Νέο κεφάλαιο ανοίγει για την Κεντρική Τράπεζα με τη χθεσινή κοινοποίηση της απόφασης του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη να διορίσει τον Χριστόδουλο Πατσαλίδη στη θέση του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας.

Ο νέος Διοικητής καλείται να μπει αμέσως στα βαθιά, εκπροσωπώντας την Κύπρο στις 11 του μήνα στη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής στη Φρανκφούρτη, αφού στις 10 του μήνα λήγει και επισήμως η θητεία του Κωνσταντίνου Ηροδότου.

Παρά το γεγονός ότι τις τελευταίες μέρες γινόταν έντονα λόγος ότι ο κ. Πατσαλίδης θα διοριζόταν νέος κεντρικός τραπεζίτης, εντούτοις ο Πρόεδρος ανακοίνωσε μόλις χθες, στο παρά πέντε της λήξης της θητείας του κ. Ηροδότου, ποιος θα τον διαδεχθεί. Σήμερα αναμένεται να γίνει στο Προεδρικό η επίσημη τελετή διορισμού του κ. Πατσαλίδη στη θέση και αναμένεται ότι τόσο ο Πρόεδρος όσο και ο νέος διοικητής θα κάνουν δηλώσεις.

Ο κ. Πατσαλίδης, στενός συνεργάτη του κ. Χριστοδουλίδη για θέματα οικονομίας και πρώην αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου, επιστρέφει στην Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου μετά από μία 30ετία, αφού ήταν στη Διαχείριση Εξωτερικού Δημόσιου Xρέους και Συναλλαγματικών Αποθεμάτων μέχρι το 1996. Ο κ. Πατσαλίδης συνέχισε την καριέρα του στην Τράπεζα Κύπρου, όπου και εργάστηκε για 25 σχεδόν χρόνια (1996 – 2020). Διηύθυνε την Υπηρεσία Διαχείρισης Διαθεσίμων και στη συνέχεια ανέλαβε τον τομέα των Χρηματοοικονομικών Αγορών. Μετά την κρίση του 2013, διορίστηκε Οικονομικός Διευθυντής Διαχείρισης και Εκτελεστικό Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου.

Στη συνέχεια, προήχθη σε Αναπληρωτή Διευθύνοντα Σύμβουλο & Διευθυντή Διεύθυνσης Λειτουργικών Εργασιών και τελικά σε Πρώτο Αναπληρωτή Διευθύνοντα Σύμβουλο. Την περίοδο 2018 – 2019 διετέλεσε πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου και της θυγατρικής του εταιρείας Artemis Credit Bureau. Τον Οκτώβριο του 2020 αποχώρησε από την Τράπεζα Κύπρου.

Άλλες δύο θέσεις
Μπορεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να έκλεισε, τυπικά στο παρά πέντε, την εκκρεμότητα με τον διορισμό του κ. Πατσαλίδη, αλλά οι νέοι διορισμοί στην Κεντρική Τράπεζα δεν σταματούν εδώ. Μέχρι τον Μάϊο, ο κ. Χριστοδουλίδης πρέπει να αποφασίσει τι θα γίνει με τους δυο εκτελεστικούς συμβούλους της Κεντρικής, των οποίων επίσης λήγει η θητεία, και ήδη στο παρασκήνιο ακούγονται και γράφονται διάφορα ονόματα. Όπως έχει γραφτεί, ο ένας εκ των εκτελεστικών συμβούλων δυνατό να προέρχεται από τον χώρο του ΔΗΚΟ, ως αποτέλεσμα της καλής σχέσης και καλής συνεργασίας που υπάρχει μεταξύ Δημοκρατικού Κόμματος και Κυβέρνησης. Η θητεία των δυο εκτελεστικών συμβούλων, Σταύρου Αγρότη και Μαρίας Ηρακλέους, λήγει σύντομα. Διορίστηκαν ως εκτελεστικά μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΚΤΚ τον Μάιο του 2019. Σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις (2022), η ετήσια αμοιβή έκαστου είναι €134.000. Την πρόταση για τους διορισμούς εκ του νόμου καταθέτει ο Υπουργός Οικονομικών και την απόφαση λαμβάνει το Υπουργικό Συμβούλιο.

ΑΚΕΛ

Με ανακοίνωσή του, το ΑΚΕΛ διερωτάται «πόσο αξιόπιστος είναι τελικά ένας ακόμα διορισμός του Νίκου Χριστοδουλίδη;».

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης: «Προφανώς, ξεπληρώνοντας εκλογικά χρέη, ο Νίκος Χριστοδουλίδης αποφάσισε να διορίσει στο κρίσιμο πόστο του Κεντρικού Τραπεζίτη τον κ. Χ. Πατσαλίδη, ο οποίος την κρίσιμη περίοδο της τραπεζικής κρίσης και των τραπεζικών σκανδάλων βρισκόταν στην καθοδήγηση της Τράπεζας Κύπρου.

Το ιστορικό του προσώπου δεν συνάδει με τα διαπιστευτήρια που πρέπει να συνοδεύουν τον Κεντρικό Τραπεζίτη. Είναι απορίας άξιο τι μήνυμα θέλει να στείλει ο Πρόεδρος: ότι διαγράφει τα τραπεζικά εγκλήματα, τα οποία, ειρήσθω εν παρόδω, ομόφωνα διαπιστώθηκαν στο πόρισμα που ετοίμασε η ad hoc επιτροπή της Βουλής;

Επιπρόσθετα, σημειώνουμε ότι σε έκθεση που ετοίμασαν οι Alvarez&Marsal για την αγορά ελληνικών ομολόγων από την Τράπεζα Κύπρου, την περίοδο της τραπεζικής κρίσης στην Κύπρο, αναφέρεται ότι από τον υπολογιστή του κ. Πατσαλίδη έγινε μαζική διαγραφή στοιχείων, ενώ υπήρχε συγκεκριμένη εντολή από την Κεντρική Τράπεζα για να μην διαγραφεί οτιδήποτε. Αλήθεια, πόσο αξιόπιστος είναι τελικά ένας ακόμα διορισμός του Νίκου Χριστοδουλίδη;».