Μπορεί η αγορά εργασίας να καίγεται για εργατικά χέρια, ωστόσο συνεχίζει να παρατηρείται δυστοκία και διστακτικότητα στην πρόσληψη πρώην καταδίκων και πρώην φυλακισμένων, παρά το γεγονός ότι για εργοδότηση αποφυλακισθέντων ισχύει εδώ και τέσσερα χρόνια περίπου σχέδιο γενναιόδωρων κινήτρων.

Ο προϋπολογισμός του εν λόγω σχεδίου, που έχει εξαγγελθεί από τον Οκτώβριο του 2020 από το Υπουργείο Εργασίας, ακόμα να εξαντληθεί, σε αντίθεση με άλλα σχέδια, λιγότερο ελκυστικά για επιχειρήσεις, για εργοδότηση, είτε αυτά αφορούσαν νέους άνεργους ή μακροχρόνιους, τα οποία εξαντλήθηκαν.

Αυτό δεν συμβαίνει για το «Σχέδιο Παροχής Κινήτρων για Εργασιακή Αποκατάσταση Αποφυλακισθέντων», με προϋπολογισμό τεσσάρων εκατ. ευρώ, που είχε αρχικό στόχο την τοποθέτηση/πρόσληψη 200 περίπου αποφυλακισθέντων. Κι αυτό, μάλιστα, παρά την υπογραφή και σχεδίου μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Δικαιοσύνης και ΟΕΒ για προβολή του και προώθησή του στις τάξεις των εργοδοτών. Γεγονός που ενδέχεται να φανερώνει μια προκατάληψη στην εργόδοτηση πρώην καταδίκων, με το Υπουργείο Εργασίας, όμως, και συγκεκριμένα το Τμήμα Εργασίας, που τρέχει το σχέδιο αλλά και την ΟΕΒ να μην τα βάζουν κάτω και να συνεχίζουν την όλη προσπάθεια στο πλαίσιο προφανώς και της κοινωνικής πτυχής που εμπεριέχει το όλο ζήτημα.

Διαθέσιμα τα κίνητρα

Στο πλαίσιο αυτό, το Υπουργείο Εργασίας διαβεβαίωσε πως δεν υπάρχει πρόθεση για τερματισμό του εν λόγω σχεδίου κινήτρων και για μεταφορά των μη διαθέσιμων πιστώσεων σε άλλο σχέδιο για στήριξη της απασχόλησης.

Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από επίσημη τοποθέτηση από το Υπουργείο Εργασίας σε σχετική ερώτηση του «Φιλελευθέρου». Στην απάντηση που έδωσε στην εφημερίδα μας το γραφείο του υπουργού Εργασίας Γιάννη Παναγιώτου, με το οποίο επικοινωνήσαμε για το θέμα, καταγράφεται και η διαβεβαίωση πως πρόθεση του υπουργείου είναι όχι μόνο να συνεχιστεί το σχέδιο αλλά και να στηριχθεί περαιτέρω, προκειμένου να «πιάσει» τους στόχους του.

Περαιτέρω, ενόψει και των αυξημένων αναγκών στην αγορά εργασίας, φαίνεται ότι τόσο το Υπουργείο Εργασίας όσο και η ΟΕΒ προγραμματίζουν νέες εκστρατείες προβολής του σχεδίου. Το Υπουργείο Εργασίας, με την απάντησή του για το θέμα, υπενθυμίζει ότι το Σχέδιο Παροχής Κινήτρων για Εργασιακή Αποκατάσταση Αποφυλακισθέντων, συνολικού προϋπολογισμού €4.000.000, για την Προγραμματική Περίοδο 2021-2027, προκηρύχθηκε στις 23/10/2020, με στόχο τις 200 αιτήσεις/τοποθετήσεις.

