Τη Δευτέρα 22 Απριλίου 2024 πραγματοποιήθηκαν, στο Σπίτι της Κύπρου, στην παρουσία πολλών καλλιτεχνών και φιλότεχνων, τα εγκαίνια της έκθεσης «Unfulfilled Journey» του Ανδρέα Καλλή, σε επιμέλεια της ιστορικού τέχνης, Νίκης Παπασπύρου.

Στην οπτικοακουστική έκθεση/ εγκατάσταση παρουσιάζονται 13 κινητικά γλυπτά, τριών διαφορετικών διαστάσεων. Όπως σημειώνει η Νίκη Παπασπύρου, ο Ανδρέας Καλλή χρησιμοποιεί το αρχετυπικό σύμβολο ενός πουλιού που πετά, για να μιλήσει για τις έννοιες του ταξιδιού, της ύπαρξης, του ανεκπλήρωτου, τη θέση του ατόμου μέσα στα ιστορικά συγκείμενα της εποχής του. «Έννοιες που αποτελούν πυρηνικές αναζητήσεις του εικαστικού του έργου. Τα φτερά κτυπούν δυνατά και ρυθμικά μεταγράφοντας τη μοναδικότητα της αίσθησης ανόδου, της πορείας προς τον ουρανό, μακριά από τη γη. Μεταγράφουν το ταξίδι, τη διαφυγή, την απελευθέρωση, τη μετακίνηση προς το καινούργιο, την ανθρώπινη επιθυμία για το νέο και ανεξερεύνητο.

»Η έννοια του ταξιδιού είναι πολύσημη. Ενέχει την αγωνία και τη χαρά για το άγνωστο, την ελευθερία, την αλλαγή αλλά και τη βία της αναγκαστικής μετακίνησης που υπόκεινται χιλιάδες άνθρωποι στον κόσμο, τον ξεριζωμό, την απώλεια του τόπου και της ταυτότητάς τους. Η θεατρικότητα του χώρου, με τη χρήση του φωτός και του ήχου δημιουργούν κάθε ατομικότητα μια υποκειμενική εμπειρία και κατανόηση του «ταξιδιού». Στην ανθρώπινη ιστορία ανέκαθεν τα πουλιά είχαν πολλαπλούς συμβολισμούς. Εάν κάθε εποχή δίνει τις δικές της ερμηνείες στα σύμβολά της, θα μπορούσε η εγκατάσταση Unfulfilled Journey του Ανδρέα Καλλή να μας κάνει να αναρωτηθούμε πώς “βλέπουμε” και ερμηνεύουμε εμείς τα “πουλιά” σε ένα διαρκές παρόν».

Ο Ανδρέας Καλλή

Ο Ανδρέας Καλλή γεννήθηκε στη Λάρνακα της Κύπρου το 1987. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών (2007-2012), στο ενδιάμεσο φοίτησε στο κολλέγιο Central Saint Martin School of art and design (2010-2011). Στο πλαίσιο των σπουδών του στην ΑΣΚΤ παρακολούθησε ως ειδικά μαθήματα το Εργαστήριο Χαρακτικής (2009-2010), το Εργαστήριο Γραφικών Τεχνών (2009-2010) όπως και το Εργαστήριο Γλυπτικής (2007-2009).

Τον Νοέμβριο του 2023 συμμετείχε στη διατομική έκθεση με τίτλο «Post tenebras lux», στην ‘the O gallery’, τον Οκτώβριο του 2023 συμμετείχε στην παράλληλη έκθεση της Μπιενάλε Λάρνακας με τίτλο «Home Hope», τον Απρίλιο του 2023 με τίτλο «Ο Κλήρος», παρουσίασε την πέμπτη ατομική έκθεσή του στην γκαλερί ‘Alpha C.K.’ στη Λευκωσία. Τον Φεβρουάριο του 2023 συμμετείχε σε ομαδική έκθεση με τίτλο «BESTIARY» στην γκαλερί ‘Crux’ στην Αθήνα. Τον Σεπτέμβριο του 2022 συμμετείχε στην έκθεση στο Πεδίον του Άρεως με τίτλο «Πεδίον, Χώρος Συνάντησης». Τον Μάιο του 2022 ο εικαστικός Ανδρέας Καλλή παρουσίασε τη γλυπτική του εγκατάσταση ‘Happy Few’ στον αρχαιολογικό χώρο της Αμαθούντας στην Λεμεσό. Τον Οκτώβριο του 2021 παρουσίασε την τρίτη ατομική του έκθεση «Το Ιστόρισμα Ενός Μυστικού» στη ‘the O gallery’ στη Λάρνακα. Το 2015, εγκαινίασε πρώτος τη σειρά εκθέσεων στη Λεβέντειο Πινακοθήκη με τίτλο «Νέοι Κύπριοι Καλλιτέχνες». Την ίδια χρονιά, στο Μιλάνο, εκπροσώπησε την Κύπρο στην Μπιενάλε Νέων Καλλιτεχνών, «No Food’s Land». Έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα, Γαλλία, Ιταλία, Αγγλία και αλλού στο εξωτερικό. Ο εικαστικός ζει και εργάζεται στην Κύπρο.