Εξοικονόμηση ηλεκτρικού ρεύματος της τάξεως  χιλιάδων ευρώ ετησίως θα έχουν όσοι γεωργοί προχωρήσουν στην τοποθέτηση φωτοβολταϊκών συστημάτων. Αυτό θα μπορούν να το πράξουν και στην περίπτωση που δεν έχουν ικανοποιητικό χώρο στο γεωργικό υποστατικό τους, αφού με την τροποποίηση του Σχεδίου για Παραγωγή Ηλεκτρικής Ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας για ιδίαν κατανάλωση, τους δίνεται η ευχέρεια να τα τοποθετήσουν σε χώρο διαφορετικό από αυτόν στον οποίο δραστηριοποιούνται. 

Και αυτό επειδή το υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, μετά από διαβουλεύσεις και συζητήσεις, με όλους τους εμπλεκόμενους και σε στενή συνεργασία με το υπουργείο Ενέργειας Εμπορίου και Βιομηχανίας μέσω ομάδων εργασίας που συστάθηκαν, έχει πετύχει την τροποποίηση του Σχεδίου για Παραγωγή Ηλεκτρικής Ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας για ιδίαν κατανάλωση με εικονικό συμψηφισμό.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μαύρα σύννεφα για την επάρκεια ρεύματος κατά το 2023-24

Πρόκειται για μια τροποποίηση που θα γλυτώσει από ένα οικονομικό φορτίο, αυτό της ηλεκτρικής ενέργειας, τόσο τους οικιακούς καταναλωτές όσο και τους γεωργούς, στην περίπτωση που θα επιλέξουν τη λύση των φωτοβολταϊκών. 

Η τροποποίηση που έχει εγκριθεί αποσκοπεί στην επέκταση της χρήσης συστημάτων ΑΠΕ για σκοπούς ιδίας κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, εισάγοντας στο Σχέδιο της νέας «Κατηγορίας Δ- Εικονικός Συμψηφισμός Μετρήσεων (net –metering) και του Συμψηφισμού Λογαριασμών.  Στο πλαίσιο της κατηγορίας αυτής θα εγκαθίστανται φωτοβολταϊκά συστήματα, διασυνδεδεμένα με το δίκτυο, η παραγωγή των οποίων θα συμψηφίζεται με την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας υποστατικών που βρίσκονται σε διαφορετικό χώρο από τα φωτοβολταϊκά συστήματα. 

Δικαιούχοι της κατηγορίας του Εικονικού Συμψηφισμού Μετρήσεων είναι πέραν των  οικιακών καταναλωτών και οι γεωργοί, ενώ η μέγιστη ισχύς του κάθε φωτοβολταϊκού συστήματος που δύναται να εγκατασταθεί στο πλαίσιο της κατηγορίας είναι για οικιακούς καταναλωτές 10.4 KW ανά λογαριασμό κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και για επαγγελματίες γεωργούς 20 KW ανά λογαριασμό κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. Πρόσθετα γίνονται προσπάθειες όπως σε ορισμένες κατηγορίες επαγγελματιών γεωργών που αντλούν από μεγάλα βάθη, να αυξηθεί η δυναμικότητα των φωτοβολταϊκών συστημάτων τα οποία θα μπορούσαν να εγκατασταθούν.  

Επιπλέον, η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια ενός φωτοβολταϊκού συστήματος θα συμψηφίζεται με την εισαγόμενη ηλεκτρική ενέργεια από το δίκτυο (κατανάλωση/λογαριασμό) μίας μόνο οικιστικής μονάδας ή γεωργικού υποστατικού που βρίσκεται σε διαφορετικό χώρο από το φωτοβολταϊκό σύστημα. 

Η συγκεκριμένη πρόνοια θα συμβάλει σημαντικά στην αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι γεωργοί μας αναφορικά με το κόστος της άρδευσης, διότι το κόστος της ενέργειας αποτελεί για πολλούς κλάδους της γεωργίας και της κτηνοτροφίας μας ένα μεγάλο μέρος των μεταβλητών τους δαπανών. Για τον λόγο αυτό η προκήρυξη των επενδυτικών μέτρων του προγράμματος Αγροτικής ανάπτυξης περιέλαβε την γεωργοκτηνοτροφία συστημάτων παραγωγής εναλλακτικών πηγών ενέργειας με την παροχή οικονομικών κινήτρων τα οποία επιδοτούν το 75% του κόστους εγκατάστασης φωτοβολταϊκού και του αντλητικού συγκροτήματος καθώς και την αντικατάσταση ενεργοβόρων αντλιών με πιο οικονομικά αποδοτικές κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις. 

Αιτήσεις σε γόνιμη γη 

Η απόφαση για τροποποίηση του Σχεδίου για Παροχή Ηλεκτρικής Ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας για ιδία Κατανάλωση λήφθηκε έχοντας ως πρώτο μέλημα να μειωθεί η εξάρτησή μας από τις παραδοσιακές μη ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Έτσι, το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος άρχισε σε συνεργασία με το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας διαβουλεύσεις για εντοπισμό του τρόπου που θα επιτευχθεί αυτό. Η μείωση της εξάρτησής μας από τις μη ανανεώσιμες πηγές ενέργειας επιβάλλεται και μέσω της Στρατηγικής για την Ενέργεια και το Κλίμα, όπως επίσης και της Στρατηγικής από το Αγρόκτημα στο Πιάτο, ενώ συμπεριλαμβάνεται και στις συστάσεις για το Στρατηγικό Σχέδιο Αγροτικής Ανάπτυξης 2023-2027. 

Με βάση την απόφαση αιτήσεις για φωτοβολταϊκά για αγρότες εξετάζονται κατά περίπτωση εντός γόνιμης/αποδοτικής γης, ως καθορίζεται στις πρόνοιες των Σχεδίων Ανάπτυξης ή/και αφορά τις ακόλουθες περιοχές: α) Μόνιμα Αρδευόμενη Γη, β) Ξηρικός Αναδασμός γ) Αρδευόμενος Αναδασμός δ) Περιοχές που αρδεύονται από κυβερνητικό έργο θα εφαρμόζεται η πολιτική για στήριξη αγροφωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων και φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων σε οροφές θερμοκηπίων.