Οι τράπεζες στην Ιταλία, την Πορτογαλία, την Ελλάδα και την Κύπρο θα μπορούσαν να υποστούν τις μεγαλύτερες αυξήσεις σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια, λόγω των επιπτώσεων του υψηλού πληθωρισμού και των αυξανόμενων επιτοκίων στα νοικοκυριά, ενώ οι τράπεζες σε Γαλλία, Ιρλανδία και Λουξεμβούργο θα σημειώσουν τις καλύτερες επιδόσεις.

Έκθεση της ΕΚΤ που κυκλοφόρησε χθες, με θέμα «Κίνδυνοι ανισότητας των νοικοκυριών και χρηματοπιστωτικής σταθερότητας: διερεύνηση του αντίκτυπου των αλλαγών στις τιμές καταναλωτή και στα επιτόκια», ως μέρος της επιθεώρησης χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, αναφέρει ότι για ορισμένα νοικοκυριά – ειδικά εκείνα με χαμηλότερα εισοδήματα – αυτή η πίεση θα μπορούσε να οδηγήσει σε οικονομική δυσπραγία, συμπεριλαμβανομένων των χρεοκοπιών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δεύτερες σκέψεις για να πάρουν δάνειο

Τα νοικοκυριά με μικρότερα οικονομικά μαξιλάρια, για τα οποία το κόστος τροφίμων και ενέργειας αντιπροσωπεύει μεγάλο μερίδιο των δαπανών, θα μπορούσαν γρήγορα να επιβαρυνθούν υπερβολικά. Ενώ ένα υψηλό μερίδιο στεγαστικών δανείων σταθερού επιτοκίου, προστατεύει τα νοικοκυριά σε πολλές χώρες, ορισμένες εξακολουθούν να έχουν κυρίως στεγαστικά δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο, καθιστώντας τα νοικοκυριά πιο ευάλωτα στις πρόσφατες αλλαγές, αναφέρουν οι συντάκτες της έκθεσης, Daniel Dieckelmann και Julian Metzler. Οι χώρες με κυρίως μεταβλητό επιτόκιο στεγαστικών δανείων είναι η Εσθονία, η Κύπρος, η Λετονία, η Λιθουανία, η Πορτογαλία και η Φινλανδία. Για χώρες όπως η Ιρλανδία, η Ισπανία, το Λουξεμβούργο και η Σλοβενία, όπου τα στεγαστικά δάνεια έχουν σταθερό επιτόκιο, μόνο τα παλαιότερα δάνεια θα έχουν βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις.

Το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος του χρέους χορηγείται σε νοικοκυριά ανώτερων εισοδηματικών κριτηρίων μετριάζει τον συστημικό κίνδυνο για τις τράπεζες, αλλά υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των χωρών, αναφέρει η έκθεση. Στην Κύπρο, τα προκαταρκτικά στοιχεία δείχνουν απομόχλευση των νοικοκυριών και μετατόπιση της κατανομής του χρέους προς υψηλότερα ποσοστά εισοδήματος τα τελευταία χρόνια, αναφέρει η έκθεση. Η ευπάθεια στην επιδείνωση της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων θα μπορούσε να είναι ένα ιδιαίτερο ζήτημα για τις τράπεζες, σε χώρες με υψηλότερο μερίδιο τραπεζικών δανείων προς νοικοκυριά χαμηλότερου εισοδήματος, τα οποία υφίστανται σημαντικό αντίκτυπο από την αύξηση του πληθωρισμού και τα υψηλότερα επιτόκια και έχουν χαμηλότερα ρευστά διαθέσιμα.