Αίτηση στο Ανώτατο Δικαστήριο κατέθεσε σήμερα η Ελεγκτική Υπηρεσία αναφορικά με εγκύκλιο του Υπουργείου Οικονομικών “με την οποία καθόρισε ότι οι τίτλοι των δεύτερων τη τάξει στην Νομική Υπηρεσία, στην Ελεγκτική Υπηρεσία και στο Γενικό Λογιστήριο δεν θα είναι αυτοί που προβλέπονται στο Σύνταγμα και στον περί Προϋπολογισμού Νόμο”. Σε ανακοίνωση της η ΕΥ αναφέρει ότι, ζητά δήλωση του δικαστηρίου ότι η υπό αναφορά εγκύκλιος είναι εξ υπαρχής άκυρη και χωρίς οποιοδήποτε απολύτως νομικό αποτέλεσμα.

Όπως εξηγεί η ΕΥ, στις 19 Απριλίου το ΥΠΟΙΚ εξέδωσε εγκύκλιο προς τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, με την οποία καθόρισε ότι οι τίτλοι των δεύτερων τη τάξει στην Νομική Υπηρεσία, στην Ελεγκτική Υπηρεσία και στο Γενικό Λογιστήριο δεν θα είναι αυτοί που προβλέπονται στο Σύνταγμα και στον περί Προϋπολογισμού Νόμο. Ως προς τον Βοηθό Γενικού Ελεγκτή, στην εγκύκλιο τροποποιείται ο τίτλος του σε «Βοηθό Γενικό Ελεγκτή».

Όπως σημειώνει, είχε προηγηθεί στις 24 Μαρτίου γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα, ο οποίος, “αυτοβούλως, ανατρέποντας τη γνωμάτευση του προκατόχου του που είχε δοθεί το 2015, κάλεσε τους Προϊσταμένους των τριών επηρεαζόμενων αξιωματούχων να χρησιμοποιούν τους τίτλους που ο ίδιος καθόρισε, αντί τους συνταγματικά προβλεπόμενους, με το αιτιολογικό ότι υπάρχει αντίφαση μεταξύ του ελληνικού και του τουρκικού κειμένου του Συντάγματος”.

Κατά την άποψη της ΕΥ:

  • Το Υπουργείο Οικονομικών στερείται αρμοδιότητας και/ή εξουσίας να εκδώσει την υπό αναφορά εγκύκλιο, ούτε και μπορεί με εγκύκλιο ή άλλως πως να καθορίζει τον τίτλο του δεύτερου τη τάξει θεσμικού αξιωματούχου της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.
  • Η έκδοση της εγκυκλίου συνιστά συνταγματική εκτροπή και/ή  καταστρατηγεί και/ή  είναι αντίθετη με τις ρητές πρόνοιες των άρθρων 58.2, 115 και 117 του Συντάγματος καθώς επίσης και του Περί Προϋπολογισμού Νόμου. 
  • Το Υπουργείο Οικονομικών, ούτε αυτοβούλως, ούτε και μετά από γνωμάτευση ή/και παρότρυνση του Γενικού Εισαγγελέα, δεν έχει συνταγματική ή άλλη εξουσία επί ερμηνείας συνταγματικών ζητημάτων ή/και επιλύσεως κατ΄ ισχυρισμό αντιφάσεων μεταξύ του ελληνικού και του τουρκικού κειμένου του Συντάγματος, κάτι το οποίο εμπίπτει με βάση τα άρθρα 149 και 180.2 του Συντάγματος στην αποκλειστική δικαιοδοσία του Ανώτατου Δικαστηρίου.

“Εκφράζουμε τη λύπη μας που ένα θέμα που στα μάτια των πολιτών δικαιολογημένα φαίνεται να είναι άνευ ιδιαίτερης σημασίας, έχει αναχθεί από κάποιους σε ζήτημα αρμοδιοτήτων και εξουσιών των δεύτερων τη τάξει ανεξάρτητων αξιωματούχων. Εφόσον όμως έχει αναχθεί ως τέτοιο, είμαστε υποχρεωμένοι να διασφαλίσουμε ότι η όποια ρύθμιση θα είναι συμβατή με το Σύνταγμα, κάτι για το οποίο αποκλειστική αρμοδιότητα έχει το Ανώτατο Δικαστήριο. Αφ’ ης στιγμής κατατέθηκε η αίτηση και το θέμα εκκρεμεί ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου, η Ελεγκτική Υπηρεσία δεν πρόκειται να προβεί επί του θέματος σε οποιαδήποτε άλλη δήλωση, γραπτή ή προφορική”, προσθέτει η ΕΥ στην ανακοίνωσή της.