Σε δώδεκα μήνες θα εκδίδονται οι αιτήσεις, που αφορούν στρατηγικές αναπτύξεις, χωρίς να εκκρεμούν για χρόνια, κάτι το οποίο αφενός αποθάρρυνε τους επενδυτές, ενώ αφετέρου δημιουργούσε προϋποθέσεις διαπλοκής, αφού κάποιοι ήταν διατεθειμένοι «να τα ακουμπήσουν κάτω από το τραπέζι», για να κάνουν τη δουλειά τους. Ειδικά στις περιπτώσεις στις οποίες υπήρχε ανταγωνισμός, ως προς το ποιος θα λειτουργούσε πρώτος, κάτι το οποίο του προσέδιδε πλεονέκτημα, πολλά λέγονταν για το τι συνέβαινε στο παρασκήνιο.

Αλλά ακόμη και αν κάποιος επενδυτής δεν είχε ανταγωνιστές, η καθυστέρηση της υλοποίησης μιας ανάπτυξης εκατομμυρίων για μερικά χρόνια είχε κόστος για τον επενδυτή. 

Βεβαίως, η έκδοση των αδειών (πολεοδομικής και άδειας οικοδομής) εντός δώδεκα μηνών δεν συνεπάγεται αυτομάτως ότι εξαλείφθηκε η διαπλοκή, αλλά οι διαδικασίες και οι έλεγχοι θα είναι αυξημένοι κάτι το οποίο εκτιμάται ότι θα περιορίζει τέτοια φαινόμενα. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Διάλογος και όχι απεργίες η απάντηση της Ελληνικής στην ΕΤΥΚ

Μέλη της ΚοινοβουλευτικήςΔιάλογος και όχι απεργίες η απάντηση της Ελληνικής στην ΕΤΥΚ Επιτροπής Εσωτερικών, ενώπιον της οποίας συζητήθηκε χθες το νομοσχέδιο υπό τον τίτλο «ο περί διευκόλυνσης των στρατηγικών αναπτύξεων Νόμος του 2022» αλλά και το ΕΤΕΚ, τόνισαν την ανάγκη όπως οι ιεραρχικές προσφυγές των επενδυτών (όταν απορρίπτονται οι αιτήσεις τους) εξετάζονται από υπηρεσιακούς αντί από υπουργικές επιτροπές, όπου οι αιτήσεις μπορεί να κριθούν με πολιτικά ή άλλα κριτήρια αντί τεχνοκρατικά. Επιπλέον εκφράζεται η θέση, πως τα μέλη υπουργικών επιτροπών δεν είναι τεχνοκράτες ώστε να έχουν επιστημονική άποψη επί των θεμάτων που καλούνται να εξετάσουν. 

Όπως ανέφερε χθες ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Εσωτερικών, Κώστας Κωνσταντίνου, ενημερώνοντας τους βουλευτές σχετικά με τις πρόνοιες του νομοσχεδίου, με την υποβολή της αίτησης, ο επενδυτής θα πληρώνει €10.000, ως τέλος διαχείρισης της αίτησής του. Η δεύτερη δόση καταβάλλεται σε μεταγενέστερο στάδιο και το ύψος της εξαρτάται και από το μέγεθος της ανάπτυξης.

Διευκρίνισε δε, πως για να χαρακτηριστεί μια ανάπτυξη ως στρατηγική, ο φορέας προώθησης της πρέπει να αποδείξει, ότι αυτή αφορά παραγωγική οικονομική δραστηριότητα, καθώς και ότι η υλοποίησή της συμβάλλει ουσιαστικά στη βιώσιμη ανάπτυξη της οικονομίας, μέσω ικανοποίησης αντικειμενικών κριτηρίων, τα οποία αφορούν, μεταξύ άλλων, σημαντική ανάπτυξη κεφαλαίου, ή/και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ή/και δημιουργία κοινωνικού οφέλους.

Ο κ. Κωνσταντίνου ανέφερε επίσης, πως διορίζεται υπεύθυνος έργου, ο οποίος διαχειρίζεται την αίτηση διαβουλευόμενος με τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, κάτι το οποίο εφαρμόζεται για πρώτη φορά, αφού μέχρι και σήμερα, ο επενδυτής (ή εκπρόσωπος του) κτυπά μία προς μία τις πόρτες των εμπλεκομένων υπηρεσιών και πηγαινοέρχεται από το ένα γραφείο στο άλλο μέχρι να εξυπηρετηθεί. Ο υπεύθυνος έργου διαβιβάζει την αίτηση με όλα τα δικαιολογητικά, στον προϊστάμενο κάθε αρμόδιας διοικητικής Αρχής που προβαίνει κατά προτεραιότητα στις επιβαλλόμενες για τον σκοπό αυτό ενέργειες.

Παράλληλα, ο υπεύθυνος έργου μελετά την αίτηση για χαρακτηρισμό ανάπτυξης ως στρατηγικής και ετοιμάζει έκθεση, που υποβάλλεται στον υπουργό Εσωτερικών ενώ επικοινωνεί με τον επενδυτή για οποιεσδήποτε πληροφορίες, καθοδήγηση και υποστήριξη. Οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες θα πρέπει να απαντούν σε προκαθορισμένο χρονικό διάστημα.

