Ρίξαμε μια «ματιά» στο κόσμο και βρήκαμε τα πιο ψηλά κτήρια του 2022. Πιο κάτω συγκεντρώσαμε και παραθέτουμε 15 ουρανοξύστες της λίστας της CTBUH που «οδηγούν» κυριολεκτικά πάνω από τα σύννεφα κυριολεκτικά. Συγκεκριμένα ο διεθνής μη κερδοσκοπικός οργανισμός Council on Tall Buildings and Urban Habitat (CTBUH) ιδρύθηκε το 1969 και ανακοινώνει τον τίτλο του «The World’s Tallest Building».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τα πέντε πιο μεγάλα ελληνικά νησιά με πωλητήριο (εικόνες)

Ο οργανισμός, ο οποίος θέτει τα πρότυπα με τα οποία μετρώνται τα κτίρια, διατηρεί μια λίστα με τα 100 ψηλότερα ολοκληρωμένα κτίρια στον κόσμο, από τα οποία επιλέξαμε τα 15 πρώτα και σας τα παρουσιάζουμε. Ο οργανισμός κατατάσσει επί του παρόντος τον Μπουρτζ Χαλίφα στο Ντουμπάι ως τον ψηλότερο στα 828 μέτρα. Ωστόσο, το CTBUH αναγνωρίζει μόνο κτίρια που είναι πλήρη. Το 1996, ως απάντηση στη διαφωνία σχετικά με το αν οι Πύργοι Petronas ή ο Πύργος Sears ήταν ψηλότεροι, το συμβούλιο απαρίθμησε και κατέταξε τα κτίρια σε τέσσερις κατηγορίες:

•             ύψος έως δομική ή αρχιτεκτονική κορυφή.

•             ύψος σε όροφο του υψηλότερου κατειλημμένου ορόφου.

•             ύψος μέχρι την κορυφή της οροφής (καταργήθηκε ως κατηγορία τον Νοέμβριο του 2009)·[9] και

•             ύψος μέχρι την κορυφή οποιουδήποτε μέρους του κτιρίου.

 

 Οι κώνοι θεωρούνται αναπόσπαστα μέρη του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού των κτιρίων, αλλαγές στις οποίες θα άλλαζαν ουσιαστικά την εμφάνιση και το σχεδιασμό του κτιρίου, ενώ οι κεραίες μπορούν να προστεθούν ή να αφαιρεθούν χωρίς τέτοιες συνέπειες. Οι Πύργοι Petronas, με τα κωδωνοστάσια τους, κατατάσσονται έτσι υψηλότερα από τον Πύργο Willis (πρώην Πύργος Sears) με τις κεραίες του, παρά τις χαμηλότερες στέγες και το χαμηλότερο υψηλότερο σημείο των Πύργων Petronas.

Μέχρι το 1996, το ψηλότερο κτήριο στον κόσμο οριζόταν από το ύψος μέχρι την κορυφή του ψηλότερου αρχιτεκτονικού στοιχείου, συμπεριλαμβανομένων των κώνων, αλλά όχι των κεραιών. Το 1930, αυτό το κριτήριο οδήγησε σε ανταγωνισμό μεταξύ του κτηρίου της Τράπεζας του Μανχάταν και του κτηρίου Chrysler. Το κτήριο της Τράπεζας του Μανχάταν χρησιμοποιούσε μόνο ένα κοντό κωδωνοστάσιο και είχε ύψος 282,5 μέτρα και είχε πολύ ψηλότερο κατειλημμένο όροφο (η δεύτερη κατηγορία στα κριτήρια του 1996 για το ψηλότερο κτίριο).

