Νέα προσπάθεια για ανάπτυξη τεχνολογικού πάρκου στο Πεντάκωμο φαίνεται πως θα καταβληθεί εντός του χρόνου από την Κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι το όλο εγχείρημα στο παρελθόν δεν καρποφόρησε, με τους διαγωνισμούς για εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή να αποβαίνουν άγονοι.

Το Υπουργείο Ενέργειας, όμως, ήδη προετοιμάζει το έδαφος για νέο διαγωνισμό και ζητά προσφορές από συμβουλευτικούς οίκους για ετοιμασία των σχετικών εγγράφων.

Συγκεκριμένα, όπως κοινοποίησαν στα μέλη τους οι εργοδοτικές οργανώσεις, το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας προκήρυξε τον διαγωνισμό με αρ. ΥΕΕΒ/ΥΒΤ/01/2024 και με τίτλο: «Ανάθεση συμβουλευτικών υπηρεσιών για υποστήριξη της Αναθέτουσας Αρχής για τη διενέργεια ανταγωνιστικής διαδικασίας για τη δημιουργία και λειτουργία του Επιστημονικού Τεχνολογικού Πάρκου στο Πεντάκωμο» στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Σύναψης Συμβάσεων της Δημοκρατίας e-procurement.
Ο διαγωνισμός, όπως έγραψε σχετικά σε ανάρτηση της η ΟΕΒ, αφορά συμβουλευτικές υπηρεσίες για ετοιμασία εγγράφων διαγωνισμού για εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή για τη δημιουργία του Επιστημονικού Τεχνολογικού Πάρκου στο Πεντάκωμο και τελευταία ημερομηνία υποβολής προσφορών είναι η 20η Μαΐου 2024.

Θετική εξέλιξη

Σύμφωνα με πληροφόρηση του «Φ», τα έγγραφα για νέο διαγωνισμό για ανάπτυξη τεχνολογικού πάρκου στο Πεντάκωμο θα βασιστούν σε πρόταση που ετοίμασε το Επιμελητήριο Λεμεσού (ΕΒΕΛ) για το θέμα, προκειμένου να διευκολυνθεί η όλη διαδικασία, με στόχο να υπάρξει ενδιαφέρον αυτή τη φορά, βάσει και των αναγκών της αγοράς.

Αυτό επιβεβαίωσε μιλώντας στην εφημερίδα μας ο πρόεδρος του ΕΒΕΛ Ανδρέας Τσουλόφτας. Ο ίδιος δεν έκρυψε τον προβληματισμό του, καθώς, όπως είπε, υπήρχε η εντύπωση πως μετά την πρόταση του Επιμελητηρίου, που ήταν συγκεκριμένη, κοστολογημένη και αναπροσαρμοσμένη στις ανάγκες της αγοράς, θα προκηρυσσόταν διαγωνισμός για την ανάπτυξη του τεχνολογικού πάρκου και όχι για εξεύρεση συμβούλων.

Χαρακτήρισε, όμως, θετική την εξέλιξη, τονίζοντας την ίδια ώρα επίσπευσης των διαδικασιών καθώς ήδη η έλλειψη επαρκών και οικονομικών υποδομών για εταιρείες τεχνολογίας έχει ήδη κάποιες αρνητικές εξελίξεις αναφέροντας πως ήδη μία εταιρεία που βρισκόταν στην Κύπρο με προσωπικό 130 ατόμων φαίνεται να μετακόμισε για την Πολωνία.

Για την ανάγκη όπως προχωρήσει το τεχνολογικό πάρκο στο Πεντάκωμο, παρά τις άκαρπες προσπάθειες των τελευταίων 20 και πέραν ετών, ο κ. Τσουλόφτας κατέγραψε και την ανοδική συνεισφορά του τομέα της τεχνολογίας στο κυπριακό ΑΕΠ, που υπολογίζεται πλέον όπως είπε στο 13% περίπου ξεπερνώντας τόσο τον τουρισμό όσο και την ναυτιλία.

Ο ίδιος είπε ακόμα πως το κόστος για ετοιμασία των σχετικών υποδομών που προβλέπει η μελέτη του ΕΒΕΛ όπως δρόμοι, δίκτυα για νερό και ηλεκτρισμό περιορίζεται κάτω των 10 εκατ. ευρώ, με το κράτος όπως να αναλαμβάνει και την έγκριση των σχετικών αδειών για τον επενδυτή στον οποίο θα παραχωρηθεί με μακροχρόνια μίσθωση η υποδομή για ανάπτυξη της προκειμένου να φιλοξενηθούν νεοφυείς εταιρείες και εταιρείες τεχνολογίας.