Τη θέση ότι υπάρχει χώρος τόσο για τη λειτουργία των ξενοδοχείων όσο και των αυτοεξυπηρετούμενων καταλυμάτων εκφράζει ο πρόεδρος του σχετικά νεοσύστατου Συνδέσμου Αυτοεξυπηρετούμενων Τουριστικών Καταλυμάτων, Κωνσταντίνος Καράκοντης. Μιλώντας στον «Φ», δεν κρύβει, ωστόσο, πως ο κλάδος ανταγωνίζεται τους ξενοδόχους. Στη συνέντευξή του αναφέρεται στους λόγους που ιδρύθηκε ο σύνδεσμος, αλλά και στην προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη για ρύθμιση του κλάδου.

Πότε ιδρύθηκε ο Σύνδεσμος, ποιοι οι στόχοι του και πόσα μέλη αριθμεί;

Ο Σύνδεσμος Αυτοεξυπηρετούμενων Τουριστικών Καταλυμάτων δημιουργήθηκε το 2020, με σκοπό την στήριξη, αλλά και ρύθμιση του κλάδου μας. Συμμετείχαμε ενεργά στις διαπραγματεύσεις και συζητήσεις στη Βουλή σχετικά με την υπάρχουσα νομοθεσία και μέσα από δικές μας παρεμβάσεις δημιουργήσαμε ένα αρχικό πλαίσιο για ρύθμιση του κλάδου. Ο σύνδεσμος αυτή την στιγμή εκπροσωπεί γύρω στα 150 μέλη, τα οποία κατέχουν και διαχειρίζονται το 40% το διαθέσιμων κλινών.

Σας βρίσκει σύμφωνους η ρύθμιση που προωθεί το Υφυπουργείο Τουρισμού, που αναμένεται να τεθεί σε ισχύ τον ερχόμενο Φεβρουάριο; Ποια τα κύρια προβλήματα που αντιμετωπίσατε για την εγγραφή στο σχετικό μητρώο;

Όπως προανέφερα, ο σκοπός και ο λόγος δημιουργίας του συνδέσμου ήταν ακριβώς για να βοηθήσουμε και να συμβάλουμε στη δημιουργία του αρχικού νομοθετικού πλαισίου. Θεωρούμε τη ρύθμιση αναγκαία, για να διασφαλίσουμε τον δίκαιο ανταγωνισμό στον κλάδο, τη σωστή και επαγγελματική λειτουργία όλων όσων ασχολούνται με τον κλάδο, αλλά και επίσης για να παταχθεί οποιαδήποτε φοροδιαφυγή. Επίσης, με τη ρύθμιση, ο επισκέπτης θα μπορεί να είναι σίγουρος ότι το κατάλυμα στο οποίο θα διαμένει πληροί τις ελάχιστες προδιαγραφές που καθορίζονται από τον νόμο. Κατ’ επέκταση, με αυτό τον τρόπο αναβαθμίζεται και η ποιότητα του προϊόντος που προσφέρουμε και η εμπιστοσύνη προς τα καταλύματα αυτά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τουρισμός: Αύξηση στα έσοδα κατά €80 εκατ.

Σίγουρα, όπως ήταν και αναμενόμενο, δεν έλειψαν και ορισμένα προβλήματα. Κάποια από αυτά είναι τα εξής:

∙        Επειδή η διαδικασία ζητά την υπογραφή του ιδιοκτήτη του ακινήτου για συγκατάθεση σε περίπτωση που ένα ακίνητο νοικιάζεται και μετά υπενοικιάζεται, ασχέτως εάν υπάρχει συμβόλαιο με δικαίωμα υπενοικίασης, κάποιοι ιδιοκτήτες βρήκαν την ευκαιρία και ζητούν αυξήσεις ενοικίων για να υπογράψουν τη συγκατάθεση.

∙        Κάποια μεγάλα ακίνητα ενοικιάζουν δωμάτια για πολλά χρόνια, με έναν μετρητή ρεύματος. Τώρα, επειδή η νομοθεσία ζητά ξεχωριστό μετρητή για κάθε δωμάτιο/ διαμέρισμα, αναγκάζουν αυτούς τους ιδιοκτήτες σε μεγάλα έξοδα για να εγκαταστήσουν ξεχωριστούς μετρητές, διαφορετικά τους αναγκάζουν να κάνουν αίτηση για τουριστικά διαμερίσματα, η οποία εμπίπτει στην κατηγορία ξενοδόχων.

