Τη γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα Γιώργου Σαββίδη αναμένει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σε σχέση με τις προτάσεις νόμου που ενέκρινε στις 14 του μήνα η Ολομέλεια της Βουλής, με τις οποίες δίνονται περαιτέρω φοροελαφρύνσεις στα νοικοκυριά, από τους «φουσκωμένους λογαριασμούς στην ΑΗΚ αλλά και για τα καύσιμα.

Αρμόδια κυβερνητική πηγή δήλωσε στον «Φ» πως το Προεδρικό τηρεί στάση αναμονής, καθώς ακόμη δεν τους έχει προωθηθεί η άποψη της Νομικής Υπηρεσίας, η οποία εξετάζει κατά πόσο οι νομοθεσίες συνάδουν ή αντίκεινται στο Σύνταγμα και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, για να διαπιστώσει κατά πόσο δικαιολογείται ή όχι αναπομπή ή αναφορά τους στο Ανώτατο Δικαστήριο. Όπως μας λέχθηκε, αφού ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συμβουλευτεί τον Γενικό Εισαγγελέα θα τοποθετηθεί.

Οι νόμοι που ψήφισε η Βουλή μέσα του μήνα, προωθήθηκαν από την υπηρεσία στο Προεδρικό την προηγουμένη εβδομάδα και στη συνέχεια στάλθηκαν στη Νομική Υπηρεσία για έλεγχο. Ως εκ τούτου, οι νομοθεσίες δεν έχουν δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει στη διάθεση του 15 μέρες από την ημέρα που παρέλαβε τους νόμους, για να αποφασίσει κατά πόσο θα τους υπογράψει. Με αυτά τα δεδομένα, αυτή ή την ερχόμενη εβδομάδα το αργότερο θα πρέπει ληφθούν οι τελικές αποφάσεις. Όπως φαίνεται, σε περίπτωση αναπομπής των νόμων οι βουλευτές θα αναγκαστούν να επιστρέψουν στα έδρανα Αυγουστιάτικα για να ψηφίσουν επί της αναπομπής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Οι επίμαχες νομοθετικές ρυθμίσεις που εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία από τα κόμματα της αντιπολίτευσης κοστολογούνται γύρω στα €100 εκατ. για το κρατικό ταμείο, μέχρι τέλος του χρόνου. Πρόκειται για την πρόταση του ΑΚΕΛ που καταργεί την επιβολή ΦΠΑ στον φόρο κατανάλωσης καυσίμων. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Υπουργείου Οικονομικών, το δημοσιονομικό κόστος θα ανέλθει στα €60 εκατ. Επίσης, εγκρίθηκε η ενοποιημένη πρόταση του ΔΗΚΟ και της ΔΗΠΑ, με την οποία καταργείται το ΦΠΑ στη ρήτρα αναπροσαρμογής των καυσίμων της ΑΗΚ μέχρι και Δεκέμβριο.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: 

Οι επίμαχοι νόμοι

Οι επίμαχες νομοθετικές ρυθμίσεις που εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία από τα κόμματα της αντιπολίτευσης κοστολογούνται γύρω στα €100 εκατ. για το κρατικό ταμείο, μέχρι τέλος του χρόνου. Πρόκειται για την πρόταση του ΑΚΕΛ που καταργεί την επιβολή ΦΠΑ στον φόρο κατανάλωσης καυσίμων. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Υπουργείου Οικονομικών, το δημοσιονομικό κόστος θα ανέλθει στα €60 εκατ. Επίσης, εγκρίθηκε η ενοποιημένη πρόταση του ΔΗΚΟ και της ΔΗΠΑ, με την οποία καταργείται το ΦΠΑ στη ρήτρα αναπροσαρμογής των καυσίμων της ΑΗΚ μέχρι και Δεκέμβριο. Το υπουργείο εκτιμά ότι από την εφαρμογή του νόμου θα απωλέσει €45 εκατ. Παράλληλα, ψηφίστηκε πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ που διευρύνει την ευχέρεια της υπουργού για επιβολή πλαφόν στα καύσιμα. Με τη νέα νομοθεσία, εφόσον ισχύσει, η υπουργός Ενέργειας θα εκδίδει διατάγματα τα οποία θα καθορίζουν τις ανώτατες τιμές για πετρελαιοειδή, όταν κρίνει πως το ύψος των τιμών είναι σε πιο υψηλό επίπεδο από ό,τι δικαιολογείται από τις διεθνείς και εγχώριες συνθήκες.

Οι λόγοι για τις αναπομπές

Σε σχέση με τις νομοθετικές ρυθμίσεις που σχετίζονται με τις φοροελαφρύνσεις, είναι σχεδόν δεδομένο πως θα αναπεμφθούν, καθώς αυτές θεωρείται αρμοδίως ότι θα έχουν ως αντίκτυπο τη μείωση των κρατικών εσόδων (παρόλο που αυτό από μόνο του δεν είναι αντισυνταγματικό, βάσει παλαιότερης απόφασης του Ανωτάτου, όπως εξηγούμε σε άλλη στήλη) και την περαιτέρω αύξηση του πληθωρισμού, ενώ θα δημιουργήσουν κατά την Κυβέρνηση την ανάγκη για περαιτέρω στήριξη ευάλωτων, συνεπώς θα αυξήσουν έμμεσα τις κρατικές δαπάνες, κάτι που δεν επιτρέπει στη Βουλή το σύνταγμα.

Αναφορικά με τη νομοθεσία που αφορά τον πλαφόν στα καύσιμα, η κυβέρνηση αναμένεται να αναφερθεί στα προβλήματα που θα υπάρξουν στην αγορά από τέτοια παρέμβαση. Επίσης, θα επικαλεστεί την υφιστάμενη νομοθεσία, με την οποία η αρμόδια υπουργός ήδη έχει τη δυνατότητα να εκδίδει διάταγμα για πλαφόν στα καύσιμα, στις περιπτώσεις που πιστεύει ότι είναι οι τιμές είναι υπερβολικές.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ

Ξεκάθαρη η νομολογία του Ανωτάτου

Λόγω της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου του 2009, το οποίο έκρινε ως συνταγματικό το νόμο για μείωση του ΦΠΑ στο 5% για τις υπηρεσίες εστιατορίων και των κέντρων αναψυχής, η κυβέρνηση θα πρέπει να στηριχθεί σε άλλους λόγους για βασίσει την επιχειρηματολογία της. Με τη συγκεκριμένη νομολογία, η Βουλή μπορεί να μειώνει, όταν και εφόσον το κρίνει αναγκαίο, τα έσοδα της κυβέρνησης. Δεν μπορεί όμως να αυξάνει τα έξοδα. Όσον άφορα το πάγωμα των εκποιήσεων μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, η πρόσφατη απόφαση του Ανωτάτου μάλλον δένει τα χέρια του Προέδρου για να αναπέμψει ή να αναφέρει τον νόμο στο Δικαστήριο.