυξη για σκοπούς υψηλότερου συντελεστή δόμησης, αίτημα το οποίο ικανοποιήθηκε μετά από απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, σύμφωνα με την οποία παραχωρείται «το δικαίωμα χρήσης της υπόγειας διόδου» στους αιτητές, ενοποιώντας ουσιαστικά τους υπόγειους χώρους της ανάπτυξης.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Λεμεσού άναψε, κατά πλειοψηφία, το πράσινο φως στη συγκεκριμένη πρόνοια, ενώ οι δημοτικές ομάδες του ΑΚΕΛ και της ΕΔΕΚ εξέφρασαν για ακόμη μια φορά τη διαφωνία τους.

Σημειώνεται ότι το εν λόγω έργο έλαβε θετική γνώμη από την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου Λεμεσού από τον Δεκέμβριο του 2019, όπου στην τρίτη κατά σειρά ψηφοφορία και μετά από μια μαραθώνια συνεδρία, το δημοτικό συμβούλιο Λεμεσού άναψε το πράσινο φως στον πύργο Aura. Η ζυγαριά έγειρε υπέρ της ανάπτυξης με 14 θετικές ψήφους, παρά την αρνητική ψήφο του δημάρχου Νίκου Νικολαΐδη και 11 δημοτικών συμβούλων, ενώ εξασφάλισε πολεοδομική άδεια και έγκριση από την Περιβαλλοντική Αρχή.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του 2019, υπέρ της έγκρισης είχαν ταχθεί οι οκτώ από τους δέκα δημοτικούς συμβούλους του ΔΗΣΥ, τρεις από τους τέσσερις δημοτικούς συμβούλους του ΔΗΚΟ και οι σύμβουλοι της Αλληλεγγύης, της Συμμαχίας Πολιτών και του ΕΛΑΜ, ενώ εναντίον είχαν ταχθεί ο δημοτικός σύμβουλος του ΔΗΣΥ, Μιχάλης Βασιλείου, ο σύμβουλος του ΔΗΚΟ, Κρίστης Δημητρίου, οι έξι δημοτικοί σύμβουλοι του ΑΚΕΛ, οι δύο της ΕΔΕΚ και ο σύμβουλος των Οικολόγων.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως για τη συγκεκριμένη ανάπτυξη ο Δήμος Λεμεσού εξασφάλισε αντισταθμιστικά μέτρα, όπως η τοπιοτέχνηση δημόσιας πλατείας και πάρκου στο ισόγειο, η δημιουργία πολιτιστικού κέντρου και γύρω στους 300 υπόγειους χώρους στάθμευσης.

Τι αναφέρουν οι διαφωνούντες

Σε επικοινωνία μας με τον δημοτικό σύμβουλο του ΑΚΕΛ, Μιχάλη Σωκράτους, ερωτηθείς γιατί εξέφρασε διαφωνίες, εξήγησε ότι διαφωνεί με την ανέγερση της εν λόγω ανάπτυξης σε μια περιοχή μη χωροταξικά οριοθετημένη και η οποία θα δημιουργήσει κόστος συσσωρευτικά με τους άλλους πύργους που έχουν ανεγερθεί, τονίζοντας ότι δεν υπάρχουν επί του παρόντος οι οικονομικές συνθήκες που να δικαιολογούν τέτοιου είδους παρεκκλίσεις, με το να κτιστεί στο σημείο μια τέτοιου μεγέθους ανάπτυξη.

Από πλευράς του, ο δημοτικός σύμβουλος του ΔΗΣΥ, Μιχάλης Βασιλείου, ο οποίος διαφώνησε, επίσης, εξαρχής με τη συγκεκριμένη ανάπτυξη, επεσήμανε ότι θεωρεί πως μια τέτοιου υπερβολικού ύψους και μεγέθους ανάπτυξη δεν αρμόζει στο εν λόγω σημείο, αφού το συγκεκριμένο τεμάχιο γης, όπως επεσήμανε, είναι στενό και διαθέτει μικρή πρόσοψη, δημιουργώντας περιβαλλοντικές, κυκλοφοριακές και άλλες επιπτώσεις για τη Λεμεσό. Ανέφερε, μάλιστα, δεικτικά πως «κάποιοι νομίζουν ότι η Κύπρος τους ανήκει».

