Αντιπροσωπεία του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Λεμεσού – Αμαθούντας (ΣΑΛΑ), αποτελούμενη από το Γενικό Διευθυντή Γιάννη Τσουλόφτα και τον Διευθυντή Τεχνικών Υπηρεσιών Μιχάλη Βρυωνίδη, επισκέφθηκε την ελληνική Εταιρεία Ύδρευσης και Αποχέτευσης Πρωτευούσης (ΕΥΔΑΠ) κατόπιν πρόσκλησης της ΕΥΔΑΠ, στις 5 και 6 Μαΐου 2022.

Η επίσκεψη του ΣΑΛΑ στην ΕΥΔΑΠ αποτελεί συνέχιση μιας μακρόχρονης σχέσης μεταξύ των δύο Οργανισμών, η οποία αναθερμάνθηκε πρόσφατα με την επίσκεψη του Αναπληρωτή Διευθύνοντος Συμβούλου της ΕΥΔΑΠ στη Λεμεσό στις 16 Φεβρουαρίου 2022.

Κατά την επίσκεψη του ΣΑΛΑ στην ΕΥΔΑΠ έγινε συνάντηση γνωριμίας με τα ανώτατα διευθυντικά στελέχη της ΕΥΔΑΠ και επίσκεψη στο Εργοστάσιο Επεξεργασίας Λυμάτων της ΕΥΔΑΠ στην Ψυττάλεια.

Υπογράφηκε, επίσης, Μνημόνιο Συναντίληψης μεταξύ των δύο Οργανισμών στα πλαίσια του Πρώτου Greece Cyprus Business Summit που πραγματοποιήθηκε στις 6 Μαΐου 2022 στην Αθήνα. Το Μνημόνιο υπέγραψαν εκ μέρους του ΣΑΛΑ ο Γενικός Διευθυντής Γιάννης Τσουλόφτας και εκ μέρους της ΕΥΔΑΠ ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος Αναστάσιος Τόσιος και ο Γενικός Διευθυντής Αποχέτευσης Κωνσταντίνος Βουγιουκλάκης.

Σύμφωνα με το Μνημόνιο, οι δύο οργανισμοί, ενεργώντας σε πνεύμα συναντίληψης και συνεργασίας μεταξύ τους και αναγνωρίζοντας ότι αντιμετωπίζουν παρόμοιες προκλήσεις αναφορικά με τη συλλογή και επεξεργασία λυμάτων, διατυπώνουν την επιθυμία τους για ενδυνάμωση της συνεργασίας μεταξύ τους στους πιο κάτω βασικούς τομείς:

•    Χρήση τεχνολογιών και εξοπλισμού στην λειτουργία του δικτύου λυμάτων

•    Κυκλική οικονομία και επαναχρησιμοποίηση επεξεργασμένων υγρών αποβλήτων

Ως προς τούτο, οι δύο οργανισμοί θα συστήσουν Ομάδες Εργασίας οι οποίες θα φιλοξενούνται εκ περιτροπής από τους δύο Οργανισμούς και θα προωθήσουν την ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών σε τομείς όπως η χρήση νέων τεχνολογιών και εξοπλισμού, η επαναχρησιμοποίηση επεξεργασμένων αποβλήτων, το νομοθετικό καθεστώς, η τιμολογιακή πολιτική, η κυκλική οικονομία και οποιοσδήποτε άλλος τομέας κριθεί ότι παρουσιάζει ενδιαφέρον.

Η επόμενη συνάντηση της Ομάδας Εργασίας θα πραγματοποιηθεί στη Λεμεσό.