Προσωρινή λύση για να αποφευχθούν τυχόν εμπλοκές, απρόβλεπτες τεχνικές δυσκολίες και καθυστέρηση στην κατάθεση του κρατικού προϋπολογισμού του 2023 και του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού  πλαισίου 2023-2025, λόγω της εφαρμογής του νέου μηχανογραφικού συστήματος ERP, θα εφαρμόσει το Υπουργείο Οικονομικών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο Πετρίδης παίρνει την υπολογιστική του για την ακρίβεια

Συγκεκριμένα, ο προϋπολογισμός θα στηρίζεται στη βάση δεδομένων. Παράλληλα, τα υπουργεία και υπηρεσίες θα πρέπει να ετοιμάσουν τον προϋπολογισμό και στην παραδοσιακή του μορφή, για να αντιμετωπιστούν καταστάσεις τεχνικής φύσεως. «Κρίνεται σκόπιμο, στο προσεχές χρονικό διάστημα να ξεκινήσει, παράλληλα με τη διαδικασία ετοιμασίας του προϋπολογισμού στη βάση δραστηριότητων και η ετοιμασία της παραδοσιακής μορφής του προϋπολογισμού, ώστε να είμαστε σε θέση να ανταποκριθούμε σε τυχόν απρόβλεπτες καταστάσεις τεχνικής φύσεως, που αναπόφευκτα  δεν μπορούν να εκμηδενιστούν κατά τη μετάβαση σε μια μεγάλη αλλαγή» αναφέρει το Υπουργείο Οικονομικών.

Με εγκύκλιό του, ενημερώνει τα υπουργεία, υφυπουργεία και υπηρεσίες, ότι στα πλαίσια της νέας μορφής του προϋπολογισμού έχει ετοιμαστεί νέο σχέδιο λογαριασμών. Στην εγκύκλιο, που υπογράφει ο Πάρης Πρωτοπαπάς, εκ μέρους του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών, αναφέρεται πως λόγω της εφαρμογής του συστήματος ERP η ανάδοχος εταιρεία η οποία έχει αναλάβει το όλο έργο έχει διαμορφώσει μια προσωρινή λύση, με σκοπό την ετοιμασία του προϋπολογισμού στη βάση δραστηριοτήτων. Σύμφωνα με την εγκύκλιο, η κύρια διαφορά στη μορφή του προϋπολογισμού στη βάση δραστηριοτήτων σε σχέση με τον υφιστάμενο προϋπολογισμό είναι η εισαγωγή μιας τρίτης διάστασης προγραμματικής (στόχοι, δραστηριότητες, έργα κλπ), πέραν των υφιστάμενων διαστάσεων της οργανωτικής δομής (υπουργεία, υφυπουργεία, τμήματα, υποδιαιρέσεις τμημάτων) και της οικονομικής ανάλυσης. Τονίζεται, επίσης, πως  στο πλαίσιο της νέας μορφής του προϋπολογισμού έχει ετοιμαστεί νέο σχέδιο λογαριασμών, ενώ διαφοροποιείται η κωδικοποίηση της οργανωτικής δομής. Ήδη το Υπουργείο Οικονομικών κυκλοφόρησε οδηγό κωδικοποίησης του προϋπολογισμού, η οποία αποτελεί σημαντική παράμετρο της γενικότερης προσπάθειας για εκσυγχρονισμό του υφιστάμενου συστήματος. Αξίζει να αναφερθεί πως η κωδικοποίηση θα επικαιροποιείται αναλόγως των δεδομένων που θα προκύπτουν. Βασική φιλοσοφία του προϋπολογισμού στη βάση δραστηριοτήτων είναι ότι όλες οι δαπάνες πρέπει να κατανέμονται κάτω από συγκεκριμένους στόχους, δραστηριότητες και σε συγκεκριμένα έργα/εργασίες.

Επιπρόσθετα, το υπουργείο υποδεικνύει πως «λόγω της μορφής του προϋπολογισμού στη βάση δραστηριοτήτων, το αποσπασμένο και εναλλάξιμο προσωπικό, καθώς και οι λειτουργοί του Γενικού Λογιστηρίου, οι οποίοι θα παρουσιάζονται ως θέση στον προϋπολογισμό στο υπουργείο/υφυπουργείο/υπηρεσία στο οποίο εμπίπτει η οργανική τους θέση, οι σχετικές πιστώσεις για τη μισθοδοσία τους θα προϋπολογίζονται στο υπουργείο/υφυπουργείο/ υπηρεσία όπου υπηρετούν».      

Ετοιμάζεται νέα εγκύκλιος για οριζόντιες αλλαγές

Στο μεταξύ, τις επόμενες εβδομάδες το υπουργείο Οικονομικών θα εκδώσει νέα εγκύκλιο για οριζόντιας φύσης αλλαγές στον προϋπολογισμό του 2023. Επίσης, ήδη έχει σταλεί στα σημεία επαφής των στρατηγικών μονάδων και διευθύνσεων λογιστικής και χρηματοοικονομικής διαχείρισης των υπουργείων, υφυπουργείων και υπηρεσίες, φύλλο εργασίας με σκοπό την κατανομή των πραγματικών εσόδων και δαπανών για το 2021 και των προσυπολογιζόμενων ποσών για το 2022, στους κατάλληλους συνδυασμούς του προϋπολογισμού, στη βάση δεδομένων. «Λόγω της δυναμικής φύσης της εν λόγω μεταρρύθμισης και της ανάγκης για ομαλή μετάβαση στα νέα δεδομένα, απαιτείται η ύπαρξη εναλλακτικής επιλογής και η διατήρηση της απαιτούμενης ευελιξίας, ώστε να διασφαλιστεί η κατάθεση του κρατικού προϋπολογισμού στη Βουλή εντός των καθορισμένων στο Σύνταγμα χρονικών πλαισίων» προσθέτει το υπουργείο.