Βέτο είναι αρκετά πιθανόν να θέσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης στις προτάσεις νόμου που ενέκριναν τα κόμματα της αντιπολίτευσης και αφορούν φοροελαφρύνσεις στις τιμές του ηλεκτρισμού και στα καύσιμα, καθώς και για το πάγωμα των εκποιήσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», χθες ο Γενικός Εισαγγελέας Γιώργος Σαββίδης απέστειλε στο Προεδρικό τις νομικές γνωματεύσεις σε σχέση τις επίμαχες νομοθεσίες, στις οποίες περιλαμβάνονται οι θέσεις του.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξετάζει τις γνωματεύσεις, για να λάβει τις τελικές του αποφάσεις. Εκτιμάται πως σε περίπτωση αναπομπών, αυτές θα προωθηθούν στο Κοινοβούλιο από Δευτέρας, καθώς εκπνέει η χρονική προθεσμία που έχει στη διάθεση του ο Πρόεδρος. Αρμόδια πηγή δήλωσε στον «Φ» πως ειδικά στις νομοθετικές ρυθμίσεις που σχετίζονται με την ακρίβεια ο Γενικός Εισαγγελέας φαίνεται να εντοπίζει σύγκρουση με το Σύνταγμα και σε κάποιες περιπτώσεις με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Καύσιμα και ηλεκτρισμός: Στο ζύγι οι νόμοι για ακρίβεια

Συγκεκριμένα, πρόκειται για την πρόταση του ΑΚΕΛ που καταργεί την επιβολή ΦΠΑ στον φόρο κατανάλωσης καυσίμων και την ενοποιημένη πρόταση του ΔΗΚΟ και της ΔΗΠΑ, με την οποία καταργείται ο ΦΠΑ στη ρήτρα αναπροσαρμογής των καυσίμων της ΑΗΚ μέχρι και Δεκέμβριο. Ο λόγος στον οποίο εντοπίζει κάποια νομικά ζητήματα είναι η απώλεια εσόδων που θα έχει το κράτος από την εφαρμογή των νόμων, καθώς, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Υπουργείου Οικονομικών, οι προτάσεις της αντιπολίτευσης κοστολογούνται γύρω στα €100 εκατ. Άλλωστε δεν είναι τυχαία η προχθεσινή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για επιδότηση της αύξησης της τιμής του ηλεκτρισμού και της επαναφοράς του ΦΠΑ στο 19% από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Δεκέμβριο.

Η κυβέρνηση πιστεύει πως με τα νέα μέτρα θα αντικρούσει επικοινωνιακά την προσπάθεια της αντιπολίτευσης να παρέχει επιπρόσθετες φοροελαφρύνσεις.

Άλλη μια νομοθεσία που πιθανόν οδεύει προς αναπομπή είναι αυτή του παγώματος των εκποιήσεων μέχρι το τέλος Οκτωβρίου. Με αφορμή και την πρόσφατη απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, το οποίο είχε κρίνει ως συνταγματική την περσινή αναστολή του νόμου με ανάλογες πρόνοιες, ήταν ιδιαίτερα προσεκτικός στις τοποθετήσεις του ο Γ. Εισαγγελέας. Ωστόσο, το Υπουργείο Οικονομικών φαίνεται πως ασκεί έντονες πιέσεις ο νόμος να κριθεί ως αντισυνταγματικός και να αναπεμφθεί στη Βουλή, για να μην επηρεαστούν οι τράπεζες, να μην αντιδράσει η ΕΕ, αλλά και να συνεχίσει κανονικά η εφαρμογή της νομοθεσίας. Πάντως, σε περίπτωση που αναπεμφθεί η νομοθεσία αυτή, θα απορριφθεί η αναπομπή, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να προχωρεί σε αναφορά στο Ανώτατο Δικαστήριο. Λόγω των χρονοβόρων διαδικασιών, ίσως η δικαστική απόφαση να εκδοθεί αφού παρέλθει η ημερομηνία αναστολής του νόμου. Τέλος, εξετάζεται το ενδεχόμενο να επιστραφεί στη Βουλή και ο νόμος που αφορά το πλαφόν στα καύσιμα, με την κυβέρνηση να επισημαίνειστα προβλήματα που θα υπάρξουν στην αγορά από μια τέτοια παρέμβαση. Η νομοθεσία ήταν προϊόν πρότασης νόμου του ΑΚΕΛ.

Αν όντως ο Πρόεδρος προχωρήσει στις αναπομπές, που είναι το πιθανότερο, η Βουλή θα υποχρεωθεί να διακόψει εντός 15 ημερών… τις διακοπές της και να επανέλθει για να αποφασίσει αν θα τις αποδεχθεί ή θα τις απορρίψει.