Μέχρι τις €50.000 θα ανέρχεται το ανώτατο ποσό χορηγίας προς επιχειρήσεις στο πλαίσιο του Σχεδίου Ψηφιακής Αναβάθμισης των Επιχειρήσεων, το οποίο θα προκηρυχθεί αύριο.

Σε σημερινή διαδικτυακή ημερίδα της ΟΕΒ, για ενημέρωση των μελών της, παρουσιάστηκε το Σχέδιο, το οποίο ορίζει ως ελάχιστο ύψος επιλέξιμου προϋπολογισμού τις €5.000.

Το Σχέδιο θα συγχρηματοδοτηθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) της Ε.Ε. στα πλαίσια της Πολιτικής Συνοχής στην Κύπρο κατά την ΠΠ 2021-2027

Για τη χρηματοδότηση του Σχεδίου θα διατεθούν συνολικά €20 εκατ. Κατά την πρώτη πρόσκληση προγραμματίζεται να διατεθούν τα €10 εκατ.

Δικαιούχοι – Προϋποθέσεις Συμμετοχής:

  •  Yφιστάμενες μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) που θα υλοποιήσουν δαπάνες στην κατηγορία της ψηφιακής αναβάθμισης (περιλαμβανομένου και του ηλεκτρονικού εμπορίου).
  • Nέες μικρομεσαίες επιχειρήσεις των οποίων η επενδυτική πρόταση θα περιλαμβάνει απαραίτητα ηλεκτρονικό εμπόριο/ κατάστημα ή/και εφαρμογή προηγμένων ψηφιακών τεχνολογιών (όπως τεχνητή νοημοσύνη και blockchain).

Σύμφωνα με τη σύσταση της Επιτροπής των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων με ημερ. 06/05/2003 και αρ. 2003/361/ΕΚ, ο καθορισμός των ΜΜΕ ορίζεται με βάση τον αριθμό των υπαλλήλων και τον κύκλο εργασιών ή το σύνολο του ισολογισμού, και είναι αυτές που απασχολούν <250 άτομα και έχουν ≤ €50 εκατ. ετήσιο κύκλο εργασιών ή ≤ €43 εκατ. ετήσιο ισολογισμό.

  • Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να είναι εγκατεστημένες ή θα εγκατασταθούν σε περιοχές που ασκείται αποτελεσματικός έλεγχος από την Κυπριακή Δημοκρατία.
  • Δεν επιτρέπεται η χορήγηση ενίσχυσης σε προβληματικές επιχειρήσεις κατά την έννοια των κοινοτικών κατευθυντήριων γραμμών σχετικά με τις κρατικές ενισχύσεις για τη διάσωση και την αναδιάρθρωση μη χρηματοπιστωτικών προβληματικών επιχειρήσεων (2014/C 249/01).
  • Επιλέξιμες κατηγορίες επιχειρηματικών δραστηριοτήτων είναι αυτές που δεν περιλαμβάνονται στο Παράρτημα Ι της Συνθήκης της Ε.Ε., συνεπώς εξαιρούνται οι πιο κάτω οικονομικές δραστηριότητες:

-Δραστηριότητες επιχειρήσεων που σχετίζονται με την πρωτογενή παραγωγή ή μεταποίηση ή εμπορία γεωργικών προϊόντων όπως απαριθμούνται στο Παρ. Ι της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

-Δραστηριότητες που σχετίζονται με τους τομείς της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας.

