Έως αργά το απόγευμα χθες, οι συντεχνίες της ΑΗΚ επέμεναν ότι δεν υπήρξε οποιαδήποτε κίνηση συζήτησης από μέρους της Κυβέρνησης και υπό αυτά τα δεδομένα απέκλειαν κάθε ενδεχόμενο μη εφαρμογής των μέτρων που εξήγγειλαν για αύριο Τετάρτη και τις επόμενες μέρες, από τα οποία θα προκληθούν διακοπές στην ηλεκτροδότηση περιοχών τουλάχιστο στη Λευκωσία, τη Λάρνακα και την ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου.

Χθες βράδυ η υπουργός Ενέργειας Νατάσα Πηλείδου ήταν προγραμματισμένο να ταξιδέψει στις Βρυξέλλες, για υπηρεσιακή αποστολή, συνεπώς δεν αναμένεται ούτε σήμερα κάποια συνάντηση με τις συντεχνίες. Ωστόσο, συντεχνιακοί κύκλοι δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο άμεσης παρέμβασης του Προέδρου της Δημοκρατίας -κάτι που έγινε και σε περιπτώσεις κινητοποιήσεων στο παρελθόν- ώστε να συζητηθούν κάποια θέματα που αναδεικνύουν οι εργαζόμενοι και τα οποία υποστηρίζουν ότι μπορούν να τύχουν διευθέτησης από την απερχόμενη Κυβέρνηση.

Σε περίπτωση που δεν μεσολαβήσει σήμερα κάποια θετική εξέλιξη, ικανή να οδηγήσει σε αναστολή των μέτρων, ιδιαίτερα αυτών που θα θέσουν εκτός λειτουργίας τις 6 ατμοηλεκτρικές μονάδες στη Δεκέλεια (συνολικής ισχύος 360 μεγαβάτ), το μέγεθος της ταλαιπωρίας των καταναλωτών θα εξαρτηθεί από τις καιρικές συνθήκες, τη συνολική ζήτηση, την ανταπόκριση του κοινού στην ανάγκη μειωμένης κατανάλωσης τις απογευματινές και βραδινές ώρες και από την ύπαρξη ή όχι κάποιας βλάβης σε άλλη μονάδα της ΑΗΚ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Περικοπές ρεύματος σε τρεις επαρχίες από τις 14 Δεκεμβρίου

Μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στα γραφεία της ΡΑΕΚ, με τη συμμετοχή στελεχών του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου (ΔΣΜΚ), επισημοποιήθηκε η ανάγκη περικοπών στην παροχή ηλεκτρισμού και ήδη επικαιροποιούνται σχετικά προγράμματα ημίωρων διακοπών, τα οποία είχαν ετοιμαστεί κατά την ενεργειακή κρίση του 2011, μετά τις εκρήξεις στο Μαρί.

Μετά τη σύσκεψη, ο ΔΣΜΚ ενημέρωσε με ανακοίνωσή του πως θα προκληθούν τριών ειδών προβλήματα, που θα επηρεάσουν: 1. την επάρκεια παραγωγής για κάλυψη της ζήτησης, 2. τη δυνατότητα του Συστήματος Μεταφοράς για διοχέτευση ενέργειας στα αστικά κέντρα και 3. την απορρόφηση της αποκεντρωμένης ηλεκτροπαραγωγής από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ).

Σύμφωνα με τον Διαχειριστή, για συνολική ζήτηση της τάξης των 600MW και άνω, θα προκύπτει ανάγκη για περικοπή καταναλωτικού φορτίου στις επαρχίες Λευκωσίας, Λάρνακας και Αμμοχώστου.

Το ύψος των εφεδρειών του ηλεκτρικού συστήματος θα είναι μειωμένο και ως εκ τούτου, τυχόν βλάβη μονάδας ηλεκτροπαραγωγής θα οδηγήσει σε περαιτέρω περικοπές σε παγκύπρια βάση.

Η δυνατότητα απορρόφησης της αποκεντρωμένης ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ θα είναι επίσης μειωμένη, ως εκ τούτου, θα γίνονται σε συστηματική βάση αυξημένες περικοπές της παραγόμενης ισχύος από ΑΠΕ (σ.σ. δεν θα αξιοποιείται μέρους του ρεύματος από φωτοβολταϊκά και αιολικά).

Σε περίπτωση διαφοροποίησης οποιωνδήποτε παραμέτρων που επηρεάζουν την αξιόπιστη λειτουργία του ηλεκτρικού συστήματος, όπως ακραίες καιρικές συνθήκες, έκτακτα περιστατικά και βλάβες, θα ληφθούν δυσμενέστερα μέτρα για τους χρήστες του ηλεκτρικού συστήματος.

Μετά τις 5 μ.μ. το κυρίως πρόβλημα

Από τα επίσημα στοιχεία που αφορούν τη ζήτηση ηλεκτρισμού αυτή την εποχή, προκύπτει πως είναι τρεις οι χρονικές φάσεις που η ζήτηση πλησιάζει ή ξεπερνά το όριο κινδύνου των 600 μεγαβάτ, νοουμένου ότι οι καιρικές συνθήκες δεν θα επιδεινωθούν: Γύρω στις 9 το πρωί (με ζήτηση γύρω στα 570 μεγαβάτ), γύρω στο μεσημέρι (χθες η ζήτηση ήταν 583 μεγαβάτ) και από τις 5 το απόγευμα μέχρι τις 9 μ.μ. Με βάση την κατανάλωση ρεύματος την περασμένη εβδομάδα, η παραγωγή από τις συμβατικές μονάδες της ΑΗΚ μετά τις 4-5 το απόγευμα (που «σβήνουν τα φωτοβολταϊκά) χρειάστηκε σε κάποιες περιπτώσεις να ξεπεράσει το όριο των 600 μεγαβάτ έως και κατά 75 μεγαβάτ. Ενόσω πλησιάζουμε προς τον Γενάρη -και με δεδομένο πως τα μέτρα των συντεχνιών δεν έχουν ημερομηνία λήξης- το πρόβλημα θα μεγαλώνει και η ανάγκη απόρριψης καταναλωτών θα αυξάνεται.

Παρεμβάσεις από ΑΚΕΛ – ΚΕΒΕ

«Οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην ΑΗΚ έρχονται ως απάντηση στην οργανωμένη επί χρόνια υπόσκαψη της Αρχής από την κυβέρνηση», υποστηρίζει σε χθεσινή του ανακοίνωση το ΑΚΕΛ. Υποστηρίζει ακόμα ότι «η κυβέρνηση Συναγερμού συνειδητά άφησε υποστελεχωμένη την ΑΗΚ αλλά και εκτός των έργων ΑΠΕ, προκειμένου να ευνοηθούν οι ιδιώτες μεγαλοεπιχειρηματίες του τομέα. Την ίδια ώρα, ενώ έχει την ευθύνη λειτουργίας του δημόσιου οργανισμού, ρίχνει την ευθύνη στο Συμβούλιο».

Σε δική του ανακοίνωση, το ΚΕΒΕ μιλά για τεράστιες οι συνέπειες από την απεργία συντεχνιών της ΑΗΚ και τονίζει ότι επιβάλλεται νομοθετική ρύθμιση των απεργιών στις ουσιώδεις υπηρεσίες.

Το ΚΕΒΕ καλεί το δ.σ. της ΑΗΚ να προβεί στις δέουσες ενέργειες άμεσα και να εμπλακεί σε ένα μαραθώνιο διάλογο με τις συντεχνίες.