Γıα δεύτερη φορά φέτος, η Ολομέλεια της Βουλής καλείται να αποφασίσει για τη θεσμοθέτηση νέου πλαισίου λειτουργίας τουριστικών κατασκηνώσεων και για τη δημιουργία κατασκηνώσεων πολυτελείας, τύπου Glamping.

Τον περασμένο Ιούνιο, η Ολομέλεια της Βουλής απέρριψε, μετά από «ισοψηφία»,  τα σχετικά νομοθετήματα, τα οποία, όμως, επανήλθαν εσχάτως ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου τροποποιημένα και με ενσωματωμένες εισηγήσεις βουλευτών της Επιτροπής. Το νέο τροποποιητικό νομοσχέδιο και οι σχετικοί κανονισμοί για το θέμα αναμένεται μάλιστα να βρεθούν μεθαύριο Παρασκευή ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής για ψήφιση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Νέα προσπάθεια για το Glamping

Στα νέα νομοθετήματα έχουν ενσωματωθεί πρόσθετες διατάξεις, ώστε οι κατασκηνώσεις πολυτελείας τύπου Glamping να λειτουργούν με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος, της χλωρίδας και της πανίδας της περιοχής όπου θα λειτουργούν και την πιστή τήρηση των διαχειριστικών σχεδίων των περιοχών του δικτύου «Φύση 2000» και άλλων προστατευόμενων περιοχών. Με το νέο νομοσχέδιο, εισάγεται επίσης διάταξη που αφορά την υποχρεωτική εξασφάλιση από τις κατασκηνώσεις πολυτελείας τύπου Glamping του Ευρωπαϊκού Οικολογικού Σήματος EU Ecolabel. Η εξέταση των νομοθετημάτων ολοκληρώθηκε χθες από την Επιτροπή Εμπορίου, με τον πρόεδρο της, Κυριάκο Χατζηγιάννη, να δηλώνει πως αυτά θα τεθούν ενώπιον της Ολομέλειας στις 2 Δεκεμβρίου.

Ο ίδιος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ολοκλήρωση της εξέτασης των νομοθετημάτων αλλά και την άποψη πως έχουν εκλείψει οι λόγοι που οδήγησαν στη μη έγκρισή τους. «Οι κατασκηνώσεις Glamping είναι μία άλλη καινοτομία που η οικονομία μας χρειάζεται, όχι μόνο για συμπλήρωση του τουριστικού προϊόντος αλλά και στο πλαίσιο του διεθνούς ανταγωνισμού της τουριστικής υπηρεσίας. Αν η Κύπρος επιθυμεί να διατηρήσει την τουριστική της δραστηριότητα στα κλασικά πλαίσια που λειτουργούσαμε, ο τουρισμός μας κινδυνεύει να πεθάνει σε λίγα χρόνια, εφόσον δεν ακολουθεί και δεν  αντιλαμβάνεται τις προκλήσεις του ανταγωνισμού», ανέφερε ο κ. Χατζηγιάννης, υποστηρίζοντας πως το νομοσχέδιο από πλευράς του Υφυπουργείου Τουρισμού αυτό ακριβώς θέλει να πετύχει. Άρα λοιπόν, πρόσθεσε, «είμαστε ευτυχείς και υπερήφανοι για τα δισεκατομμύρια επενδύσεων αλλά ο κόπος και ο μόχθος όλων των συντελεστών του τουριστικού τομέα έχουν φέρει τον τουρισμό μας στα σημερινά δεδομένα, ικανό να ανταγωνιστεί. Κι απεύχομαι πραγματικά να βρεθούν κάποιοι που να παρεμποδίσουν αυτή τη δυνατότητα ενίσχυσης του τουριστικού προϊόντος. Και να υπερτονιστεί ότι έχουμε ενσωματώσει στη νομοθεσία αυτή όλες τις περιβαλλοντικές πρόνοιες, με απόλυτο σεβασμό σε όλες τις κείμενες νομοθεσίες».

«Παίζονται» τα αγροκτήματα

Στο μεταξύ, στη μαθαυριανή ατζέντα της Ολομέλειας της Βουλής βρίσκεται και η πρόταση νόμου που κατέθεσε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, με σκοπό τη θέσπιση νομοθεσίας για τη ρύθμιση της ίδρυσης και λειτουργίας επισκέψιμων αγροκτημάτων. Εντούτοις, πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν πως το νομοθέτημα δεν θα τεθεί σε ψηφοφορία και πως θα υπάρξει αναβολή, για περαιτέρω συζήτηση του. Εξάλλου, η πρόταση κατατέθηκε μόλις πρόσφατα, αν και η Επιτροπή Εμπορίου ολοκλήρωσε τυπικά την εξέτασή του. Για το θέμα φαίνεται να διατηρεί έντονες επιφυλάξεις και το ΕΤΕΚ, πέραν των βουλευτών της αντιπολίτευσης, με το Επιμελητήριο να καταθέτει και σχετικό σημείωμα ενώπιον της Βουλής με τις ανησυχίες του αλλά και με συγκεκριμένες εισηγήσεις/προτάσεις. Πάντως, ο κ. Χατζηγιάννης, μιλώντας χθες για το θέμα, άφησε να νοηθεί πως η πρόταση θα τεθεί ενώπιον της Ολομέλειας και πως όσοι την απορρίψουν θα πρέπει «να αναλάβουν τις ευθύνες τους».