Κρίσιμος ίσως αποδειχθεί ο Ιούνιος για την Ελληνική Τράπεζα, ως προς τις εξελίξεις για την εξαγορά από τον ελληνικό όμιλο Eurobank. Δυο μέτοχοι, η Δήμητρα Επενδυτική και το Ταμείο Προνοίας της ΕΤΥΚ έχουν ασκήσει προσφυγή στο διοικητικό δικαστήριο, με διαφορά λίγων ημερών, αμφισβητώντας τη νομιμότητα της απόφασης της Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού να θεωρήσει συμβατή με τη νομοθεσία τη συμφωνία του ελληνικού ομίλου Eurobank με άλλους μέτοχους της Ελληνικής, για εξαγορά των πακέτων τους.

Για πρώτη φορά, με αφορμή τη χθεσινή ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου 2024, έγινε γνωστό στην αγορά ότι, πέρα από τη Δήμητρα Επενδυτική, η οποία κατέχει το 21,3% των μετοχών της Ελληνικής Τράπεζας, έχει προσφύγει στο Διοικητικό Δικαστήριο και η ΕΤΥΚ, με το επιχείρημα ότι η απόφαση της ΕΠΑ να αποδεκτεί την εξαγορά της πλειοψηφίας των μετοχών της Ελληνικής από τον όμιλο Eurobank δεν είναι συμβατή με τη νομοθεσία περί της λειτουργίας του ανταγωνισμού στην αγορά.

Συγκεκριμένα, η Ελληνική αναφέρει ότι «στις 16 Απριλίου 2024 το Ταμείο Προνοίας της ΕΤΥΚ, άλλος μέτοχος της τράπεζας, άσκησε επίσης προσφυγή, αμφισβητώντας τη νομιμότητα της απόφασης της Επιτροπής, η οποία επιδόθηκε στην τράπεζα στις 14 Μαΐου 2024 και ορίστηκε για οδηγίες στις 22 Μαΐου 2024.

Στις 21 Μαΐου 2024 το δικαστήριο εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία όρισε την προσφυγή για οδηγίες στις 8 Ιουνίου 2024, με οδηγίες προς την Επιτροπή να υποβάλει την ένστασή της την ίδια ημερομηνία».

Το Ταμείο Προνοίας των μελών της ΕΤΥΚ κατέχει σήμερα ποσοστό μετοχών στην Ελληνική ύψους 4,88% και το Ταμείο Ευημερίας της συντεχνίας διατηρεί 1,56%, σύνολο 6,44%.

Η Ελληνική αναφέρει επίσης ότι «στις 3 Απριλίου 2024 η Demetra Holdings Plc, κύριος μέτοχος της τράπεζας, άσκησε προσφυγή στο διοικητικό δικαστήριο, αμφισβητώντας τη νομιμότητα της απόφασης της Επιτροπής. Η προσφυγή επιδόθηκε στην τράπεζα στις 5 Απριλίου 2024 και ορίστηκε για οδηγίες στις 21 Μαΐου 2024. Στις 21 Μαΐου 2024, το δικαστήριο όρισε την προσφυγή για οδηγίες στις 25 Ιουνίου 2024, με οδηγίες προς την Επιτροπή να υποβάλει την ένστασή της εντός 4 εβδομάδων».
Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι δυο κυπριακοί μέτοχοι της Ελληνικής, με ποσοστό λίγο πάνω από το 27%, δυσχεραίνουν τα σχέδια του ελληνικού ομίλου Eurobank να αποκτήσει μεγαλύτερο ποσοστό στην τράπεζα και διεκδικούν κομβικό ρόλο για το πώς θα εξελιχθεί το νέο τραπεζικό σχήμα.

Αναμένεται και η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αν συμφωνεί με το τραπεζικό deal. Το ποσοστό συμμετοχής της Eurobank στην Ελληνική ανέρχεται ήδη στο 29,2% και μετά την ολοκλήρωση των συναλλαγών με την Poppy S.a r.l., Senvest Management, LLC, Wargaming και τα Ταμεία Προνοίας και πριν την υποβολή της δημόσιας πρότασης, η συνολική συμμετοχή της στην τράπεζα θα ανέλθει σε ποσοστό 55,3%. Στο πλαίσιο της δημόσιας πρότασης που είναι εκ του νόμου υποχρεωμένη η Eurobank να υποβάλει προς τους υπόλοιπους μετόχους της Ελληνικής, η τιμή ανά μετοχή αναμένεται να είναι €2,35.

Χθες η Ελληνική Τράπεζα ανακοίνωσε κέρδη €93,3 εκατ. το πρώτο τρίμηνο του ’24, σε σύγκριση με κέρδος €69,7 εκατ. πέρυσι και €124,8 εκατ. το τέταρτο τρίμηνο του 2023.