«Μέχρι σήμερα έχουν παραληφθεί 77 αιτήσεις/τοποθετήσεις» αναφέρει, καταγράφοντας πως τοποθετήσεις και προσλήψεις έγιναν συγκεκριμένα τέσσερις (4) στην Αμμόχωστο, δεκαεπτά (17) στη Λάρνακα, δεκατρείς (13) στη  Λεμεσό, τριάντα δύο (32) στη Λευκωσία και έντεκα (11) στην Πάφο.

«Πρόθεση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων είναι να συνεχιστεί και να ενισχυθεί το εν λόγω πρόγραμμα, για περαιτέρω αξιοποίηση και υποστήριξη της ομάδας στόχου. Ο σχετικός σχεδιασμός προς αυτή την κατεύθυνση θα ολοκληρωθεί σύντομα για να μπορέσει να προωθηθεί η υλοποίησή του», μας αναφέρθηκε επισήμως από το Υπουργείο Εργασίας. Για το θέμα, όπως αναφέρθηκε, υπάρχει και σχετικό μνημόνιο συμφωνίας μεταξύ του Υπουργείου Δικαιοσύνης και της ΟΕΒ με την τελευταία, όπως πληροφορούμαστε, επίσης το τελευταίο διάστημα προωθεί δράσεις για ανάδειξη του σχεδίου.

Τα πιο γενναιόδωρα κίνητρα

Σε σχέση με άλλα σχέδια κινήτρων για απασχόληση ανέργων, το σχέδιο για εργασιακή αποκατάσταση αποφυλακισθέντων είναι μάλλον το πιο γενναιόδωρο, αφού η επιδότηση μισθού παρέχεται για δύο τουλάχιστον χρόνια και όχι για ένα.

Σχετική ήταν και η δημόσια αναφορά του γενικού διευθυντή της ΟΕΒ Μιχάλη Αντωνίου στο παρελθόν, ότι στα 30 χρόνια ενασχόλησής του με τα εργασιακά δεν είχε δει καλύτερο σχέδιο για απασχόληση ανέργων. Αυτό φυσικά ειπώθηκε όταν ο κατώτατος μισθός βρισκόταν κάτω από τα 1000 ευρώ που βρίσκεται σήμερα, πλην όμως το σχέδιο παραμένει το ίδιο ελκυστικό, λόγω της διετούς επιδότησης.

Βάσει της πρόσκλησης του Τμήματος Εργασίας, που παραμένει σε ισχύ, το σχέδιο αποσκοπεί στην ενθάρρυνση εργοδοτών για πρόσληψη ατόμων που αφέθηκαν ελεύθεροι από τις Κεντρικές Φυλακές της Κυπριακής Δημοκρατίας, εγγεγραμμένα ως κανονικοί άνεργοι στη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΑ) πριν την ημερομηνία πρόσληψής και περιλαμβάνεται στα μέτρα των ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης που προωθεί η κυβέρνηση για καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, ειδικότερα όσον αφορά την ενεργό ένταξη ευπαθών ομάδων του πληθυσμού στην αγορά εργασίας. Αναφέρεται πως για τον υπολογισμό του ύψους της χορηγίας θα ακολουθείται η μέθοδος των απλουστευμένων μορφών κόστους και πως η μονάδα κόστους για το συγκεκριμένο Σχέδιο Χορηγιών, καθορίστηκε στα €48/εργάσιμη ημέρα και αντιστοιχεί στο ύψος της χορηγίας που θα λαμβάνει ο κάθε δικαιούχος για κάθε εργάσιμη μέρα που θα συμπληρώνει ο επωφελούμενος, ανεξαρτήτως του πραγματικού μισθολογικού κόστους που επιβαρύνεται ο εργοδότης/δικαιούχος. Η χορηγία βάσει του σχεδίου θα παραχωρείται για εικοσιτέσσερις (24) μήνες απασχόλησης  και πως με βάση τη μονάδα κόστους η μέγιστη δυνατή επιχορήγηση για τους 24 μήνες ανέρχεται σε €20.640,00 και κατ’ επέκταση σε €860 ανά μήνα.