  • Με βάση το Άρθρο 3, παράγραφος 2 του Κανονισμού, το συνολικό ποσό των χορηγιών ήσσονος σημασίας που μπορεί να παραχωρηθεί σε μια ενιαία επιχείρηση ανά τρία (3) οικονομικά έτη ανέρχεται στις €200.000.
  • Για σκοπούς του εν λόγω Κανονισμού (άρθρο 2, παράγραφος 2), στην «ενιαία επιχείρηση» περιλαμβάνονται όλες οι επιχειρήσεις που έχουν τουλάχιστον μια από τις ακόλουθες σχέσεις μεταξύ τους:

i. μια επιχείρηση κατέχει την πλειοψηφία των δικαιωμάτων ψήφου των μετόχων ή των εταίρων άλλης επιχείρησης.

ii. μια επιχείρηση έχει το δικαίωμα να διορίζει ή να παύει την πλειοψηφία των μελών του διοικητικού, διαχειριστικού ή εποπτικού οργάνου άλλης επιχείρησης.

iii. μια επιχείρηση έχει το δικαίωμα να ασκεί δεσπόζουσα επιρροή σε άλλη επιχείρηση βάσει σύμβασης που έχει συνάψει με αυτή ή δυνάμει ρήτρας του καταστατικού αυτής της τελευταίας.

iv. μια επιχείρηση που είναι μέτοχος ή εταίρος άλλης επιχείρησης ελέγχει μόνη της, βάσει συμφωνίας που έχει συνάψει με άλλους μετόχους ή εταίρους της εν λόγω επιχείρησης, την πλειοψηφία των δικαιωμάτων ψήφου των μετόχων ή των εταίρων αυτής της επιχείρησης.

Οι Κατηγορίες Επιλέξιμων Δαπανών αφορούν:

  • Εξοπλισμό που αφορά την προτεινόμενη ψηφιακή αναβάθμιση
  • Λογισμικά “Off the Shelf” που παράγονται για τη μαζική αγορά
  • Εξειδικευμένα Λογισμικά, Συστήματα, Προγράμματα & Υπηρεσίες Πληροφορικής
  • Άλλες δαπάνες Ψηφιακής Αναβάθμισης που δεν σχετίζονται άμεσα με Σύστημα Πληροφορικής

Διαδικασίες εξέτασης, αξιολόγησης και ένταξης των προτάσεων:

  • H Υπηρεσία Βιομηχανίας & Τεχνολογίας, κατά την παραλαβή των αιτήσεων/ προτάσεων, θα προβεί στον έλεγχο των τυπικών προϋποθέσεων, της επιλεξιμότητας, της κανονικότητας και της πληρότητας των επενδυτικών προτάσεων και τη συμβατότητά τους με τις εθνικές και κοινοτικές πολιτικές.
  • Η σειρά αξιολόγησης θα καθορίζεται με βάση τη σειρά υποβολής των προτάσεων.
  • Προτάσεις που πληρούν τις πιο πάνω προϋποθέσεις και συνοδεύονται με όλα τα απαραίτητα έγγραφα, θα εξετάζονται και θα αξιολογούνται από την Ομάδα Αξιολόγησης με βάση τα κριτήρια αξιολόγησης.
  • Οι προτάσεις που τελικά θα ενταχθούν στο Σχέδιο θα είναι αυτές που θα εξασφαλίζουν θετική αξιολόγηση σε όλα τα κριτήρια.
  • Στο Σχέδιο θα ενταχθούν ώριμες επενδυτικές προτάσεις, οι οποίες θα πρέπει να ολοκληρωθούν το αργότερο σε δώδεκα (12) μήνες από την ημερομηνία της επιστολής έγκρισης.

 

Σημειώνεται ότι αιτήσεις/προτάσεις θα υποβάλλονται μόνο ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας https://fundingapps.mcit.gov.cy κατά την περίοδο υποβολής αιτήσεων που θα καθορίζεται με σχετική ανακοίνωση του ΥΕΕΒ.

Το Έντυπο Υποβολής της Πρότασης θα πρέπει να είναι πλήρως συμπληρωμένο και να επισυνάπτονται όλα τα δικαιολογητικά έγγραφα που ζητούνται σ’ αυτό.

Κάθε ενδιαφερόμενη επιχείρηση μπορεί να υποβάλει μόνο μια επενδυτική πρόταση (αίτηση) σε κάθε χρονική περίοδο ανακοίνωσης/ πρόσκλησης του Σχεδίου.