Τη διεξαγωγή αυτεπάγγελτης έρευνας από τριμελή επιτροπή της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου, για την εξέταση ενδεχόμενης παράβασης από τον ΔΣΜΚ (Διαχειριστής Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου) των όρων της άδειας Ν.419(Α)/ΔΣΜΚ-2004 ή/και των διατάξεων του νόμου Ν.130(Ι)/2021, σχετικά με τα προβλήματα που συνυπάρχουν στον δακτύλιο υπόγειων καλωδίων της αστικής Λευκωσίας, αποφάσισε μετά από συνεδρία της στις 8 Ιουλίου η ΡΑΕΚ.

Με άλλα λόγια, η ΡΑΕΚ θα ερευνήσει κατά πόσο κάποια διαχρονικά προβλήματα στον δακτύλιο υπογείων καλωδίων της Λευκωσίας έχουν μειώσει την αξιόπιστη παροχή ηλεκτρισμού στην πρωτεύουσα. Αυτό που φοβούνται ακόμα περισσότερο οι αρμόδιοι είναι το σοβαρό ενδεχόμενο, σε περίπτωση βλάβης σε ενεργό καλώδιο, να μην μπορεί να ηλεκτροδοτείται μεγάλο μέρος της Λευκωσίας, για μεγάλο χρονικό διάστημα!

Σύμφωνα με εκτίμηση της ΡΑΕΚ, που περιλαμβάνεται στην απόφασή της, η οποία αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της, μετά από αξιολόγηση όλων των δεδομένων, από τα προβλήματα στον υπόγειο δακτύλιο καλωδίων της αστικής Λευκωσίας διακυβεύεται η ασφαλής λειτουργία και αξιοπιστία τόσο του συγκεκριμένου δακτυλίου όσο και ολόκληρου του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δεν θα ανακαλέσει άδειες σε ιδιωτικές εταιρείες η ΡΑΕΚ

Για την πραγματοποίηση της έρευνας για παραβάσεις ή παραλείψεις του ΔΣΜΚ, η ΡΑΕΚ διόρισε τριμελή επιτροπή ερευνών, η οποία απαρτίζεται από τους: Νεόφυτο Χατζηγεωργίου, Μέλος Ανώτερης Διοίκησης ΡΑΕΚ (πρόεδρος), Χριστίνα Σπερέζη, Μηχανικό Ενέργειας Α’ (μέλος) και δρ. Λάζαρο Ζαχαρία, Μηχανικό Ενέργειας (μέλος). Σύμφωνα με την απόφαση της ΡΑΕΚ, έγινε αξιολόγηση πολλών δεδομένων και ετιμήθηκε ότι:

* Τα προβλήματα που συνυπάρχουν στον δακτύλιο υπογείων καλωδίων της αστικής Λευκωσίας συνέτειναν στην παραβίαση του κριτηρίου αξιοπιστίας Ν-1, με αποτέλεσμα να διακυβεύεται η ασφαλής λειτουργία και αξιοπιστία τόσο του δακτυλίου όσο και ολόκληρου του συστήματος μεταφοράς,

* Από τη μέχρι τώρα πληροφόρηση που έλαβε η ΡΑΕΚ για το εν λόγω ζήτημα, φαίνεται ότι ο ΔΣΜΚ  προέβη σε πιθανές παραλείψεις και/ή αμέλεια εκτέλεσης καθηκόντων, ιδιαίτερα αναφορικά με θέματα επικοινωνίας και ενημέρωσης, καθώς και την έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπιση βλαβών του συστήματος μεταφοράς.

*Είναι σκόπιμο να διερευνηθεί κατά πόσο οι ενέργειες και παραλείψεις του ΔΣΜΚ ως προς το χειρισμό των προβλημάτων που υπάρχουν στον δακτύλιο της αστικής Λευκωσίας συνιστούν παραβάσεις των όρων της άδειάς του και/ή του Ν.130(Ι)/2021, και ιδιαίτερα της υποχρέωσής του για διασφάλιση της μακροπρόθεσμης ικανότητας του συστήματος να ανταποκρίνεται στην εύλογη ζήτηση για τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας, τη λειτουργία, τη συντήρηση και την ανάπτυξη υπό οικονομικά αποδεκτές συνθήκες.

Σε ισχύ οι νέες διατιμήσεις για ΑΗΚ

Η ΡΑΕΚ δημοσιοποίησε και σημαντική απόφαση για έγκριση νέων διατιμήσεων ηλεκτρισμού για το 2022, όπως αυτά είχαν υποβληθεί από την ΑΗΚ στις 11 Ιουλίου 2022. Η Αρχή έδωσε οδηγίες στην ΑΗΚ Προμήθεια όπως προβεί στη δημοσίευση των εγκεκριμένων Σχεδίων Διατιμήσεων Ηλεκτρισμού για την κατάλληλη ενημέρωση όλων.

Όπως ξαναγράψαμε, η ανάγκη αύξησης των διατιμήσεων προήλθε από τις αυξήσεις στις τιμές του πετρελαίου διεθνώς, οι οποίες καθήλωσαν για κάποιο διάστημα τα έσοδα της ΑΗΚ κάτω από το πραγματικό κόστος παραγωγής. Αυτό συνέτεινε στην άντληση μεγάλων ποσών από τα αποθέματα της ΑΗΚ, για κάλυψη τρεχουσών αναγκών, με αποτέλεσμα τα αποθέματα να μειωθούν και να υπάρξουν πιεστικά προβλήματα ρευστότητας. Κατά το τέλος του 2022, θα γίνουν νέοι υπολογισμοί σε συνεργασία με τη ΡΑΕΚ για τα διαφυγόντα έσοδα της ΑΗΚ και αυτά θα της επιστραφούν σταδιακά.

ΑΠΟΨΗ

Ευθύνες και διορθωτικά μέτρα

Όταν η ίδια η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου δημοσιοποιεί τις ανησυχίες της για πιθανό πρόβλημα στην υπόγεια ηλεκτρική καλωδίωση που εξυπηρετεί τη Λευκωσία και αποφασίσει τον διορισμό τριμελούς ερευνητικής επιτροπής για να ερευνήσει τυχόν διαχρονικές ευθύνες του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου (ΔΣΜΚ), τότε τα πράγματα δεν μπορεί παρά να είναι σοβαρά. Η σοβαρότητα της υπόθεσης, όπως την εξηγεί η ΡΑΕΚ στη σχετική της απόφαση, επιβάλλει την ολοκλήρωση της έρευνας το ταχύτερο δυνατό, ώστε μαζί με την απόδοση των ευθυνών, εφόσον εντοπιστούν, να προωθηθεί και η τάχιστη λήψη μέτρων για αποφυγή σοβαρών διακοπών στην ηλεκτροδότηση της πρωτεύουσας.