Εκδηλώνεται ενδιαφέρον για τα νέα σχέδια κινήτρων για νέους ανέργους

Το Τμήμα Εργασίας άρχισε εδώ και λίγες μέρες να δέχεται αιτήσεις από εργοδότες για συμμετοχή στα σχέδια κινήτρων που εξαγγέλθηκαν πρόσφατα για εργοδότηση νέων ανέργων αλλά και για εργοδότηση ανέργων μέσω τηλεργασίας.

Το Υπουργείο Εργασίας ανέφερε στον «Φ» πως στο πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής για την περαιτέρω ενεργοποίηση του εγχώριου ανθρώπινου δυναμικού και την επίτευξη του στόχου για τη διαμόρφωση συνθηκών πλήρους απασχόλησης, εγκρίθηκαν στις 13 Μαρτίου 2024 από το Υπουργικό Συμβούλιο, μετά από πρόταση του Υπουργείου Εργασίας, δύο Σχέδια Παροχής Κινήτρων για την εργοδότηση και την κατάρτιση 1265 ανέργων.

Τα σχέδια, υπενθύμισε, είναι διαθέσιμα στο κοινό από την Τετάρτη 20 Μαρτίου και όπως προκύπτει ήδη υπήρξε ενδιαφέρον. Συγκεκριμένα, στο «Σχέδιο Παροχής Κινήτρων για την Απασχόληση Νέων Ηλικίας 15 μέχρι 29 ετών που βρίσκονται εκτός Απασχόλησης, Εκπαίδευσης ή Κατάρτισης (Not in Education, Employment, or Training NEETs) συνδυασμένο με δίμηνη κατάρτιση» σε διάστημα 19 ημερών (20.3.24 – 7.4.24) έγιναν 13 αιτήσεις /τοποθετήσεις.

Επίσης, στο Σχέδιο Παροχής Κινήτρων για την Απασχόληση Ανέργων με παροχή ευέλικτων μορφών εργασίας μέσω της Τηλεργασίας» από την ημέρα έναρξης μέχρι σήμερα (20.3.24 – 7.4.24) έχουν γίνει 6 αιτήσεις/τοποθετήσεις. Σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας για τα σχέδια υπέβαλαν αιτήσεις 19 συνολικά επιχειρήσεις, 13 για το «Σχέδιο Παροχής Κινήτρων για την Απασχόληση Νέων Ηλικίας 15 μέχρι 29 ετών που βρίσκονται εκτός Απασχόλησης, Εκπαίδευσης ή Κατάρτισης (Not in Education, Employment, or Training NEETs) συνδυασμένο με δίμηνη κατάρτιση» και έξι για το «Σχέδιο Παροχής Κινήτρων για την Απασχόληση Ανέργων με παροχή ευέλικτων μορφών εργασίας μέσω της Τηλεργασίας».

Πιο αναλυτικά για το Σχέδιο ανέργων κάτω των 30 χρόνων επέδειξαν ενδιαφέρον τρεις (3) εταιρείες μεταποίησης, μια (1) εταιρεία ενημέρωσης και επικοινωνίας, έξι (6) εταιρείες για επαγγελματικές, επιστημονικές και τεχνικές δραστηριότητες, μια (1) εταιρεία εκπαίδευσης, μια (1) εταιρεία η οποία ασχολείται με δραστηριότητες σχετικές με την ανθρώπινη υγεία και κοινωνική μέριμνα και μια (1) εταιρεία σχετική με τις τέχνες, τη διασκέδαση και την ψυχαγωγία.

Για το Σχέδιο ανέργων μέσω τηλεργασίας επέδειξαν ενδιαφέρον δύο (2) εταιρείες διαχείρισης ακίνητης περιουσίας, μια (1) εταιρεία για επαγγελματικές, επιστημονικές και τεχνικές δραστηριότητες και τρείς (3) εταιρείες που ασχολούνται με διοικητικές και υποστηρικτικές δραστηριότητες.