Αντιδρώντας στη νίκη της Chrysler, οι Shreve & Lamb, οι σύμβουλοι αρχιτέκτονες του κτηρίου της Τράπεζας του Μανχάταν, υποστήριξαν ότι το κτήριο τους ήταν στην πραγματικότητα το ψηλότερο, αφού περιείχε τον υψηλότερο χρησιμοποιήσιμο όροφο στον κόσμο, στα 255 μέτρα. Τόνισαν ότι το κατάστρωμα παρατήρησης στο κτήριο της Τράπεζας του Μανχάταν ήταν σχεδόν 30 μέτρα πάνω από τον τελευταίο όροφο του κτηρίου Chrysler, του οποίου το κωδωνοστάσιο ήταν αυστηρά διακοσμητικό και απρόσιτο.

Επί του παρόντος, σύμφωνα με την κατάταξη του CTBUH, το Μπουρτζ Χαλίφα στο Ντουμπάι (Burj Khalifa), βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με διαφορά, ανεξάρτητα από το ποιο κριτήριο εφαρμόζεται για τον υπολογισμό του ύψους.

Η ΛΙΣΤΑ ΤΟΥ CTBUH ΜΕ ΤΑ ΨΗΛΟΤΕΡΑ ΚΤΗΡΙΑ

1.            Burj Khalifa, Ντουμπάι, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (828 μέτρα)

2.            Πύργος της Σαγκάης, Κίνα (632 μέτρα)

3.            Abraj Al-Bait, Μέκκα, Σαουδική Αραβία (601 μέτρα)

4.            Ping An International Finance Center, Σενζέν, Κίνα (599 μέτρα)

5.            Lotte World Tower, Σεούλ, Νότια Κορέα (554 μέτρα)

6.            Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου 1, Νέα Υόρκη, ΗΠΑ (541 μέτρα)

7.            Guangzhou Chow Tai Fook Finance Centre, Κουανγκτσόου, Κίνα (530 μέτρα)

8.            Tianjin CTF Finance Center , Τιεντσίν, Κίνα (530 μέτρα)

9.            China Zun, Πεκίνο, Κίνα (528 μέτρα)

10.         Ταϊπέι 101, Ταϊπέι (508 μέτρα)

11.         Παγκόσμιο Οικονομικό Κέντρο Σαγκάης, Κίνα (492 μέτρα)

12.         International Commerce Centre, Χονγκ Κονγκ (484 μέτρα)

13.         Central Park Tower, Νέα Υόρκη, ΗΠΑ (472 μέτρα)

14.         Lakhta Center, Αγία Πετρούπολη, Ρωσία (462 μέτρα)

15.         Landmark 81, Χο Τσι Μινχ, Βιετνάμ (461 μέτρα)

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΨΗΛΩΝ ΚΤΗΡΙΩΝ

Ιστορικά, η ψηλότερη τεχνητή κατασκευή στον κόσμο ήταν η Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας στην Αίγυπτο, η οποία κατείχε τη θέση για περισσότερα από 3800 χρόνια μέχρι την κατασκευή του καθεδρικού ναού του Λίνκολν το 1311. Ο Καθεδρικός Ναός του Στρασβούργου στη Γαλλία, που ολοκληρώθηκε το 1439, ήταν η το ψηλότερο κτίριο στον κόσμο μέχρι το 1874. Ο πρώτος ουρανοξύστης πρωτοπαρουσιάστηκε στο Σικάγο με  42,1 μέτρα και ήταν το Home Insurance Building το 1885. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα κατείχαν τη θέση του ψηλότερου κτιρίου στον κόσμο κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα μέχρι το 1998, όταν ολοκληρώθηκαν οι Πύργοι Petronas. Από τότε, δύο άλλα κτίρια κέρδισαν τον τίτλο: Ταϊπέι 101 το 2004 και Μπουρτζ Χαλίφα το 2010. Από τις αρχές του 21ου αιώνα, η Μέση Ανατολή, η Κίνα και η Νοτιοανατολική Ασία γνώρισαν έκρηξη στην κατασκευή ουρανοξυστών.

Από το τεύχος Ιουνίου του περιοδικού Insider