Τη Δευτέρα από το Τρόοδος η Κυβέρνηση, μέσω του εκπροσώπου της, απέφυγε επιμελώς να τοποθετηθεί επί του περιεχομένου της έκθεσης της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα. Αυτό βόλεψε και τους υπουργούς Εσωτερικών και Οικονομικών στο να μην πουν οτιδήποτε για τα ευρήματα της έκθεσης. Την Πέμπτη και για ακόμα μια-δύο συνεδρίες της επιτροπής Ελέγχου, η κυβερνητική πλευρά αναγκαστικά θα πρέπει να τοποθετηθεί και να δώσει εξηγήσεις. Και εκεί θα βρεθούν πολιτικοί προϊστάμενοι και τεχνοκράτες. 

Ο πρόεδρος της επιτροπής Ελέγχου, Ζαχαρίας Κουλίας, ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι θα χρειαστούν δύο με τρεις συνεδρίες για να συζητηθεί η έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για το ΚΕΠ. Σύμφωνα τον Ζ. Κουλία την Πέμπτη θα ξεκινήσει η συζήτηση «αλλά δεν νομίζω ότι θα αποπερατωθεί σε μια συνεδρία το θέμα, γιατί η έκθεση έχει πάρα πολλά ζητήματα μέσα και εγείρονται αρκετά θέματα».

Σημείωσε πως ο Γενικός Ελεγκτής θα πρέπει να αναλύσει την έκθεση και οι υπηρεσιακοί να πουν τις θέσεις τους. «Έχουν κληθεί όλοι εκείνοι που πρέπει να είναι παρόντες, συμπεριλαμβανομένης και της Αστυνομίας και ο καθένας να αναλάβει το μερίδιο της ευθύνης που του αναλογεί», ανέφερε. 

Παράλληλα ξεκαθάρισε πως «όσος χρόνος χρειαστεί θα διατεθεί», προσθέτοντας πως στόχος είναι να αναδειχθούν τα διάφορα θέματα και να αναλάβουν την ευθύνη όσοι έχουν την αρμοδιότητα εφαρμογής της νομοθεσίας, αν έγιναν παρανομίες, όπως είπε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Λαμβανομένου υπόψη ότι η έκθεση δημοσιοποιήθηκε τη Δευτέρα και έως την Πέμπτη μπορεί να υπήρξε επαρκής χρόνος για μελέτη των ευρημάτων της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, ο κ. Κουλίας είπε πως το αντιλαμβάνεται αυτό. «Θα ξεκινήσει η συζήτηση και θα συνεννοηθούμε πότε θα μπορέσουν όλοι να ξαναδούν την έκθεση και να επανέλθουμε», δήλωσε.

Στη συνεδρία της Πέμπτης, σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη, κλήθηκαν να παραστούν ο Υπουργός Εσωτερικών, ο Γενικός Ελεγκτής, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών, ο Διευθυντής του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας, ο Έφορος Φορολογίας, ο Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου, εκπρόσωποι της Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας και της Αστυνομίας Κύπρου.

Αντιπαραθέσεων συνέχεια 

Η δημοσιοποίηση της έκθεσης κυριαρχεί στις ανακοινώσεις και τις τοποθετήσεις πολιτικών κομμάτων και υποψηφίων. Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ υποστήριξε πως η έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για τα «χρυσά διαβατήρια» επιβεβαιώνει, για πολλοστή φορά, τη σαθρή κατάσταση διαπλοκής, διαφθοράς και παρανομίας που έφτιαξε, συντήρησε και ανατροφοδότησε η Κυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ στα δέκα χρόνια της διακυβέρνησής της και την κατέστησαν την «πιο διεφθαρμένη Κυβέρνηση».

«Είναι αυτή η κατάσταση που εκτόξευσε τη θεσμική διαπλοκή και διαφθορά στη χώρα μας. Είναι αυτή η κατάσταση που για χρόνια έχει αμαυρώσει το όνομα της χώρας μας διεθνώς. Είναι αυτή η κατάσταση που ανάγκασε κι αυτήν ακόμα την Κομισιόν να κινήσει δικαστικές διαδικασίες σε βάρος της Κύπρου», πρόσθεσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.

Σύμφωνα με τον κ. Στεφάνου, αν η Κυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ σεβόταν το κράτος δικαίου και τους πολίτες, από καιρού θα παραιτούνταν. Αντί τούτου όποτε εγείρονταν ζητήματα -και εγέρθηκαν πολλές φορές τουλάχιστον από το 2015- η Κυβέρνηση αναζητούσε δικαιολογίες και άλλοθι, επισημαίνει ο ΓΓ του ΑΚΕΛ. Επισήμανε τέλος πως «οι Προεδρικές Εκλογές είναι η ευκαιρία να τελειώνουμε με τη θεσμική διαπλοκή και διαφθορά, να καθαρίσουμε το όνομα της Κύπρου διεθνώς».

Ο υποψήφιος για την Προεδρία, Γιώργος Κολοκασίδης, δήλωσε πως η έκθεση της ΕΥ «για το σκάνδαλο των σκανδάλων με τα χρυσά διαβατήρια επιβεβαιώνει την εκτεταμένη διαφθορά που υπάρχει στην Κύπρο και υποσκάπτει κάθε υγιή προοπτική. Δεν μπορούμε να απαλλαγούμε από το τέρας της διαφθοράς, ανακυκλώνοντας τα ίδια αποτυχημένα μοντέλα εξουσίας και επιβραβεύοντας εκείνους που, είτε συμμετείχαν στο πάρτι της διαπλοκής, είτε σιώπησαν βλέποντας τη λεηλασία του δημόσιου πλούτου».

Την παραίτηση του Προέδρου, των υπουργών και όσων εμπλέκονται στο σκάνδαλο των διαβατηρίων ζητά και ο υποψήφιος για την ΠτΔ, Κωνσταντίνος Χριστοφίδης. 

Η ΕΔΕΚ «διεκδικεί να γίνει σε βάθος έρευνα ώστε να διαφανεί εάν και εφόσον υπάρχουν πειθαρχικές ή και ποινικές ευθύνες δημοσίων λειτουργών και πολιτικών προσώπων τόσο για τις παράτυπες παραχωρήσεις σε επενδυτές όσο και για την παραχώρηση κυπριακών διαβατηρίων σε αξιωματούχους του κατοχικού καθεστώτος».

Το ΕΛΑΜ σε ανακοίνωσή του αναφέρει πως «προκαλεί την κοινωνία η στημένη προεκλογική αντιπαράθεση μεταξύ του ΔΗΣΥ – ΑΚΕΛ – ΔΗΚΟ, αλλά και των υποψηφίων τους Νεοφύτου – Μαυρογιάννη – Χριστοδουλίδη, αναφορικά με τα “χρυσά διαβατήρια”».

Για την «ολοένα και μεγαλύτερη φτωχοποίηση του λαού» και τον «κοινωνικό αποκλεισμό μεγάλης μερίδας πολιτών» κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του ο υποψήφιος για την Προεδρία, Μάριος Ηλιάδης.