Βελτιωμένη για τη Hermes Airports Ltd αλλά παράλληλα με διαφύλαξη για το κράτος της είσπραξης από τον διαχειριστή των αεροδρομίων του τέλους παραχώρησης 33% επί των εσόδων από την απόδοση των κινήτρων σε αεροπορικές εταιρείες και επιβάτες φαίνεται να είναι η συμφωνία για τα νέα σχέδια κινήτρων για την περίοδο 2023-2027, τα οποία εγκρίθηκαν χθες από το Υπουργικό Συμβούλιο και θα συγχρηματοδοτηθούν με €165.6 εκατ.

Η Κυβέρνηση είχε πρόσφατα αναστείλει τα σχέδια κινήτρων, ενοχλημένη από κριτική που ασκήθηκε από την Ελεγκτική Υπηρεσία και την αντιπολίτευση, σε σχέση με τη δεύτερη φάση των έργων στα αεροδρόμια και τη συμβιβαστική πρόταση την οποία διαπραγματευόταν μαζί με τη Hermes για την επέκταση της σύμβασης παραχώρησης των αεροδρομίων μέχρι το 2036. Η διακοπή των σχεδίων υπολογιζόταν ότι θα οδηγούσε σε απώλεια 2.5 εκατ. επιβατών. Τα τρία νέα σχέδια, όπως δημοσίευσε ο «Φ» από την περασμένη Τρίτη, θα χρηματοδοτούνται από τη Δημοκρατία κατά 49% και κατά 51% από την Hermes.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πράσινο φως για τα κίνητρα προς αεροπορικές εταιρείες

Σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, η συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας στη δαπάνη του σχεδίου θα είναι 49%, ενώ της Hermes θα είναι 51%, ποσοστά τα οποία ανάγονται σε 27% και 73% αντίστοιχα, αφού o διαχειριστής θα συνεχίσει να καταβάλλει στο κράτος το τέλος παραχώρησης, ύψους 32,38%, επί όλων των εσόδων του. Σύμφωνα με πληροφορίες, η διαχειρίστρια εταιρεία θεωρεί πως τα νέα σχέδια κινήτρων αποτελεί μια λύση η οποία προσφέρει οφέλη και στα δύο μέρη. Από εβδομάδας αναμένονται να πέσουν οι υπογραφές.

Τα νέα σχέδια θα αντικαταστήσουν τα υφιστάμενα, τα οποία η Hermes τα χρηματοδοτούσε με 60% και το κράτος με 40%, αλλά με την αναγωγή (υπολογισμός του 33% που εισπράσσει το κράτος για τα έσοδα των αεροδρομίων), νοουμένου ότι γίνεται δεκτή ως μεθοδολογία, πλησίαζε στο 80-20%. Ωστόσο, η τελική συμφωνία είναι ευνοϊκότερη για το κράτος, σε σχέση με τα σχέδια που συζητούνταν έως πρόσφατα.

Ικανοποιημένη η Ελεγκτική

Ο εκπρόσωπος της Ελεγκτικής Υπηρεσίας Μάριος Πετρίδης, μιλώντας στον «Φ» εξέφρασε την ικανοποίησή του, καθώς, όπως είπε, έγινε αποδεκτή η θέση της Υπηρεσίας ότι το τέλος παραχώρησης είναι αδιαπραγμάτευτο. Όπως εξήγησε, το συγκεκριμένο θέμα αρχής διαφυλάσσεται πλέον στα νέα σχέδια κινήτρων. «Χαιρετίζουμε το γεγονός ότι η Κυβέρνηση αντιλήφθηκε ότι τόσο σημαντικά θέματα δεν πρέπει να τυγχάνουν χειρισμού στη βάση συναισθημάτων» σημείωσε. Σε σχέση με τα ποσοστά χρηματοδότησης των νέων σχεδίων, ο κ. Πετρίδης είπε πως είναι σημαντικό ότι το βάρος είναι ελαφρώς μεγαλύτερο για την Hermes (δηλ. 51-49%). «Αν αυτό ικανοποιεί  το κριτήριο του ιδιώτη επενδυτή, ώστε να μην αποτελεί κρατική ενίσχυση αναμένουμε να τύχει αξιολόγησης από την Έφορο  Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων στη βάση των οικονομικών δεδομένων της συμφωνίας παραχώρησης» συμπλήρωσε. Εκτιμάται πως τα νέα σχέδια έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να κριθούν συμβατά με τους  κανόνες κρατικών ενισχύσεων.

Ανακούφιση στην τουριστική βιομηχανία

Τα νέα σχέδια κινήτρων προφανώς ανακουφίζουν τους φορείς του τουρισμού, οι οποίοι μετά την αιφνιδιαστική απόφαση για αναστολή τους είχαν εκπέμψει σήμα κινδύνου. Τα νέα σχέδια αναμένεται από την Κυβέρνηση να επιφέρουν μεσοπρόθεσμα αύξηση της τάξης του 52% στον αριθμό επιβατών, δηλαδή από περίπου 9 εκατ. το 2022 δυνατό να αυξηθούν σε 13.7 εκατ. το 2027. Εκτιμάται επίσης πως θα προκύψουν και επιπρόσθετα €56.9 εκατ. καθαρά έσοδα προς το κράτος, μέσω της σύμβασης παραχώρησης. Θα συμβάλουν δε, στην ενίσχυση της αεροπορικής συνδεσιμότητας της Κύπρου, στην ανάπτυξη νέων δρομολογίων και τη διατήρηση των υφιστάμενων, στη διείσδυση σε νέες αγορές και στην επέκταση της τουριστικής περιόδου κατά τους χειμερινούς μήνες. Το Υπουργείο Μεταφορών τόνισε πως ανταγωνιστικά αεροδρόμια εφαρμόζουν αντίστοιχα σχέδια κινήτρων και ότι η μη εφαρμογή σχεδίου κινήτρων από τα αεροδρόμια της Δημοκρατίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντική απώλεια για την οικονομία.

ΑΠΟΨΗ

Συμβιβασμός για χάρη του τουρισμού

Συμβιβαστική φόρμουλα που φαίνεται να ικανοποιεί τόσο την Κυβέρνηση όσο και την Hermes αποτελεί η συμφωνία για τα νέα σχέδια κινήτρων 2023-2027. Από μια μειώνεται το ποσοστό συνεισφοράς της εταιρείας στα σχέδια κινήτρων και από την άλλη δεν επηρεάζεται το τέλος παραχώρησης του 33% που εισπράττει το κράτος. Το γεγονός ότι η Κυβέρνηση θα εφαρμόσει νέα σχέδια κινήτρων ανακουφίζει όλους, καθώς το 2023 προβλέπεται να είναι αρκετά δύσκολο για τον τουρισμό. Για την ιστορία, τα σχέδια  κινήτρων 2012 – 2022, που λήγουν τέλος του χρόνου, συνέβαλαν στην ανάπτυξη 113 νέα δρομολογίων και στην αύξηση της επιβατικής κίνησης στα 11.3 εκατ. το 2019.