Οκτώ σημαντικά έργα ύψους €7 εκατομμυρίων πρόκειται να αρχίσουν σύντομα σε οκτώ διαφορετικούς δήμους και κοινότητες ανά το παγκύπριο, στο πλαίσιο του Μέτρου 7 «Βασικές υπηρεσίες και ανάπλαση χωριών σε αγροτικές περιοχές», του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος – Μεταβατική Περίοδος 2020-2022. 

Μάλιστα, το έργο που ξεχωρίζει ανάμεσα στα 8 που έχουν εγκριθεί, από τα 19 που αξιολογήθηκαν, είναι η πρόταση για δημιουργία λαϊκής αγοράς στο Δήμο Δερύνειας, μια έγκριση που έρχεται για πρώτη φορά μέσω του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης. Ασφαλώς, η στήριξη των λαϊκών αγορών βρίσκεται ψηλά στις προτεραιότητες του υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, αφού δίνει οικονομικές ανάσες σε αγροτικές περιοχές, σε παραγωγούς και καταναλωτές οι οποίοι θα μπορούν άμεσα να αγοράζουν γεωργικά προϊόντα απευθείας από τους παραγωγούς.  

Συνολικά 27 ήταν οι αιτήσεις – προτάσεις που υποβλήθηκαν στο πλαίσιο της 4ης πρόσκλησης του Μέτρου 7, με το συνολικό προϋπολογισμό τους να φθάνει τα €20,3 εκατομμύρια. Ωστόσο, μόλις 19 έφθασαν στο στάδιο της αξιολόγησης από τις οποίες εγκρίθηκαν οι 8 προτάσεις. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πωλητήριο για τουριστικό συγκρότημα στην Πάφο

Σύμφωνα με την κατάταξη των έργων, ως αποτέλεσμα της βαθμολογίας που εξασφάλισαν κατά τη διαδικασία της αξιολόγησης, όπως ασφαλώς και του διαθέσιμου προϋπολογισμού που ανέρχεται στα €7 εκατομμύρια, προέγκριση έλαβαν τα πρώτα 8 έργα, ενώ άμεσα θα αρχίσουν και οι επιτόπιοι προκαταρκτικοί έλεγχοι, όπως προβλέπεται από τους κανονισμούς. 

Η πρωτιά στα Πυργά 

Μετά, λοιπόν, και την αξιολόγηση των προτάσεων, την ψηλότερη βαθμολογία έλαβε το έργο που αφορά την ανάπλαση του παραδοσιακού πυρήνα στην Κοινότητα Πυργών. Δικαιούχος είναι η Επαρχιακή Διοίκηση Λάρνακας και ο επιλέξιμος προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα €1,2 εκατομμύρια. Δεύτερο, στη βαθμολογία αλλά εξίσου σημαντικό, είναι η δημιουργία λαϊκής αγοράς στο Δήμο Δερύνειας με δικαιούχο την Επαρχιακή Διοίκηση Αμμοχώστου, διότι για πρώτη φορά το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης θα ενισχύσει οικονομικά ένα Δήμο με αποκλειστικό σκοπό τη δημιουργία λαϊκής αγοράς. Το εν λόγω έργο θα στηριχθεί με το ποσό των €788.000. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Καδής: Προτεραιότητα η ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών

Στη συνέχεια ακολουθούν άλλες 6 αναπλάσεις κεντρικών σημείων Κοινοτήτων και Δήμου που αποτελεί, επίσης, στόχο του υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος για στήριξη αλλά και αναβάθμιση των αγροτικών περιοχών. Συγκεκριμένα, έχουν εγκριθεί οι ακόλουθες προτάσεις:

>> Ανάπλαση πλατείας λαϊκής αγοράς, καθώς επίσης και η δημιουργία ημιυπόγειου χώρου στάθμευσης στο Γούρρι ύψους €1 εκατομμυρίου (Επαρχιακή Διοίκηση Λευκωσίας).

>> Ανάπλαση του πυρήνα Αγίου Επιφανείου – Φάση Α΄ με τον επιλέξιμο προϋπολογισμό να ανέρχεται στις €865.000 (Επαρχιακή Διοίκηση Λευκωσίας).

>> Ανάπλαση του ελεύθερου χώρου μπροστά από το Δημαρχείο και του ελεύθερου χώρου μπροστά από τον παλιό αστυνομικό σταθμό στο Δήμο Πόλεως Χρυσοχούς, με συνολικό προϋπολογισμό €944.000 (Δήμος Πόλεως Χρυσοχούς).

>> Ανάπλαση του πυρήνα Μενοίκου συνολικού προϋπολογισμού €609.000 (Επαρχιακή Διοίκηση Λευκωσίας).

>> Ανάπλαση του πυρήνα Πολιτικού, ύψους €1,1 εκατ. (Επαρχιακή Διοίκηση Λευκωσίας).