Πώς σχολιάζει ο δήμαρχος Λεμεσού και ο επικεφαλής της δημοτικής ομάδας ΔΗΣΥ Λεμεσού

Κληθείς ο δήμαρχος Λεμεσού να σχολιάσει την αδειοδότηση της συγκεκριμένης ανάπτυξης, ο Νίκος Νικολαΐδης περιορίστηκε απλά να αναφέρει ότι στην κρίσιμη συνεδρία του 2019 ήταν ανάμεσα στα άτομα που καταψήφισαν το εν λόγω έργο, το οποίο, ωστόσο, έλαβε την έγκριση της πλειοψηφίας των μελών του δημοτικού συμβουλίου. Σχολίασε ακόμη ότι κακώς ανακινείται τώρα το ζήτημα, αφού το Δημοτικό Συμβούλιο άναψε το πράσινο φως από το 2019, ενώ η πρόσφατη τελευταία ψηφοφορία του συμβουλίου ήταν απλά διαδικαστικού χαρακτήρα.

Από πλευράς του, ο επικεφαλής της δημοτικής ομάδας του ΔΗΣΥ Λεμεσού, Κώστας Γιάλλουρος, κληθείς να σχολιάσει τους λόγους που οδήγησαν τον ΔΗΣΥ στο να υπερψηφίσει κατά πλειοψηφία την εν λόγω ανάπτυξη, υποστήριξε ότι το 2018, όπου προτάθηκε το έργο, σε μια περίοδο όπου η οικονομία της Κύπρου και το τραπεζικό σύστημα αντιμετώπιζε πρόβλημα κεφαλαιακής επάρκειας, ο ΔΗΣΥ φέρθηκε υπεύθυνα.

Σημείωσε, ακόμη, ότι δόθηκε το πράσινο φως στο έργο μετά από δύο ψηφοφορίες, αφού διενεργήθηκαν πρώτα οι αναγκαίες μελέτες από τα διάφορα αρμόδια Τμήματα (π.χ. Πολεοδομία, Πυροσβεστική, Τμήμα Περιβάλλοντος) και αφού διασφαλίστηκε ότι πληρούνται οι διάφορες αναγκαίες προϋποθέσεις. Ο κ. Γιάλλουρος επικαλέστηκε ακόμη τα μεγάλα αντισταθμιστικά οφέλη που παραχωρήθηκαν για την πόλη, όπως η δημιουργία αστικού πάρκου και οι χώροι στάθμευσης.

Αξίζει καταληκτικά να σημειωθεί ότι το εν λόγω έργο έχει σχεδιαστεί από το διεθνούς κύρους αρχιτεκτονικό γραφείο Foster+Partners, πλαισιωμένο από πλήθος ξένων και Κύπριων μελετητών, με στόχο, όπως αναφέρεται από τους μελετητές του έργου, τη δημιουργία ενός σύγχρονου, οικολογικού πύργου, αρμονικά ενσωματωμένου στο κάτω μέρος του με τον πολεοδομικό ιστό της πόλης.

Οι μελετητές του έργου έχουν υποστηρίξει σε παλαιότερα δημοσιεύματα ότι βασική παράμετρος σχεδιασμού, πέραν από τους αναγκαίους πολεοδομικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες, είναι ο μη επηρεασμός των ανέσεων των κατοίκων της περιοχής και η σημαντική βελτίωση και αναβάθμισή τους.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως σημειώνεται από τους μελετητές του έργου, το προτεινόμενο κτήριο διαμερισμάτων, το οποίο θα αποτελεί και την εμπορική πτυχή της ανάπτυξης, υπερυψώνεται 24 μέτρα από το έδαφος του Αστικού Πάρκου και είναι κενό, έτσι ώστε να διασφαλίζεται αφενός η χωρική και οπτική σύνδεση του πάρκου με το παραλιακό μέτωπο και αφετέρου η βελτίωση των ανέσεων των κατοίκων και της περιοχής σε θέματα αερισμού, φωτισμού και θαλάσσιας θέασης.