∙        Το ποσό χρέωσης είναι άδικο. Το κάθε κατάλυμα, ανεξαρτήτως υπνοδωματίων και τετραγωνικών, πληρώνει το ίδιο με ένα διαμέρισμα ή σπίτι 3-4 υπνοδωματίων.

Παρόλα, όμως, τα προβλήματα και θέματα που μπορεί να υπάρχουν, εμείς ως σύνδεσμος πιστεύουμε ότι είναι μια καλή αρχή και ένα καλό πρώτο σκαλοπάτι στο όποιο μπορούμε να κτίσουμε και να βελτιώσουμε στο μέλλον.

Υπάρχουν στοιχεία για τον αριθμό των δωματίων/κλινών που διατίθενται ηλεκτρονικά; Πόσα από αυτά έχουν εγγραφεί στο σχετικό μητρώο του Υφυπουργείου Τουρισμού;

Ο αριθμός των ενεργών καταλυμάτων υπολογίζεται γύρω στις 15.000 – αριθμός ο όποιος αυξομειώνεται ανάλογα με την περίοδο. Υπάρχει πιο μεγάλη διαθεσιμότητα το καλοκαίρι, παρά τον χειμώνα. Αυτό είναι και ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματα των αυτοεξυπηρετούμενων τουριστικών καταλυμάτων, το ότι ο ιδιοκτήτης μπορεί να εκμεταλλεύεται το ακίνητο του μόνο συγκεκριμένους μήνες του χρόνου. Υπολογίζουμε ότι η συνολική δυναμική σε κλίνες ανέρχεται στις 40.000- 45.000. Ακριβή αριθμό για τις εγγραφές δυστυχώς δεν έχουμε από το Υφυπουργείο Τουρισμού.

Ανταγωνισμός αλλά σε διαφορετικά επίπεδα

Θεωρείτε ότι είστε ανταγωνιστές των ξενοδοχειακών μονάδων;

Ασφαλώς και υπάρχει ανταγωνισμός, αφού στο τέλος της μέρας και οι δύο κλάδοι ανταγωνίζονται για τη διαμονή πελατών. Τόσο τα αυτοεξυπηρετούμενα τουριστικά καταλύματα, όσο όμως και τα ξενοδοχεία, έχουν τον δικό τους τύπο πελατών, που τα προτιμά. Υπάρχουν άλλα πλεονεκτήματα όταν μένεις σε ένα από τα καταλύματά μας και άλλα όταν μένεις σε ένα ξενοδοχείο. Προσφέρουμε μια διαφορετική εμπειρία διαμονής από τα ξενοδοχεία και προσελκύουμε πελάτες που διαφορετικά ίσως να μην έρχονταν ποτέ στην Κύπρο. Θεωρούμε ότι είναι αναγκαία για τον τουρισμό μας και τα δυο μοντέλα, καθώς προσελκύουμε διαφορετικούς και περισσότερους επισκέπτες κάθε χρόνο.

Πώς βλέπετε τις εισηγήσεις που γίνονται για πλαφόν στον αριθμό ημερών που θα μπορούσαν να ενοικιάζονται βραχυπρόθεσμα δωμάτια ή και για πλήρη απαγόρευση σε συγκεκριμένες περιοχές;

Αυτές οι εισηγήσεις προέρχονται πάντα από τους συνδέσμους των ξενοδόχων. Είναι κατανοητό ότι και αυτοί μας βλέπουν ως ανταγωνιστές και προσπαθούν να προστατεύσουν τα μέλη τους. Ρωτώ τα εξής: Σε περίπτωση πλαφόν στις μέρες μας ποιον βοήθα; Τι θα γίνεται με το ακίνητο όταν τελειώσουν οι μέρες του πλαφόν; Προτιμούμε να έχουμε άδεια τα ακίνητα τον χειμώνα για παράδειγμα; Το πλαφόν δεν επιτρέπει την ενοικίαση μακροχρόνια, επειδή όλοι οι ιδιοκτήτες το καλοκαίρι θα έχουν διαθέσιμα τα ακίνητα τους για τη βραχυπρόθεσμη ενοικίαση. Ποιος θα κάνει αυτόν τον έλεγχο; Όσον αφορά την πλήρη απαγόρευση σε συγκεκριμένες περιοχές, μας βρίσκει κάθετα αντίθετους, μιας και ισοδυναμεί με προσπάθεια εξαφάνισης του κλάδου μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δεύτερη ευκαιρία για Glamping

