Την ανάγκη επείγοντος εκσυγχρονισμού των διαδικασιών προκήρυξης δημόσιων προσφορών και ανάθεσης έργων του κράτους σε εργολάβους τονίζουν εμπλεκόμενοι επαγγελματίες, αλλά και το ΕΤΕΚ, ο καθ’ ύλην αρμόδιος φορέας και τεχνικός σύμβουλος του κράτους.

Μάλιστα, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Κωνσταντίνος Κωνσταντή, σε έντονο ύφος τονίζει ότι δεν έχει κανένας το δικαίωμα να κρατά όμηρο τον εκσυγχρονισμό του κράτους και να μην προχωρεί σε αλλαγή των διαδικασιών, δεδομένου ότι οι υφιστάμενες έχουν αποτύχει.

Ο πρόεδρος του ΕΤΕΚ μιλούσε στο Πρωινό Δρομολόγιο του ΡΙΚ και κλήθηκε να σχολιάσει τις καθυστερήσεις μεγάλων έργων του δημοσίου. Αφορμή για τη συζήτηση ήταν οι καθυστερήσεις στα έργα που αφορούν στο Τερματικό Φυσικού Αερίου, τη μαρίνα της Λάρνακας, τον δρόμο Πάφου – Πόλεως Χρυσοχούς και τον περιμετρικό της Λευκωσίας.

πως είπε, το Επιμελητήριο έχει ήδη ετοιμάσει εισηγήσεις για ένταξη στα συμβόλαια του δημοσίου σύγχρονων μεθόδων ταχείας επίλυσης διαφορών, προσθέτοντας ότι το όλο ζήτημα θα πρέπει να τύχει ολιστικής αντιμετώπισης.

Ο κ. Κωνσταντή πρόσθεσε ότι δεν μπορεί η Κύπρος να είναι η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα που δεν περιλαμβάνει στα συμβόλαια της εναλλακτικές μεθόδους επίλυσης διαφορών. «Για μας αποτελεί μονόδρομο ο εκσυγχρονισμός και δεν χωρούν δικαιολογίες ή αναβλητικότητα», ανέφερε. «Απαιτούμε, συνέχισε, επανασχεδιασμό των διαδικασιών υλοποίησης των έργων του δημοσίου, γι’ αυτό και ενημερώσαμε τον αρμόδιο υπουργό ότι το φθινόπωρο θα διοργανώσουμε ένα εργαστήρι, ώστε να συζητήσουμε γιατί υπάρχει αυτή η αδυναμία, με αποτέλεσμα κανένα έργο του δημοσίου να μην ολοκληρώνεται στο χρόνο του, στο κόστος και στην ποιότητα που πρέπει».

Για το θέμα τοποθετήθηκε και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Εργολάβων Οικοδομών Κύπρου (ΟΣΕΟΚ) Στέλιος Γαβριήλ. Όπως είπε, απαιτείται γενικότερος εκσυγχρονισμός, αναβάθμιση και διαφοροποίηση των όρων προκήρυξης των προφορών και των όρων των συμβολαίων στο δημόσιο τομέα. Στα συμβόλαια του δημοσίου, ανέφερε, υπάρχει πρόνοια ώστε σε περίπτωση διαφωνίας να προτρέξει το ένας μέρος σε φιλικό διακανονισμό εντός 56 ημερών. Αν τα 2 μέρη δεν συμφωνήσουν εκεί, τότε πάνε κατευθείαν στο δικαστήριο και η υπόθεση θα εξεταστεί το λιγότερο σε 10 χρόνια.

Αντίθετα, συνέχισε, στα συμβόλαια του ιδιωτικού τομέα έχουν γίνει αλλαγές και έχουν περιληφθεί πρόνοιες ώστε αυτά τα προβλήματα να προλαμβάνονται. Δηλαδή υπάρχει ο κριτής, ο οποίος σε 7 μέρες θα αποφασίσει ποιο από τα δυο μέρη έχει δίκαιο. Στη συνέχεια, αν δεν υπάρξει συμφωνία μεταξύ των δύο, προχωρούμε στο δεύτερο στάδιο, που είναι η διαιτησία.