Την εκτίμηση ότι η σύγκριση των τουριστικών δαπανών δεν πρέπει να συγκρίνεται κατ’ ανάγκη με την αύξηση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή εκφράζει το Υφυπουργείο Τουρισμού, αφήνοντας να εννοηθεί πως η αύξηση των δαπανών των επισκεπτών που παρουσιάστηκε πέρσι ήταν πραγματική και δεν οφείλεται στη γενικότερη ακρίβεια.

Τα στοιχεία περιλαμβάνονται σε έκθεση του Υφυπουργείου Τουρισμού για τις επιδόσεις του 2022. Στο σημείωμα αναφέρεται πως, σε σύγκριση με τις αφίξεις, τα έσοδα από τον τουρισμό κατέγραψαν ακόμη καλύτερα αποτελέσματα το 2022. Πιο συγκεκριμένα, με βάση τα στοιχεία μέχρι και τον Οκτώβριο που ήταν διαθέσιμα όταν ετοιμαζόταν η έκθεση, οι τουριστικές εισπράξεις ανέκτησαν το 90,2% της αντίστοιχης περιόδου του 2019 και ανήλθαν το πρώτο 10μηνο σε 2,29 δισεκατομμύρια ευρώ, έναντι 2,53 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2019, σε ονομαστικούς όρους.

Σύμφωνα με το υφυπουργείο, η ανάκαμψη των εσόδων προήλθε από τις αυξημένες δαπάνες των περιηγητών ανά ταξίδι (+13%), καθώς υπενθυμίζει ότι την ίδια περίοδο αναφοράς οι αφίξεις το 2022 ανήλθαν μόλις στο 79,6% αυτών του 2019. Τα μηνιαία στοιχεία δείχνουν ότι σε όλες τις περιπτώσεις, εκτός από τον Μάρτιο, τα έσοδα από τον τουρισμό κατέγραψαν μικρότερες μειώσεις (σε σύγκριση με το 2019) και αύξηση μάλιστα τον Οκτώβριο, σε σχέση με την πορεία των τουριστικών αφίξεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τουρισμός με οδηγό το smart phone

Κινητήριος μοχλός αυτής της τάσης ήταν οι συνεχείς αυξήσεις που καταγράφηκαν στις δαπάνες ανά ταξίδι, δηλαδή το χρηματικό ποσό που δαπανούσαν οι τουρίστες κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στην Κύπρο (εξαιρουμένων των αεροπορικών εισιτηρίων), αναφέρεται. Ακολούθως, το υφυπουργείο υποστηρίζει πως για να εκτιμηθεί σωστά η αύξηση κατά 13,4% των δαπανών ανά ταξίδι το πρώτο δεκάμηνο του 2022, σε σύγκριση με το 2019, είναι σημαντικό να ληφθεί υπόψη ότι η χρήση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) ενδέχεται να μην αντικατοπτρίζει με ακρίβεια τις τουριστικές δαπάνες. Καθώς, προσθέτει, τα αγαθά και οι υπηρεσίες στα οποία οι επισκέπτες ξοδεύουν τα χρήματά τους είναι διαφορετικά από τα στοιχεία και τη βαρύτητα των αντιστοίχων που χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή.

Φέρνει δε ως παράδειγμα το γεγονός ότι ένας τυπικός τουρίστας μπορεί να δαπανήσει περισσότερο από το ήμισυ των δαπανών του για διαμονή, ενώ οι τιμές των καταλυμάτων αντιπροσωπεύουν μόνο το 0,15% του ΔΤΚ. Με βάση τα πιο πάνω, το υφυπουργείο εκτιμά πως, αντί να χρησιμοποιείται ο ΔΤΚ, ένας πιο σχετικός δείκτης για τη σύγκριση των τουριστικών δαπανών είναι τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στις «Υπηρεσίες καταλυμάτων» του Εναρμονισμένου Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΕνΔΤΚ) της Eurostat, που λαμβάνουν υπόψη τις τιμές που χρεώνουν τα καταλύματα. Μάλιστα, αναφέρει πως το πρώτο δεκάμηνο οι τιμές των καταλυμάτων ήταν κατά 2,5% χαμηλότερες πέρσι σε σχέση με το 2019, πιθανώς λόγω των ειδικών προσφορών από πλευράς ξενοδόχων. «Υπό το πρίσμα αυτό, η αύξηση κατά 13,4% όσον αφορά τις τουριστικές δαπάνες είναι ακόμη πιο σημαντική», συμπεραίνει το υφυπουργείο. Σε ονομαστικούς όρους, οι δαπάνες ανά ταξίδι ανήλθαν σε 777 ευρώ κατά μέσο όρο τον Ιανουάριο – Οκτώβριο του 2022, σε σύγκριση με 685 ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2019.