Σε περίπτωση παρέλευσης της προθεσμίας που καθορίζεται στον κατάλογο, η αρμοδιότητα έκδοσης της σχετικής άδειας μεταφέρεται κατ’ αποκλειστικότητα στο Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο είτε αιτιολογημένα εκδίδει τη σχετική άδεια, είτε αιτιολογημένα απορρίπτει αυτήν εντός διαστήματος ενός μηνός. Εάν απαιτείται υποβολή αίτησης για χορήγηση πολεοδομικής άδειας κατά παρέκκλιση αποστέλλεται σχετική έκθεση στο Συμβούλιο Μελέτης Παρεκκλίσεων.

Ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Εσωτερικών ενημέρωσε τους βουλευτές πως το νομοσχέδιο το οποίο περιλαμβάνεται στα ορόσημα ανάκαμψης και ανθεκτικότητας έπρεπε να ψηφιστεί το πρώτο τρίμηνο του 2022, αλλά υπάρχει ευχέρεια η σχετική έκθεση να υποβληθεί στην ΕΕ το δεύτερο τρίμηνο, οπόταν μέχρι τον Ιούλιο θα πρέπει να ψηφιστεί σε νόμο, διαφορετικά δεν θα εκταμιευθεί η επόμενη δόση. 

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών, Άριστος Δαμιανού, ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση δεν μπορεί να δεσμεύσει τη Βουλή. «Αν θα ψηφίσουμε το νομοσχέδιο θα το ψηφίσουμε για το καλό του τόπου και όχι επειδή δεσμεύθηκε η Κυβέρνηση», είπε.

Επιφυλάξεις βουλευτών και φορέων

Όσον αφορά την άδεια που εγκρίνεται, ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Εσωτερικών ξεκαθάρισε πως αυτή θα είναι προσωποπαγής και δεν μεταβιβάζεται εκτός αν δώσει σχετική έγκριση το Υπουργικό Συμβούλιο. «Αυτός που θα αδειοδοτηθεί, αυτός πρέπει να υλοποιήσει την ανάπτυξη», είπε, για να προσθέσει πως ο διευθυντής Πολεοδομίας θα εκδίδει και την πολεοδομική άδεια και την άδεια οικοδομής. 

Ο πρόεδρος του ΕΤΕΚ, Κωνσταντίνος Κωνσταντής, ανέφερε ότι το Επιμελητήριο τάσσεται υπέρ της έγκρισης του νομοσχεδίου και πρόσθεσε πως είναι σημαντικό ότι οι στρατηγικές αναπτύξεις θα εξετάζονται από το κεντρικό κράτος.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών, Άριστος Δαμιανού, παρατήρησε πως υπάρχει αντίφαση από τη μια να ψηφίζεται η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης η οποία αναβαθμίζει τους δήμους και την ίδια στιγμή να μειώνεται ο ρόλος τους όσον αφορά τις μεγάλες αναπτύξεις.

Η βουλευτής Αλεξάνδρα Ατταλίδου εξέφρασε επιφυλάξεις για τον βαθμό εμπλοκής του Υπουργικού Συμβουλίου στην όλη διαδικασία και χαρακτήρισε απαράδεκτο το γεγονός ότι μπορεί να ανατρέπει τις θέσεις των υπηρεσιακών. «Αποτελεί θεσμοθετημένη διαφθορά να αποφασίζει το Υπουργικό Συμβούλιο για ιεραρχικές προσφυγές που αφορούν αιτήσεις αναπτύξεων που απορρίπτονται», είπε. 

Εξάλλου, ο βουλευτής Κωστής Ευσταθίου αναφερόμενος στο δικαίωμα ιεραρχικής προσφυγής του επενδυτή και την εξέταση της αίτησης από το Υπουργικό Συμβούλιο υπέδειξε, πως κάποιες πρόνοιες πρέπει να τύχουν πολύ σοβαρού ελέγχου και διερωτήθηκε, πώς μπορεί το Υπουργικό να εξετάζει ιεραρχική προσφυγή και να λαμβάνει υπόψη, κανονισμούς που το ίδιο εκδίδει; «Ουδείς δύναται να είναι κριτής των ιδίων αυτού πράξεων», είπε. Τάχθηκε επίσης κατά της συγκέντρωσης υπερεξουσιών σε ένα άτομο από το οποίο εξαρτάται ή μη, η έγκριση των αιτήσεων.

Εκπρόσωπος του συνδέσμου μεγάλων αναπτύξεων υποστήριξε, πως το χρονικό διάστημα των δώδεκα μηνών για την εξέταση μιας αίτησης, δεν αποτελεί ταχεία διαδικασία αδειοδότησης.

Εκπρόσωπος της Ένωσης Κοινοτήτων τόνισε την ανάγκη όπως μη προωθηθούν στην ύπαιθρο αναπτύξεις οι οποίες απορρίπτονται εντός των πόλεων, κάτι το οποίο θα υποβαθμίσει την ποιότητας ζωής στις κοινότητες.