>> Ανάπλαση του πυρήνα της κοινότητας Κοίλης της Επαρχίας Πάφου ύψους €1,1 εκατ. (Επαρχιακή Διοίκηση Πάφου). 

Ανάπτυξη της υπαίθρου μέσω έργων υποδομής

Οι αγροτικές περιοχές βρίσκονται πάντα στο επίκεντρου του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης και γι’ αυτό και το συγκεκριμένο Μέτρο στοχεύει στην ανάπτυξη της υπαίθρου με σκοπό τη διατήρηση και ανάδειξη του φυσικού και πολιτιστικού πλούτου των περιοχών της, μέσω υλοποίησης δημόσιων έργων υποδομής προς όφελος του αγροτικού πληθυσμού, ενώ στόχος είναι να αποτελέσει το έναυσμα για αξιοποίηση όλων των πόρων της κυπριακής υπαίθρου. 

Γι’ αυτό και το Μέτρο 7 είχε στοχεύσει στην επιδότηση δημόσιων έργων υποδομής με σκοπό την ενθάρρυνση της ανάπτυξης και την προώθηση της περιβαλλοντικής και κοινωνικοοικονομικής αειφορίας, στην ανάπτυξη ευρυζωνικών δικτύων, στην αναβάθμιση του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος (αναπλάσεις χωριών και έργα συντήρησης και αναβάθμισης της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς), στην προώθηση υποδομών με σκοπό την στέγαση κοινοτικών υπηρεσιών (συμπεριλαμβανομένων πολιτιστικών υποδομών και υποδομών αναψυχής) και τουριστικών υποδομών, με σκοπό την ενθάρρυνση του τουρισμού της υπαίθρου.

Τα έργα αυτά σε συνδυασμό με άλλα διαθέσιμα χρηματικά κίνητρα ή ενισχύσεις, αναμένεται να συμβάλουν στις προτεραιότητες της Ένωσης για τις περιοχές της υπαίθρου και συγκεκριμένα στη στήριξη και συγκράτηση του πληθυσμού αλλά και στην αύξηση της απασχόλησης, μέσω της ενθάρρυνσης της δημιουργίας νέων επιχειρήσεων και ευκαιριών. 

Κύριο μέλημα είναι η επίτευξη των στόχων της Αγροτικής Ανάπτυξης και της στρατηγικής «Ευρώπη 2020» για έξυπνη, αειφόρο και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη και επίτευξη της προτεραιότητας 6 της ΕΕ για την Αγροτική Ανάπτυξη: «Προώθηση της κοινωνικής ένταξης, της μείωσης της φτώχειας και της οικονομικής ανάπτυξης στις αγροτικές περιοχές», με έμφαση στους ακόλουθους τομείς:

>> Διευκόλυνση της διαφοροποίησης, της δημιουργίας και της ανάπτυξης μικρών επιχειρήσεων και θέσεων εργασίας.

>> προώθηση της τοπικής ανάπτυξης στις αγροτικές περιοχές.

>> Ενίσχυση της προσβασιμότητας της χρήσης και της ποιότητας των τεχνολογιών των πληροφοριών και επικοινωνιών στις αγροτικές περιοχές. 

Ενίσχυση του Αγροτουρισμού

Επίσης, να αναφέρουμε πως κατά τις προηγούμενες προγραμματικές περιόδους, έχουν δημιουργηθεί στην ύπαιθρο ή βρίσκονται σε φάση υλοποίησης, μέσα από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ) αλλά και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), έργα υποδομής, όπως τουριστικές διαδρομές, μουσεία, περιβαλλοντικά κέντρα, εκδρομικοί χώροι στην ύπαιθρο, ενώ παράλληλα έχουν λειτουργήσει διάφορα Σχέδια Ενίσχυσης Μικρών και Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (π.χ. Αγροτουρισμού). Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) και μέσω του Άξονα 3, υλοποιήθηκε μεγάλος αριθμός έργων για τη διατήρηση και αναβάθμιση του δομημένου περιβάλλοντος, της κοινωνικής υποδομής και της πολιτιστικής παράδοσης, με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και τη διατήρηση του τοπικού πληθυσμού, ειδικά των νέων. Επιπρόσθετα, έχουν υλοποιηθεί έργα και δράσεις για τη στήριξη και ενθάρρυνση των ιδιωτικών επενδύσεων στον τομέα του Αγροτουρισμού με στόχο την προώθηση μιας ήπιας τουριστικής ανάπτυξης ως κύρια διέξοδο οικονομικής διαφοροποίησης με απώτερο στόχο, εκτός από τη συγκράτηση του τοπικού πληθυσμού, την ανάδειξη των αξιόλογων περιβαλλοντικών και πολιτιστικών στοιχείων της υπαίθρου, την προσέλκυση τουριστών με ειδικά ενδιαφέροντα και την ενίσχυση της πώλησης των τοπικών προϊόντων.