ΠΗΓΕ στις ΗΠΑ και επέστρεψε ο κατοχικός ηγέτης, Ερσίν Τατάρ. Πήγε και συνάντησε τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες. Τα αποτελέσματα; Τα γνωστά, τα αναμενόμενα. Ανάλωσε χρόνο και κόπο ο Γ.Γ. του Διεθνούς Οργανισμού για να δεχθεί τον Τατάρ, για να ακούσει αυτά που έλεγε πάντα, χωρίς πρόθεση και διάθεση για αλλαγή στάσης. Για να ανοίξει ο δρόμος για έναρξη συζητήσεων με προοπτική επίτευξης συμφωνίας.

ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΝΤΑΣ στα κατεχόμενα ο εγκάθετος της Άγκυρας συνέχισε τον ίδιο αμανέ. Συνέχισε να επαναλαμβάνει τα γνωστά λέγοντας πως «εάν πρόκειται να υπάρξει συμφωνία στην Κύπρο, αυτή πρέπει να είναι ‘ελεύθερα διαπραγματεύσιμη’ (freely negotiatable) ‘και ‘αμοιβαία αποδεκτή’ (mutually acceptable), σύμφωνα με τα ψηφίσματα των ίδιων των Ηνωμένων Εθνών. Με άλλα λόγια, μια συμφωνία θα πρέπει να γίνει ελεύθερα και με την έγκριση και των δύο πλευρών». Επισήμανε δε ότι ο ΟΗΕ έχει τα δικά του ψηφίσματα για το θέμα αυτό. Τι εννοεί με το τελευταίο, για τα ψηφίσματα δηλαδή, ο εγκάθετος της Τουρκίας, μόνο ο ίδιος μπορεί να απαντήσει. Η κατοχική πλευρά, όπως είναι γνωστό, έκπαλαι είναι «τσακωμένη» με τις αποφάσεις του Διεθνούς Οργανισμού. Δεν σέβεται και δεν αποδέχεται ποσώς τις όποιες αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών. Δεν υλοποιεί τα ψηφίσματα.

Ο ΚΑΤΟΧΙΚΟΣ ηγέτης ξεκαθάρισε, όπως ο ίδιος ανέφερε, στον κ. Αντόνιο Γκουτέρες «ότι κανείς δεν πρέπει να περιμένει από εμάς να εισέλθουμε σε μια διαδικασία διαπραγματεύσεων χωρίς να εκπληρώσουμε τις προσδοκίες μας». Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει πως εάν δεν γίνουν αποδεκτοί οι όροι και οι προϋποθέσεις της κατοχικής πλευράς, δεν θα ξεκινήσουν συνομιλίες.

ΑΥΤΗ η θέση είναι γνωστή. Ήταν και πριν τη συνάντηση Γκουτέρες- Τατάρ, επαναλαμβάνεται και μετά με έντονο και κατηγορηματικό τρόπο.

ΠΩΣ, όμως, αντιδρά σε αυτή τη θέση και παράλογη αξίωση του εγκάθετου της Άγκυρας, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ; Γιατί το θέμα δεν είναι ότι ο Ερσίν Τατάρ καταθέτει μια διαφορετική θέση, με την οποία διαφωνεί η ελληνική πλευρά. Το θέμα είναι πως δεν μπορεί να την αποδεχθεί ο κ. Γκουτέρες. Αυτή η προσέγγιση, τούτη η αξίωση, αντιστρατεύεται τις αποφάσεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

ΓΙ΄ αυτό και θα αναμέναμε από τον κ. Γκουτέρες να μην αποδεχόταν να του παρουσιαστεί μια τέτοια προσέγγιση και να τη συζητήσει. Όπως δεν πρέπει να αποδέχεται να τη συζητά και η απεσταλμένη του, κ. Μαρία Άνχελ Ολγκίν Κουεγιάρ