Πολλοί κατηγορούν τις βραχυπρόθεσμες μισθώσεις ως έναν από τους λόγους που εκτινάχθηκαν οι τιμές των ενοικίων. Συμμερίζεστε αυτή την άποψη;

Θεωρούμε ότι οι βασικοί λόγοι αύξησης των ενοικίων είναι άλλοι και όχι αυτό. Είναι απόλυτα λογικό, ότι όσο μειώνεται η διαθεσιμότητα ακινήτων προς μακροχρόνια ενοικίαση θα αυξάνεται το κόστος ενοικίασης. H μαζική κάθοδος εταιρειών με υψηλόμισθους εργαζομένους, η μαζική κάθοδος Γερμανών πολιτών που ψάχνουν φθηνότερη φορολογική στέγη και προσφάτως η μαζική κάθοδος Ρώσων και Ουκρανών πολιτών, είναι πολύ πιο σημαντικοί λόγοι για την αύξηση ενοικίων. Στο τέλος της μέρας, αυτοί που νοικιάζουν μακροχρόνια τα ακίνητα είναι οι κτηματομεσίτες, άρα αυτοί είναι που καθορίζουν τις τιμές.

Εγγραφή στο νέο μητρώο μέχρι τις 6 Φεβρουαρίου

Το νομοθετικό πλαίσιο που θα ρυθμίζει τη λειτουργία των βραχυπρόθεσμων ενοικιάσεων μπαίνει στην ουσία σε ισχύ από τις 7 Φεβρουαρίου. Από τη συγκεκριμένη ημερομηνία, όσοι θα διαθέτουν δωμάτια μέσω διαδικτύου και πλατφορμών, όπως το Airbnb, υποχρεώνονται να είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αυτοεξυπηρετούμενων Καταλυμάτων του Υφυπουργείου Τουρισμού. Το ίδιο το υφυπουργείο ανακοίνωσε πρόσφατα ότι τα αυτοεξυπηρετούμενα καταλύματα που έχουν λειτουργήσει πριν την έναρξη ισχύος του περί της Ρύθμισης της Ίδρυσης και Λειτουργίας Ξενοδοχείων και Τουριστικών Καταλυμάτων τροποποιητικού Νόμου 9(Ι)/2020, ο οποίος δημοσιεύτηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας στις 07.02.2020, θα πρέπει να εγγραφούν στο σχετικό μητρώο του Υφυπουργείου Τουρισμού μέχρι την 06.02.2023.

Εξηγά ότι με βάση τη σχετική νομοθεσία, οι αιτητές μπορούν να διαφημίζουν και/ή να ενοικιάζουν το αυτοεξυπηρετούμενο κατάλυμα, νοουμένου ότι αυτό είναι εγγεγραμμένο στο Μητρώο των Αυτοεξυπηρετούμενων Καταλυμάτων και έχει λάβει ειδικό σήμα και αριθμό μητρώου εγγραφής από το Υφυπουργείο Τουρισμού. Το τέλος εγγραφής των  αυτοεξυπηρετούμενων καταλυμάτων ανέρχεται για κάθε αυτοεξυπηρετούμενο κατάλυμα στα €222 ανά τριετία. Το Υφυπουργείο υπενθυμίζει ότι, τα έσοδα από την ενοικίαση αυτοεξυπηρετούμενων καταλυμάτων υπόκεινται σε φόρο εισοδήματος και ΦΠΑ με βάση τις διατάξεις των αντίστοιχων νομοθεσιών και πως θα υπόκεινται επίσης σε τέλη διανυκτέρευσης προς τις Τοπικές Αρχές.