Δεν είναι μόνο το κόστος αγοράς σπιτιού ή διαμερίσματος που έχει ανέβει στα ύψη κυρίως λόγω της αύξησης των κατασκευαστικών υλικών αλλά και ότι έχει σχέση με την επισκευή, το κόστος που απαιτείται για την πληρωμή των επαγγελματιών όπως υδραυλικοί και ηλεκτρολόγοι αλλά και για την επίπλωση και αγορά οικιακών συσκευών.

Τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει ο «Φ» δείχνει ότι η ακρίβεια δεν είναι μόνο προνόμιο των ειδών διατροφής αλλά και μια σειρά από υπηρεσίες που χρειάζονται και είναι απαραίτητες για τη λειτουργία ενός νοικοκυριού. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή υποχώρησε στο 1,2% τον Μάρτιο του 2024 από 1,8% τον Φεβρουάριο και 5,8% το Μάρτιο του 2023. Αν η σύγκριση γίνει με τον Μάρτιο του 2020  όταν ο δείκτης τιμών καταναλωτή ήταν στο 0,1% δηλαδή λίγο πιο πάνω από το όριο του αποπληθωρισμού και δεν υπήρχε ακρίβεια στην αγορά, τότε οι αυξήσεις τιμών στις υπηρεσίες τρομάζουν.

Τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας δείχνουν στην τετραετία Μάρτιος 2020- Μάρτιος 2024, οι υπηρεσίες των υδραυλικών αυξήθηκαν 30,3%, των ηλεκτρολόγων κατά 50,2%, του ελαιοχρωματιστή κατά 38,4% και του ξυλουργού κατά 45,1%. Τα προϊόντα για τακτική συντήρηση κατοικίας σημείωσαν άνοδο 20,8% την τετραετία και οι υπηρεσίες συστημάτων θέρμανσης κατά 13,8%.

Υπάρχουν όμως και άλλες υπηρεσίες που είναι συνδεδεμένες με την κατοικία. Για παράδειγμα οι ανατιμήσεις στην αποκομιδή απορριμμάτων την τετραετία Μάρτιος 2020 – Μάρτιος 2024 είναι 6,3%, των υπηρεσιών αποχέτευσης 11,5% ενώ οι χρεώσεις συντήρησης σε πολυκατοικίες σημείωσαν άνοδο 3,1%.

Στα ευρύτερα έξοδα ενός σπιτιού ή ενός διαμερίσματος υπάρχει και το κόστος της επίπλωσης και του οικιακού εξοπλισμού. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας ο δείκτης τιμών επίπλων οικιακής χρήσης αυξήθηκε 10,2% την τετραετία. Ο δείκτης τιμών εξοπλισμού φωτισμού σημείωσε άνοδο 11,9% τον Ιούνιο ενώ οι τάπητες και τα καλύμματα δαπέδου είναι από την κατηγορία που κατέγραψε πτώση τιμών 3,7%.

Πέρα όμως από την επίπλωση υπάρχουν και οικιακές συσκευές. Ο δείκτης τιμών όσον αφορά τα ψυγεία, καταψύκτες και ψυγειοκαταψύκτες αυξήθηκε 5,9%, οι τιμές στα πλυντήρια και στεγνωτήρια ρούχων κατά 3,8%, στις κουζίνες κατά 12,1%, στις θερμάστρες και κλιματιστικά 6,3%. Οι τιμές για μικρές ηλεκτρικές συσκευές σημείωσαν άνοδο 5,6% την τετραετία, οι συσκευές επεξεργασίας τροφίμων 6,4% ενώ οι ανατιμήσεις στις μηχανές καφέ, τσαγιέρες και παρόμοιες συσκευές ήταν 16,3%. Υπάρχουν και άλλα είδη που παρουσιάζουν ενδιαφέρον. Οι τιμές για συσκευές σιδερώματος σημείωσαν άνοδο 1,2% την τετραετία, οι φρυγανιέρες και σχάρες 3,1% και η επισκευή οικιακών συσκευών παρουσίασε άνοδο 11,1%. Ο δείκτης τιμών για τα εργαλεία για το σπίτι και τον κήπο σημείωσε αύξηση 7%, οι τιμές των μεγάλων εργαλείων και οι εξοπλισμοί αυξήθηκαν 7,4% και τα μη μηχανοκίνητα μικρά εργαλεία κατά 11,8%.

Πέρα όμως από τα είδη ή τις υπηρεσίες που χρησιμοποιούνται στο σπίτι υπάρχουν και αυτές που συνδέονται με την αναψυχή. Οι τιμές των αεροπορικών μεταφορών επιβατών την τετραετία αυξήθηκε 10,6%, των επιβατικών μεταφορών με λεωφορείο και πούλμαν κατά 21,7%, μεταφορές με ταξί και οχήματα ενοικίασης κατά 15,1%. Ακόμη και οι τιμές που σχετίζονται με το αυτοκίνητο δεν έμειναν ανεπηρέαστες. Στην τετραετία Μάρτιος 2020- Μάρτιος 2024 οι τιμές για συντήρηση και επισκευή αυτοκινήτου ανατιμήθηκαν 17,9%, οι τιμές για ενοικίαση γκαράζ και χώρων στάθμευσης αυξήθηκαν 12,2%.