Για «παντελώς αυθαίρετη και μονομερή απόφαση του Αρχηγείου Αστυνομίας και του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, για μη καταβολή της αντιμισθίας στα μέλη της Αστυνομίας» κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του ο Κλάδος Αστυνομικού Σώματος ΑΣΔΥΚ. Παράλληλα, καλεί τους Υπουργούς Δικαιοσύνης και Οικονομικών να εγκρίνουν κονδύλι για κάλυψη των έκτακτων αναγκών και της υπερωριακής αμοιβής των μελών της Αστυνομίας.

Ο ΚΑΣ ΑΣΔΥΚ παραθέτει πρόσφατες ενέργειες του Αρχηγείου Αστυνομίας και του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, τις οποίες χαρακτηρίζει «αδικαιολόγητες και άστοχες», όπως – μεταξύ άλλων – η υποχρεωτική ένταξη αστυνομικών γραφειακών καθηκόντων και συγκεκριμένων τμημάτων βάρδιας στο σύστημα βάρδιας πρώτης γραμμής, χωρίς την καταβολή υπερωριακής αμοιβής, αλλά με πίστωση χρόνου ανάπαυσης, καθώς και οι συστάσεις σε Αστυνομικές Διευθύνσεις, Τμήματα, Μονάδες και Υπηρεσίες όπως τις Κυριακές και δημόσιες αργίες στελεχώνονται μόνο με το απαραίτητο προσωπικό.

Ο ΚΑΣ ΑΣΔΥΚ εκτιμά ότι «όλες οι προαναφερθείσες ενέργειες/αποφάσεις του Αρχηγείου Αστυνομίας και του Υπουργείου Δικαιοσύνης μάς επιστρέφουν δεκαετίες πίσω, όταν τα μέλη της Αστυνομίας εργάζονταν χωρίς επιδόματα και υπερωριακή αμοιβή». Ακόμη, εκφράζει την πάγια θέση του ότι «κάθε εργαζόμενος έχει δικαίωμα να αμείβεται για το σύνολο του χρόνου που εργάζεται».

«Η εκτίμησή μας είναι ότι οι προαναφερθείσες αποφάσεις συνδέονται με την βεβιασμένη πρόσληψη των 300 Συμβασιούχων Ειδικών Αστυφυλάκων (ΣΕΑ) και την ανεύθυνη στάση και προχειρότητα που επιδείχθηκε στη μη εξασφάλιση ευρωπαϊκού κονδυλίου, ύψους €11 εκατ. για κάλυψη της εργοδότησής τους», σημειώνεται.

Υπενθυμίζεται ότι, επί προηγούμενης διακυβέρνησης, όταν ο Προϊστάμενος του Υπουργείου Εσωτερικών ήταν ο Νίκος Νουρής, προσλήφθηκαν 300 ΣΕΑ για να αναλάβουν καθήκοντα επιτήρησης της Πράσινης Γραμμής, προς αναχαίτιση της ροής μεταναστών από τα κατεχόμενα. «Ο τότε Υπουργός Εσωτερικών αποτάθηκε στην ΕΕ για εξασφάλιση κονδυλίου, ενώ γνώριζε ότι η ΕΕ δεν χρηματοδοτεί μισθοδοσία εργαζομένων», αναφέρεται.

Ο ΚΑΣ ΑΣΔΥΚ επισημαίνει ότι με ανακοίνωση (ημερ. 17.5.2023) και δηλώσεις στα ΜΜΕ (ημερ. 17-18-19.5.2023), κατέθεσε την ανησυχία του, μήπως στην πορεία η Αστυνομία και τα μέλη της επωμιστούν το κόστος των €11 εκατ. «Ο ΚΑΣ ΑΣΔΥΚ είχε προειδοποιήσει ότι δεν θα συγκατατεθεί σε περικοπές δαπανών στον αναπτυξιακό σχεδιασμό, έργα υποδομής, αγορά εξοπλισμού, ούτε και σε αποκοπές μισθών», προστίθεται. «Την ανησυχία του ΚΑΣ ΑΣΔΥΚ έσπευσαν να διασκεδάσουν ο εκπρόσωπος του Αρχηγείου, κ. Ανδρέου και ο Διευθυντής του Γραφείου του Υπουργού Εσωτερικών, κ. Χατζηβασιλείου, με δηλώσεις στα ΜΜΕ (ημερ. 18-19.5.2023), καθησυχάζοντας ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν περικοπές/αποκοπές στην Αστυνομία και στα μέλη της», αναφέρεται.

Στους επόμενους μήνες, τονίζει ο ΚΑΣ ΑΣΔΥΚ, «λήφθηκαν αδικαιολόγητες αποφάσεις από το Αρχηγείο, με αποκορύφωμα την πιο πρόσφατη, για επέκταση ωραρίου εργασίας και μη καταβολή αντιμισθίας». Επιπλέον, προειδοποιεί ότι δεν πρόκειται να συγκατατεθεί σε αυτές και θα καλέσει τους Αστυνομικούς σε έμπρακτη αντίδραση, μη αποκλειομένης της εκδήλωσης διαμαρτυρίας.

Εν συνεχεία, ο ΚΑΣ ΑΣΔΥΚ καλεί τον Γενικό Ελεγκτή να προχωρήσει σε έρευνα, για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν ευθύνες από οποιοδήποτε πρόσωπο είχε εμπλοκή στην προσπάθεια εξασφάλισης κονδυλίου μη προβλεπόμενου από τις διαδικασίες των ευρωπαϊκών ταμείων ή είχε εμπλοκή στην πρόσληψη των ΣΕΑ πριν από την έγκριση του κονδυλίου. Ζητεί να εξεταστεί επίσης, πώς διατέθηκε το κονδύλι της υπερωριακής αμοιβής των μελών της Αστυνομίας για το α΄ τετράμηνο του 2024.

Καταληκτικά, ο ΚΑΣ ΑΣΔΥΚ καλεί τον Υπουργό Δικαιοσύνης όπως υποβάλει αίτημα προς τον Υπουργό Οικονομικών για έγκριση επιπρόσθετου κονδυλίου, για κάλυψη των έκτακτων αναγκών και της υπερωριακής αμοιβής για καθήκοντα στα οποία καλούνται να εργαστούν τα μέλη της Αστυνομίας.

ΚΥΠΕ