Κρίσιμες είναι οι επόμενες μέρες και εβδομάδες για την ανανέωση των δύο μεγάλων κλαδικών συλλογικών συμβάσεων στον τόπο, στην ξενοδοχειακή και οικοδομική βιομηχανία, με τις συντεχνίες να μην αποκλείουν τη λήψη μέτρων για ικανοποίηση των αιτημάτων τους.

Ο χρόνος είναι πιο πιεστικός όσον αφορά τις επαφές και τις διαπραγματεύσεις για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης στην οικοδομική βιομηχανία, καθώς το συνδικαλιστικό κίνημα φαίνεται να διεμήνυσε πως, εφόσον δεν υπάρξει πρόοδος στην προσπάθεια που ανέλαβε ο υπουργός Εργασίας για γεφύρωση των διαφορών μέχρι το τέλος του μήνα, θα συγκαλέσει αρχές Ιουνίου γενικές συνελεύσεις για ενημέρωση των εργαζομένων και για προετοιμασία απεργιακών κινητοποιήσεων.

Όπως μας αναφέρθηκε από συνδικαλιστικές πηγές, οι συντεχνίες βρίσκονται σε εγρήγορση και εξέφρασαν στο υψηλότερο επίπεδο τη δυσαρέσκεια τους για την καθυστέρηση που παρατηρείται στις διαπραγματεύσεις για ανανέωση της σύμβασης στον κλάδο, η οποία έχει λήξει από τον Μάιο του 2022.

Το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των συντεχνιών και της ΟΣΕΟΚ για συμφωνία έχει επιβεβαιωθεί εδώ και καιρό στη μεσολαβητική υπηρεσία του Υπουργείου Εργασίας και πλέον το ζήτημα, όπως αναφέρθηκε, βρίσκεται ενώπιον του υπουργού Εργασίας Γιάννη Παναγιώτου, από τον οποίο και οι δύο πλευρές αναμένουν τις επόμενες κινήσεις. Ο ίδιος ο υπουργός, πάντως, επανέλαβε και χθες, σε χαιρετισμό του στο πλαίσιο ευρωπαϊκού σεμιναρίου της ΔΕΟΚ στη Λεμεσό, την εκτίμηση ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν θετικές εξελίξεις όσον αφορά τις συμβάσεις που εκκρεμούν.

«Εκτιμώ ότι στο επόμενο διάστημα θα καταφέρουμε μαζί (σ.σ. με τους κοινωνικούς εταίρους) να πετύχουμε την ανανέωση σημαντικών συλλογικών συμβάσεων που εκκρεμούν και τη συνομολόγηση καινούργιων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως γράψαμε ξανά, ένα από τα βασικότερα αγκάθια για ανανέωση της σύμβασης στην οικοδομική βιομηχανία είναι το αίτημα των συντεχνιών για ενσωμάτωση στην υπάρχουσα νομοθεσία και των μισθών πρόσληψης που συμφωνούνται και υπάρχουν στη σύμβαση, η οποία εκτιμάται ότι καλύπτει γύρω στις 40 χιλ. εργαζομένους.

Και στην ξενοδοχειακή

Την ίδια ώρα, αρκετά είναι και τα αγκάθια για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης και στην ξενοδοχειακή βιομηχανία, που έχει λήξει στο τέλος του 2023, καθώς οι απευθείας διαπραγματεύσεις μεταξύ των συντεχνιών ΣΕΚ και ΠΕΟ με τους ξενοδόχους δεν έφεραν κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα.
Μάλιστα, οι επαφές έγιναν κυρίως με τον ΠΑΣΥΞΕ, καθώς ο ΣΤΕΚ, ακούγοντας τα αιτήματα των συντεχνιών για ανανέωση της σύμβασης, αποχώρησε από τις απευθείας διαπραγματεύσεις.

Η διαφορά βρίσκεται πλέον ενώπιον της μεσολαβητικής υπηρεσίας του Υπουργείου Εργασίας – του Τμήματος Εργασιακών Σχέσεων – και προχθές Τρίτη έγινε η πρώτη συνάντηση όλων των πλευρών για το θέμα, στην οποία παρευρέθηκε και ο ΣΤΕΚ.

Σύμφωνα με πληροφόρηση του «Φ», στην πρώτη επαφή απλώς επιβεβαιώθηκε το αδιέξοδο μεταξύ των δύο πλευρών, τις οποίες το Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων ενημέρωσε πως οι επόμενες συναντήσεις θα είναι χωριστές, σε μια προσπάθεια να γεφυρωθούν οι διαφορές. Δεν αποκλείεται, ωστόσο, να χρειαστεί και για την ανανέωση της σύμβασης στα ξενοδοχεία η παρέμβαση και του υπουργού Εργασίας, ο οποίος ήδη είναι ενήμερος για τις διαφορές που υπάρχουν αλλά και για τις προειδοποιήσεις από πλευράς συντεχνιών για εργασιακή αναταραχή.