Τις μεσοπρόθεσμες προβλέψεις του Δεκεμβρίου 2022, για τα κύρια μακροοικονομικά μεγέθη στην Κύπρο για τα έτη 2022-2025, ανακοίνωσε η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου (ΚΤΚ).

Σύμφωνα με την ΚΤΚ, παρά τις συνεχιζόμενες επιδράσεις του πολέμου στην Ουκρανία και τις επακόλουθες διεθνείς κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία, η κυπριακή οικονομία έχει καταγράψει σημαντική μεγέθυνση 6% κατά τους πρώτους εννέα μήνες του 2022.

Οι οικονομικές συνέπειες του πολέμου δεν έχουν διαφανεί σε σημαντικό βαθμό στα μέχρι τώρα στοιχεία της οικονομικής δραστηριότητας στην Κύπρο, αλλά αναμένεται να είναι εντονότερες κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δύο άσχημα νέα για τους καταναλωτές ανακοίνωσε η ΕΚΤ

Συγκεκριμένα, η προς τα κάτω αναθεώρηση των προοπτικών για το εξωτερικό περιβάλλον, λόγω και των αναταράξεων στις διεθνείς αγορές ενέργειας, έχουν επηρεάσει δυσμενώς το καταναλωτικό και επιχειρηματικό κλίμα, με αποτέλεσμα η οικονομία στη ζώνη του ευρώ να αναμένεται να εισέλθει σε μία ήπια και βραχύβια ύφεση από το τέλος του 2022 μέχρι και το πρώτο τρίμηνο του 2023, η οποία θα έχει αντίκτυπο και στην εγχώρια αγορά.

Επιπρόσθετα, οι αυξημένες τιμές ενέργειας αναμένεται να μειώσουν την αγοραστική δύναμη των εισοδημάτων η οποία σε συνδυασμό με την αύξηση των επιτοκίων, θα έχουν ως αποτέλεσμα τον αρνητικό επηρεασμό της εγχώριας ζήτησης κατά το 2023. Επίσης, παρά τη συνεχιζόμενη μείωσή τους, οι διαταραχές στην αλυσίδα προσφοράς πρώτων υλών και αγαθών εξακολουθούν να επηρεάζουν την οικονομική δραστηριότητα και να συμβάλλουν στην άνοδο των τιμών. Η σταδιακή διόρθωση των προαναφερθέντων διαταραχών αναμένεται περί τα μέσα του 2023.

Ρυθμός αύξησης 

Ο ρυθμός αύξησης της οικονομικής δραστηριότητας για το 2022 αναμένεται να ανέλθει στο 5,8%, σε συνέχεια σημαντικής μεγέθυνσης 6,6% κατά το προηγούμενο έτος.

Η προς τα πάνω αναθεώρηση κατά 0,3 ποσοστιαίες μονάδες το 2022 σε σχέση με τις προβλέψεις Σεπτεμβρίου 2022 οφείλεται κυρίως στη συνεχιζόμενη θετική πορεία των οικονομικών δραστηριοτήτων που σχετίζονται κυρίως με τον τουρισμό και άλλων υπηρεσιών όπως της τεχνολογίας. Αναμένεται επιβράδυνση του ΑΕΠ στο 2,5% το 2023 και μεγέθυνση 3,1% κατά τα έτη 2024 και 2025.

Ανεργία

Η ανεργία το 2022 αναμένεται να καταγράψει μείωση στο 6,7% του εργατικού δυναμικού σε σχέση με 7,5% το 2021. Αυτό οφείλεται στη μεγαλύτερη από την αναμενόμενη στενότητα στην αγορά εργασίας και στον αναμενόμενο διαχειρίσιμο αντίκτυπο από τον πόλεμο όπως διαφαίνεται από τις πρόσφατες μηνιαίες έρευνες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αφορούν στις προσδοκίες για την απασχόληση κατά τους επόμενους τρεις μήνες. Τα επόμενα έτη προβλέπεται συνεχιζόμενη πτωτική πορεία, με την ανεργία να ανέρχεται στο 6,5% το 2023, στο 5,9% το 2024 και να πλησιάζει συνθήκες πλήρους απασχόλησης φθάνοντας στο 5,5% το 2025.

Πληθωρισμός

Ο πληθωρισμός (Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή, ΕνΔΚΤ) προβλέπεται να αυξηθεί σημαντικά το 2022 στο 8,1% από 2,3% το 2021. Η προς τα κάτω αναθεώρηση κατά 0,3 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με την πρόβλεψη του Σεπτεμβρίου οφείλεται κυρίως στις χαμηλότερες από τις αναμενόμενες τιμές της ενέργειας και σε σχετικά μικρότερες από τις προβλεπόμενες πιέσεις στις τιμές ορισμένων υπηρεσιών, οι οποίες αντισταθμίστηκαν μερικώς από υψηλότερες από τις αναμενόμενες τιμές των τροφίμων.

Όπως και στις προηγούμενες προβλέψεις, σταδιακή εξομάλυνση των πληθωριστικών πιέσεων προβλέπεται την περίοδο 2023-2025, με τον πληθωρισμό να ανέρχεται στο 3,3%, στο 1,7% και στο 1,8%.

*Οι προβλέψεις της ΚΤΚ για την Κύπρο ετοιμάστηκαν στο πλαίσιο ευρύτερης άσκησης προβλέψεων του Ευρωσυστήματος. Οι προβλέψεις της ΚΤΚ λαμβάνουν υπόψιν τις οικονομικές εξελίξεις και διαθέσιμα στοιχεία μέχρι και τις 30 Νοεμβρίου.